HK (D): Amsterdam veerkrachtig, OR verspeelt wéér voorsprong

Op de elfde speeldag in de Hoofdklasse Dames haalde Den Bosch verschrikkelijk hard uit op bezoek bij HGC: 0-8. Amsterdam knokte zich net als vorige week terug van een achterstand en versloeg Victoria met 3-1. Onderin boekte Kampong een vitale zege bij Klein Zwitserland en kwam Oranje-Rood – ondanks een 1-0 voorsprong – opnieuw niet tot winst (1-1 tegen SCHC).

Amsterdam – Victoria 3-1 (0-1)

Net als vorige week op bezoek bij Kampong (1-2) moest Amsterdam eerst een achterstand repareren om tot winst te komen. Victoria had via Anouk de Vliegher vóór rust brutaal de leiding genomen in het Wagener en kreeg voorzichtig zicht op het eerste puntje ooit in een uitduel met de ploeg uit de hoofdstad. Net als tegen Kampong (twee goals) schoot Fay van der Elst haar ploeg echter te hulp. Ze nam twee van de drie Amsterdamse treffers voor haar rekening. Met de zege blijft Amsterdam als enige in het spoor van koploper Den Bosch.

Scoreverloop
16. Anouk de Vliegher 0-1
46. Fay van der Elst 1-1
Noor de Baat (sc) 2-1
Fay van der Elst 3-1

HGC – Den Bosch 0-8 (0-7)

Den Bosch walste vanaf de eerste minuut over HGC heen en stond na de eerste 17,5 minuut al op een 0-5 voorsprong. De ruststand op De Roggewoning was 0-7, waarna de lijstaanvoerder gas terug nam. Frédérique Matla nam de helft van de Bossche productie voor haar rekening en heeft nu na elf speelronden al 23 keer gescoord. Om dat even in perspectief te zetten: vorig seizoen werd de topspits topscorer van de Hoofdklasse Dames met 24 doelpunten… Matla scoorde voor de vijftiende (!) keer op rij in competitieverband en maakte in die reeks dertig doelpunten.

Voor HGC betekende de 0-8 een evenaring van de grootste thuisnederlaag ooit, qua marge in doelpunten. Op 1 december 2019 verloor de ploeg uit Wassenaar met 1-9 van Amsterdam. Slechts één keer verloor HGC een Hoofdklasseduel met een nóg grotere marge dan vandaag: op 3 oktober 2004 kreeg het in Den Bosch een geweldig pak slaag: 10-1.

Laura Nunnink (Den Bosch) in duel met HGC-speelster Isis van Loon. Foto: Orange Pictures

Scoreverloop
3. Frédérique Matla (sc) 0-1
6. Frédérique Matla 0-2
11. Maartje Krekelaar 0-3
13. Frédérique Matla (sc) 0-4
15. Marloes Keetels (sc) 0-5
20. Frédérique Matla 0-6
25. Maartje Krekelaar 0-7
63. Joosje Burg 0-8

Lees hier het uitgebreide wedstrijdverslag terug

Oranje-Rood – SCHC 1-1 (0-0)

Voor de zevende keer dit seizoen brak Oranje-Rood de wedstrijd open met de 1-0, maar ook voor de zevende keer was dat niet genoeg voor de volle buit. Vier minuten nadat Sian Keil de hekkensluiter op voorsprong had geschoten, trok SCHC de stand weer gelijk. Wie anders dan Yibbi Jansen schoot raak uit een strafcorner, haar dertiende doelpunt van dit seizoen. Oranje-Rood bleef door het gelijkspel voor de twintigste keer op rij zonder winst in de Hoofdklasse. SCHC bleef opnieuw ongeslagen, maar heeft nu in zes van haar elf wedstrijden punten verspeeld. De ploeg won deze jaargang vaker níet dan wel.

Scoreverloop
47. Sian Keil 1-0
51. Yibbi Jansen (sc) 1-1

Pinoké – Hurley 1-1 (0-0)

Pinoké is momenteel maar lastig te kloppen. De ploeg van coach Daan Sabel verloor op 26 september voor het laatst (1-4 tegen SCHC) en bleef vanmiddag tegen Hurley voor de zevende wedstrijd op rij zonder nederlaag in de Hoofdklasse (W5 G2). Hurley is in competitieverband juist al zeven wedstrijden op rij zonder winst (G4 V3). De laatste zege van de ploeg uit Amstelveen was op 26 september (3-0 tegen Kampong). Gitte Michels kwam voor de derde speelronde op rij tot scoren voor Hurley: ze maakte in die reeks vier goals. Afgelopen donderdag scoorde ze ook al drie keer in de Gold Cup-wedstrijd tegen Amsterdam (6-1).

Scoreverloop
41. Kari Stam (sc) 1-0
46. Gitte Michels (sc) 1-1

Hurley-speelster Gitte Michels. Foto: Willem Vernes

Klein Zwitserland – Kampong 0-1 (0-0)

Haast ongemerkt bouwt Kampong aan een mooie reeks uitwedstrijden. De nipte zege bij Klein Zwitserland – door het vijfde competitiedoelpunt van Luna Fokke – betekende de derde uitoverwinning op rij en drie vitale punten om verder uit de kelder van de Hoofdklasse te kruipen. KZ daarentegen weet niet meer wat winnen is. Ondanks het knappe gelijkspel van vorige week bij koploper Den Bosch (1-1) is de gepromoveerde ploeg uit Den Haag nu al tien wedstrijden op rij zonder succes. Alleen op de eerste speeldag stapten de speelsters van KZ nog als winnaars van het veld: 2-3 bij Victoria.

Scoreverloop
36. Luna Fokke 0-1

Bloemendaal – hdm 0-4 (0-2)

Hdm bleek eens te meer een Angstgegner voor Bloemendaal. De Mussen leden een forse thuisnederlaag en bleven in competitieverband voor de veertiende keer op rij zonder winst tegen de ploeg uit Den Haag. Hdm behaalde na vier duels op rij zonder zege (twee gelijke spelen, twee nederlagen) eindelijk weer een overwinning. Pien van Nes komt na een stroeve competitiestart steeds beter in haar spel. Ze maakte tegen Bloemendaal twee doelpunten en scoorde vijf keer in haar laatste vijf duels voor hdm.

Scoreverloop
10. Lotte Beetsma 0-1
18. Pien van Nes 0-2
35. Pien van Nes (sb) 0-3
43. Tessa Beetsma 0-4

Lees hieronder de updates uit ons liveblog van de elfde speelronde terug


Wat vind jij? Praat mee...