Victoria gedegradeerd na nederlaag tegen Amsterdam (1-4)

Verslagen lagen de speelsters van Victoria op het veld, toen zondagmiddag de toeter klonk aan het einde van de thuiswedstrijd tegen Amsterdam (1-4). De club uit Rotterdam-Kralingen is na een avontuur van drie seizoenen gedegradeerd uit de Hoofdklasse.

Het gevoel dat vooraf bij Victoria overheerste was dit dat weleens de dag van de ommekeer kon gaan worden. De missie was helder. Minimaal gelijkspelen tegen topclub Amsterdam en dan maar hopen dat concurrent Oranje-Rood niet zou stunten tegen Stichtsche. Maar dat eerste leek al snel een mission impossible te worden.

Er was nog geen twee minuten gehockeyd toen Sabine Plönissen uit de tweede strafcorner van Amsterdam de bal vanaf kopcirkel naar Maria Verschoor flatste, die de 0-1 binnentipte. Nog voor het einde van het eerste kwart schoot Fay van der Elst ook de 0-2 binnen. Het gevecht leek al voorbij voordat het feitelijk begonnen was.

Maar dat liet Victoria niet gebeuren. Nadat Daphne Voormolen al dichtbij een doelpunt was, scoorde Nina van der Marel na een half uur hockeyen met een veeg bij de eerste paal. Zodoende ontstond er echt even een wedstrijd. Vlak voor rust was aanvaller Julieta Jankunas zelfs dichtbij de 2-2.

Victoria juicht na de aansluitingstreffer van Nina van der Marel. Foto: Willem Vernes

Aan het begin van het derde kwart haalde Victoria een strafcorner, maar die werd niet verzilverd. De ploeg van Lennard Poillot bleef vechten voor elke meter, maar na een backhandschot van Freeke Moes hoog in de verre hoek groeide de achterstand weer naar een marge van twee (1-3).

Met nog tien seconden te gaan in het derde kwart gooide Amsterdam de wedstrijd in het slot. Vanaf de achterlijn frommelde Van der Elst de bal in het doel (1-4), waarmee de kans van Victoria op een stunt wel zo’n beetje vervloog.

De hand van Freeke Moes gaat de lucht in na de 1-3. Foto: Willem Vernes

Gewonnen gaf Victoria zich echter niet. Met een veldspeler meer ging de hekkensluiter de laatste minuten van de wedstrijd op zoek naar een doelpunt. Drie minuten voor tijd kreeg Victoria een strafbal, maar keepster Sofie ter Kuile – die de lichtgeblesseerde Anne Veenendaal verving – keerde de push van Mady Hof. Even later verschenen de eerste tranen, na het klinken van de toeter.

Victoria-Amsterdam 1-4 (1-2)
2. Maria Verschoor 0-1 (sc)
13. Fay van der Elst 0-2
30. Nina van der Marel 1-2
42. Freeke Moes 1-3
52. Fay van der Elst 1-4