HK (D): Matla gaat door met scoren, KZ begint met zege

Tijdens de eerste speelronde van het nieuwe seizoen in de Hoofdklasse is de topper tussen SCHC en Amsterdam geëindigd in een vermakelijke 2-2. Den Bosch zette in eigen huis Pinoké opzij dankzij twee treffers van olympisch topscorer Frédérique Matla en promovendus Klein Zwitserland boekte meteen een belangrijke zege bij Victoria.

SCHC – Amsterdam 2-2

SCHC liet in haar eerste wedstrijd op het nieuwe hoofdveld een grote kans liggen concurrent Amsterdam op een nederlaag te trakteren. De ploeg uit Bilthoven kwam via twee rake strafcorners van Yibbi Jansen op 2-0, maar moest uiteindelijk toezien hoe de bezoekers via strafcorners van Ilse Kappelle (rebound) en Sabine Plönissen op gelijke hoogte kwam. Bij een stand van 2-1 miste Ginella Zerbo namens SCHC nog een strafbal. Dat had haar honderdste doelpunt in competitieverband kunnen zijn.

Kim Lammers debuteerde bij afwezigheid van Robert Tigges als hoofdcoach van Amsterdam. Foto: Bart Scheulderman

Lees hier het uitgebreide wedstrijdverslag van deze topper.

SCHC – Amsterdam 2-2
8. Yibbi Jansen (sc) 1-0
22. Yibbi Jansen (sc) 2-0
41. Ilse Kappelle (sc) 2-1
59. Sabine Plönissen (sc) 2-2

Den Bosch – Pinoké 3-1

Wie anders dan Frédérique Matla opende de score voor de landskampioen tegen Pinoké. Na haar uiterst productieve zomer met acht goals tijdens het gewonnen EK en negen treffers op weg naar olympisch goud schoot de 24-jarige spits al na zes minuten raak tegen De Steekneuzen, haar favoriete tegenstander in de Hoofdklasse. In het derde kwart scoorde Matla opnieuw en bracht ze Den Bosch op 3-1 uit een strafbal. Daarvóór had Joosje Burg de 2-0 aangetekend op een voorzet van Maartje Krekelaar en scoorde Josephine Murray uit een strafcornervariant voor de bezoekers. Den Bosch bleef voor de 41ste keer in de Hoofdklassehistorie op rij ongeslagen tegen Pinoké en verloor nog nooit van die ploeg (W40 G1).

Den Bosch – Pinoké 3-1
6. Frédérique Matla (sc) 1-0
28. Joosje Burg 2-0
43. Josephine Murray (sc) 2-1
53. Frédérique Matla (sb) 3-1

Oranje-Rood – Bloemendaal 2-2

Demi Hilterman was net als vorig seizoen ook nu weer heel belangrijk voor Bloemendaal. De strafcornerspecialiste van De Mussen maakte hoogstpersoonlijk twee keer een achterstand ongedaan op bezoek bij Oranje-Rood. De Eindhovense ploeg leek via treffers van Marlena Rybacha en Lisa Post – ook uit strafcorners – eindelijk weer eens te winnen in de Hoofdklasse, maar hield uiteindelijk slechts één puntje over aan het duel. De laatste competitiezege voor Oranje-Rood dateert van 14 maart van dit jaar, een 0-1 bij Bloemendaal. Nu is de ploeg al tien duels op rij zonder winst op het hoogste niveau.

Oranje-Rood – Bloemendaal 2-2
10. Marlena Rybacha (sb) 1-0
15. Demi Hilterman (sc) 1-1
27. Lisa Post (sc) 2-1
45. Demi Hilterman (sc) 2-2

Victoria – Klein Zwitserland 2-3

Het gepromoveerde Klein Zwitserland deelde op de eerste speeldag meteen een tik uit aan concurrent Victoria. Doelpunten van Suzanne de Vries, Tessel Huijbregtsen en Meike Tjaberinga bezorgde de ploeg drie kostbare punten. Voor KZ was het de eerste Hoofdklassewedstrijd sinds het seizoen 2011/2012. Deze zege was de eerste triomf op het hoogste niveau sinds de 0-2 tegen Kampong van 29 april 2012.

Victoria – Klein Zwitserland 2-3
24. Suzanne de Vries (sc) 0-1
29. Yentl Leemans (sc) 1-1
53. Tessel Huibregsten 1-2
54. Meike Tjaberinga 1-3
66. Marise Weijschede 2-3

Kampong – HGC 1-2

Eva de Goede heeft haar debuut bij HGC opgeluisterd met een nipte overwinning bij Kampong. De Haagse ploeg knokte zich na een 1-0 achterstand knap terug en zegevierde uiteindelijk met 1-2 door treffers van Dirkie Chamberlain en Isis van Loon. Bij beide treffers leverde De Goede de assist. Voor HGC voelde deze zege als een bevrijding: de ploeg had in de Hoofdklasse al zeventien (!) duels op rij niet meer gewonnen sinds de thuiszege op Victoria (3-2) van 27 september 2020.

Kampong – HGC 1-2
32. Vanessa Blockmans (sc) 1-0
54. Dirkie Chamberlain 1-1
61. Isis van Loon 1-2

Eva de Goede in haar eerste duel voor HGC. Foto: Willem Vernes

Hurley – hdm 1-0

Een treffer van Laura van Heugten bezorgde Hurley op het nippertje de volle buit tegen hdm. Van Heugten benutte een rebound bij een strafcorner in de 67ste minuut. Hdm begon het nieuwe seizoen zoals ze het oude had afgesloten. De ploeg beleefde vorig seizoen een ijzersterke tweede competitiehelft door twaalf competitiewedstrijden op rij ongeslagen te blijven, totdat Amsterdam op de laatste speeldag een einde maakte aan die reeks (2-0). Hurley begint ook dit seizoen zuinigjes aan de competitie. In de laatste tien competitieduels van de formatie van coach Patrick Bakker vielen in totaal slechts twaalf doelpunten: zeven van Hurley en vijf van de tegenstander.

Hurley – hdm 1-0
67. Laura van Heugten (sc) 1-0

Lees hieronder het liveblog terug met alle hoogtepunten van de eerste speeldag in de Hoofdklasse Dames


2 Reacties

  1. charliejanssen

    Vandaag de wedstrijd OR-BLO gezien, voor het eerst sinds tijden weer in real life!! Als demi Hilterman aan de slag gaat met haar spel over de grond, dan zie ik haar zomaar volgend jaar bij Amsterdam. Ontzettend harde corner en de samen met Michels de verste scoop van de hoofdklasse. Door dezelfde Hilterman zal Bloemendaal in de hoofdklasse blijven.

  2. hpb

    Mooie start KZ dames


Wat vind jij? Praat mee...