Scheppen en vegen: het was voor niets bij Den Bosch-Amsterdam

Talent Noor de Baat (20) besliste zondagmiddag met een van richting veranderd schot de wedstrijd Den Bosch-Amsterdam (0-1), maar dat was haast bijzaak. De clash tussen de nummers één en twee van de Hoofdklasse werd drie kwartier uitgesteld, wéér met vijftien minuten vertraagd, uiteindelijk wel gespeeld, maar dan op een bijveld en bovendien het ergste nog: door praktisch niemand gezien. Zelfs niet door de kijkers van Ziggo.

De ijslaag op het hoofdveld van het stadion aan de Oosterplas leidde in de loop van de ochtend tot een tafereel dat je zonder te overdrijven gerust een reddingsoperatie kunt noemen. Alles werd uit de kast getrokken om veld één speelklaar te maken voor de hervatting van de Hoofdklasse. Het alternatief was namelijk spelen op veld twee. Een veld dat door Den Bosch-coach Raoul Ehren – hoewel het wel een waterveld is – ‘dat hobbelveld’ wordt genoemd.

Den Bosch-coach Raoul Ehren test het ijs in de goal samen met Amsterdam-coach Robert Tigges. Foto: Willem Vernes

Ook de speelsters van Den Bosch zelf waren niet te beroerd een handje te helpen

Met stokken en bezems werd door hardwerkende vrijwilligers de ijslaag meter voor meter in stukken geslagen. Met scheppen werden de brokken ijs opgeraapt en van het veld gegooid, alsof het hopen zand waren. Vooral één van de twee cirkels en dan met name de bevroren achterlijn werd met angst en beven in de gaten gehouden door de coaches, de scheidsrechters en alle andere personen die er wat over te zeggen hadden. Zelfs de speelsters van Den Bosch zelf waren niet te beroerd de handen uit de mouwen te steken en in plaats van hun stick dan maar een bezem vast te pakken en het veld ijsvrij te vegen. Wie niet beter wist, zou denken dat er een curlingwedstrijd gaande was.

Alsof dat allemaal al niet opvallend genoeg was, reed er opeens een golfkarretje kriskras over het veld. Daarop aangesloten was een bladblazer en een onkruidbrander, die laag boven het veld hing, met als doel het ijs dan maar weg te branden.

Ook de inzet van een golfkarretje inclusief bladblazer en onkruidbrander hielp niet genoeg. Foto: Willem Vernes

Ook Den Bosch Heren 1-spelers staken de handen uit de mouwen

De wedstrijd zou om 12.10 uur beginnen, maar was al uitgesteld naar 13.00 uur. Naarmate de tijd opnieuw begon te dringen, werd het binnen de lijnen steeds drukker met vrijwilligers die met man en macht probeerden het hoofdveld speelklaar te maken. Zelfs Heren 1-spelers als Koen Bijen, Gijs Campbell en Tijmen Reijenga – die om 15.00 uur tegen Rotterdam speelden – droegen hun steentje bij door te vegen.

Recht voor de ogen van alle hardwerkende vrijwilligers keerde de gevreesde witte laag op sommige plekken op het veld terug. De situatie leek steeds uitzichtlozer. En dat terwijl al vrij snel duidelijk was dat veld twee wél bespeelbaar was.

Den Bosch Heren 1-speler Koen Bijen helpt een handje mee. Foto: Willem Vernes

Ziggo Sport verhuisde twee keer van veld, maar viste alsnog achter het net

Sterker nog, de medewerkers van Ziggo Sport – de zender die de wedstrijd live zou uitzenden – hadden hun camera’s, microfoons, kabels en al hun ander apparatuur al versleept van veld één naar veld twee. Daar eenmaal opgesteld kozen beide teams toch voor een warming-up op het hoofdveld. Omdat er nog steeds alles aan gedaan werd veld één bespeelbaar te maken, sjouwden de medewerkers van Ziggo Sport hun meubilair snel weer terug. Maar vlak voordat de wedstrijd zou gaan beginnen, viel het gevreesde besluit dan toch. Het veld waarop gespeeld ging worden, was tóch veld twee. Gevolg: de topper kon niet live worden uitgezonden. En al het harde werk van de vrijwilligers was voor niets geweest.

Frédérique Matla glibbert over het veld. Foto: Willem Vernes

Over de hele gang van zaken zei Amsterdam-coach Robbert Tigges later: ‘De veiligheid van de speelsters was voor mij het belangrijkste. Ongeveer één derde van mijn selectie voelde zich niet zeker genoeg om op het hoofdveld te spelen, omdat de lijnen bevroren waren. De aanloop naar de wedstrijd toe duurde lang en was zeker niet ideaal, maar ik ben blij dat er uiteindelijk besloten is naar veld twee uit te wijken. Het is een verstandige keuze geweest.’

Amsterdam-aanvoerder Eva de Goede is door haar rug gegaan en speelde niet mee. Foto: Willem Vernes

De beginfase was duidelijk voor Den Bosch

Toen de wedstrijd eindelijk begon, was het al kwart over één. Een uur later dan gepland, maar daar was niemand mee bezig. Wat telde, was dat er een bal rolde.

In eerste instantie zag het er naar uit dat de topper gewonnen ging worden door Den Bosch. Aanvaller Joosje Burg raakte in het eerste kwart de paal. Voor rust haalde Den Bosch drie strafcorners. Amsterdam miste aanvoerder Eva de Goede (door haar rug gegaan) en spits Marijn Veen (voorzorg) en leek te zwak om Den Bosch serieus tegenstand te bieden.

