Round-up HK (D): winst voor top drie, nederlaag Pinoké

Het eerste deel van het seizoen in de Hoofdklasse Dames zit erop. Op de dertiende en laatste speeldag voor de winterstop behaalde Den Bosch een zwaarbevochten overwinning op hdm. Aan de Oosterplas won de koploper met het kleinste verschil (1-0).

Achtervolgers SCHC en Amsterdam boekten ook een zege, op respectievelijk Klein Zwitserland (3-0) en Oranje-Rood (1-2). Pinoké ging op bezoek in Utrecht bij Kampong onderuit (2-1) en werd op de ranglijst gepasseerd door HGC dat met 3-2 won van Victoria en de nieuwe nummer vier is.

Den Bosch – hdm 1-0

Den Bosch had haar handen vol aan het felle en goed verdedigende hdm. Het duel leek op een gelijkspel af te stevenen totdat Frédérique Matla in het derde kwart mocht aanleggen voor de eerste strafcorner van de wedstrijd. De international deed wat ze altijd doet op belangrijke momenten: scoren. Met dit winnende doelpunt verbrak Matla opnieuw records. Ze is de enige speelster die dit seizoen in alle dertien speelronden scoorde, met een totaal van 26 doelpunten verbrak Matla haar persoonlijk record in de Hoofdklasse en met een treffer in zeventien wedstrijden op rij voor Den Bosch nam ze het record over van clubicoon Maartje Paumen.

Scoreverloop:
50. Frédérique Matla (sc) 1-0

Den Bosch viert de openingstreffer van Frédérique Matla tegen hdm. Foto: Willem Vernes

Oranje-Rood – Amsterdam 1-2

Voor de 22ste keer op rij bleef Oranje-Rood met lege handen achter. Trijntje Beljaars zette de hekkensluiter van de Hoofdklasse Dames op voorsprong. Net als in acht eerdere wedstrijden kon de Eindhovense ploeg die marge niet vasthouden. Maria Verschoor tekende al snel voor de gelijkmaker, waarna Sabine Plönissen met een rake strafcorner Amsterdam de winst bezorgde.

Scoreverloop:
42. Trijntje Beljaars 1-0
43. Maria Verschoor 1-1
53. Sabine Plönissen (sc) 1-2

SCHC – Klein Zwitserland 3-0

Met de 3-0 overwinning op Klein Zwitserland evenaarde SCHC een clubrecord. Voor de tweede keer in de clubhistorie is de Bilthovense ploeg ongeslagen in de eerste dertien wedstrijden van het seizoen. Het record kan na de winterstop worden aangescherpt, want in het coronaseizoen 2019-2020 leed de ploeg op de veertiende speeldag zijn eerste nederlaag. Yibbi Jansen zette haar ploeg op het spoor van de overwinning. De strafcornerspecialiste maakte in elf van de dertien speelronden een doelpunt voor SCHC. Jansen bracht haar totaal op vijftien treffers. Dertien daarvan kwamen tot stand uit corners, meer dan welke andere speelster ook dit seizoen.

Scoreverloop:
18.Yibbi Jansen (sc) 1-0
52.Xan de Waard 2-0
53.Ginella Zerbo 3-0

Victoria – HGC 2-3

Voor de achtste keer op rij bleef Victoria zonder overwinning. Twee keer konden de Rotterdamsen in het duel met HGC een achterstand ongedaan maken, maar het doelpunt van Milagros Fernández Ladra was Victoria te machtig. De zege was een opsteker voor HGC, dat maar één van de voorgaande vijf duels had gewonnen. Mede dankzij de drie punten schoof de ploeg een plek op in de ranglijst naar positie vier ten koste van Pinoké.

Scoreverloop:
18. Féline Engelkes 0-1
24. Julieta Jankunas 1-1
36. Julie Sytsema (sc) 1-2
45. Mady Hof (sc) 2-2
52. Milagros Fernández Ladra (sc) 2-3

Kampong – Pinoké 2-1

Na zeven wedstrijden zonder verlies incasseerde Pinoké alweer de tweede nederlaag op rij in de Hoofdklasse Dames. Een verliespartij tegen Kampong was gezien de statistieken wellicht niet zo verrassend. De Utrechtse ploeg stapte in de voorgaande vier onderlinge confrontaties drie keer als winnaar van het veld. Ondanks een voorsprong van Pinoké via Maxime Kerstholt trok Kampong het duel naar zich toe. Bente van der Veldt maakte uiteindelijk het winnende doelpunt.

Scoreverloop:
17. Maxime Kerstholt 0-1
35. Maria del Pilar Romang 1-1
46. Bente van der Veldt 2-1

Doelpunt Bente van der Veldt voor Kampong tegen Pinoké. Foto: Koen Suyk

Lees het verslag van het duel tussen Kampong en Pinoké

Hurley – Bloemendaal 2-1

Na acht wedstrijden op rij zonder zege was daar eindelijk weer een overwinning voor Hurley. Met twee rake strafcorners maakte de ploeg uit het Amsterdamse Bos een snelle achterstand op Bloemendaal ongedaan. Voor Bloemendaal betekende de nederlaag het vijfde duel op rij waarin niet werd gewonnen. De laatste zege dateert van 21 oktober toen Victoria met 3-2 werd verslagen.

Scoreverloop:
5. Malou Nanninga 0-1
18. Gitte Michels (sc) 1-1
52. Hannah Martin (sc) 2-1

Bekijk hier de actuele topscorerslijst in de Hoofdklasse Dames

Lees hieronder het liveblog terug met alle hoogtepunten van de dertiende speeldag in de Hoofdklasse Dames.


Wat vind jij? Praat mee...