Pas in het tweede kwart stichtte de regerend landskampioen gevaar. Groot was de kans voor Freeke Moes in het derde kwart, die had moeten scoren. Dat gebeurde in een één-op-één-duel met keepster Josine Koning, die het schot van Moes naar de zijkant werkte. Daar stond Fay van der Elst, die ook niet wist te scoren.

Noor de Baat heeft Amsterdam op 0-1 gezet. Foto: Willem Vernes

De goal van Noor de Baat was de eerste tegengoal van Den Bosch dit seizoen

Later kwam Amsterdam toch op voorsprong. De bal kwam voor de stick van Noor de Baat. Haar schot was er waarschijnlijk niet in gegaan, maar werd van richting veranderd door de stick van Margot van Geffen. Koning was daardoor kansloos. Een lullige tegengoal, de eerste van Den Bosch van dit seizoen.

Vervolgens stond Amsterdam gegroepeerd te verdedigen. Toch kreeg Den Bosch via Lidewij Welten en Marloes Keetels nog twee kansen, maar het bleef 0-1. In plaats van Amsterdam op vijf punten te zetten, staat Den Bosch nu zelf één punt achter op de titelhouder. Die tussenstand is vooral belangrijk als dit seizoen niet wordt uitgespeeld. In dat geval wordt volgens het reglement de ploeg die na elf wedstrijden bovenaan staat tot landskampioen uitgeroepen. Momenteel zijn er acht duels gespeeld.

Maartje Krekelaar baalt van de nederlaag. Foto: Willem Vernes

De voorbereiding verliep natuurlijk rommelig, maar ik geloof niet dat het enig effect op het niveau van de wedstrijd heeft gehad. Laat staan op het resultaat. Den Bosch-coach Raoul Ehren

Den Bosch-Raoul Ehren vond zijn ploeg niet goed spelen, maar denkt wel dat er qua resultaat meer in had gezeten. ‘Veel van onze speelsters speelden ondermaats. De voorbereiding verliep natuurlijk rommelig, maar ik geloof niet dat het enig effect op het niveau van de wedstrijd heeft gehad. Laat staan op het resultaat. Amsterdam heeft gewoon heel goed verdedigd. Dat was de sleutel. Een gelijkspel was desondanks geen gek resultaat geweest, vind ik.’

Amsterdam-coach Robert Tigges: ‘Wat we vandaag hebben laten zien, was absoluut niet het beste niveau wat wij op de mat kunnen leggen. Dat er de eerste wedstrijd na de winterstop technisch en tactisch wat mis gaat, vind ik niet erg. Maar vanaf het tweede kwart zijn we wel power gaan leveren. Daar ben ik erg tevreden over. Bovendien hebben we goed verdedigd en de aanvallen van Den Bosch onschadelijk gemaakt. Ik ben hartstikke blij dat we gewonnen hebben.’

—————————————

Lees hieronder het liveblog terug.


10 Reacties

 1. Nvanas012

  Waarom verplaatsen ze die camera’s niet gewoon nog een keer?😐

 2. Nvanas012

  Eva de Goede voor de het 2e jaar op rij er niet bij tegen DB☹️ (uit)

 3. lynnBosman

  Juist verstandig dat ze nu niet mee doet! Zo'n eerste wedstrijd na zo'n lange stop is het toch nog vaak niet top en we weten allemaal dat ze beide PO gaan spelen. Super fit in de PO en OS (als deze doorgaan) is veel belangrijker.

 4. RobV

  @Nvanas012 Al was het maar voor de tweede helft. Dat zou toch moeten kunnen? Sowieso slecht voorbereid. In deze omstandigheden moet je rekening houden met diverse scenario's. Maar ja, het is hockey, geen voetbal, zullen we maar zeggen.

 5. Nvanas012

  Yesss!!!

 6. hockeyliefhebber12

  Knap van Amsterdam (zonder twee sterke speelsters De Goede en Veen) tegen een compleet Den Bosch. Jammer dat er geen livestream was, hopelijk snel een samenvatting online.

 7. lynnBosman

  Zeker knap (hoewel Veen al langer niet mee doet). Voor de stop had ik op winst voor DB gerekend, nu was het vooral afwachten wie er het beste uit de stop komt. Op volle sterkte had ik toch wat meer van DB verwacht, duidelijk het vizier nog niet op scherp. Jammer dat er geen livestream was, zo te lezen een leuke wedstrijd met volop kansen.

 8. RobV

  @lynnBosman Ja zonde, het ontbreken van een livestream. Het zal vast niet de enige zeperd zijn van Ziggo dit jaar maar het kwam wel op een ongelukkig moment. Toch wel verrassend, het verlies van Den Bosch, maar dit is ook wel anders dan dat beide ploegen alweer volop in competitie zijn. Wel goed voor de spanning in de competitie.

  1. stekel

   Wel goed voor de variatie. Niks ten nadele van... maar zitten we als sport te wachten op nog 10 jaar DB kampioen bij de Dames HK ...

 9. Nvanas012

  Dit geeft me goede moed dat Amsterdam straks zonder sterspeelster Eva de Goede nog zeker tot veel in staat is!🥰 (niet zoals bij SCHC dat na het afscheid van Carlien op het middenveld is verzwakt)


Wat vind jij? Praat mee...