HK (D): HGC gaat onderuit zonder De Goede, hdm wint weer

HGC heeft zonder haar geblesseerde sterspeler Eva de Goede een nederlaag moeten slikken tegen rechterrijtjeploeg Kampong, dat in een spectaculair duel pas in de slotfase de overwinning pakte (3-4). In de Hoofdklasse Dames, waar de topper tussen Amsterdam en SCHC in 2-3 eindigde, mag hdm weer voorzichtig naar de play-offplekken kijken door de 2-1 op Hurley.

Want behalve HGC verloor ook de nummer vier de ranglijst, Pinoké, zondag in de voorlaatste speelronde. Den Bosch was met 1-2 te sterk.

HGC – Kampong 3-4 (2-2)

De formatie uit Wassenaar werd in het eerste kwart overklast door de bezoekers, die via een schitterende sleepcorner van Vanessa Blockmans – via de onderkant van de lat erin – en een intikker van Pilar Romang op 0-2 kwam. Die tweede treffer was zwaar omstreden, omdat Kampong op weg na die goal een overduidelijke shoot maakte.

Bente van der Veldt juicht na de 3-4 voor Kampong. Foto: Koen Suyk

Blijkbaar zorgde dat voor het gif dat HGC nodig had. Na vijf minuten in kwart twee stond het namelijk weer gelijk, via een tip-in van Isis van Loon en een strafcorner van Cécile Pieper. De thuisploeg drukte door en kwam verdiend op een 3-2 voorsprong, dankzij een benutte cornerrebound van Dirkie Chamberlain. Kampong toonde echter ook weer veerkracht en haalde veel corners. Mabel Brands maakte in kwart drie de 3-3.

Dat leek ook de einduitslag te worden, maar Bente van der Veldt besliste anders. Zij prikte twee minuten voor tijd de 3-4 op de borden. Een resultaat dat pijnlijk duidelijk maakt dat HGC het heel zwaar gaat krijgen zonder De Goede.

Amsterdam – SCHC  2-3 (2-1)

Waar in de heenwedstrijd SCHC op een 2-0 voorsprong kwam en Amsterdam gelijk maakte, was het nu precies andersom in het lege Wagener Stadion. Anders dan in de return kwam er nu wel een winnaar en dat was SCHC dat via een doelpunt van Mette Winter het ’toppersyndroom’ van zich afspeelde.

8. Freeke Moes (sc) 1-0
18. Zoë Admiraal 2-0
35. Yibbi Jansen (sc) 2-1
43. Isa Kroot 2-2
53. Mette Winter (sc) 2-3

Bloemendaal – Oranje-Rood 1-1 (0-1)

Het lukt Oranje-Rood onder de nieuwe coach Rob Haantjes nog maar niet om het verbeterde spel om te zetten in een overwinning. In en tegen Bloemendaal was de Eindhovense formatie er opnieuw dichtbij. Door een doelpunt van Fiona Morgenstern, die afgelopen woensdag haar debuut in Oranje maakte, nam OR na 13 minuten spelen al de leiding: 0-1.

In het gelijk opgaande duel hielden de gasten lange tijd hun doel schoon en creëerden ook nog diverse kansen. Na een uur spelen maakte Bloemendaal gelijk via Demi Hilterman. Oranje-Rood nam hiermee geen genoegen en ging op jacht naar de overwinning.

Door het gelijke spel is Oranje-Rood wel een puntje dichter naar Victoria gekropen, dat nu voorlaatste staat.

13. Fiona Morgenstern 0-1
60. Demi Hilterman (sb) 1-1

Pinoké – Den Bosch 1-2 (1-1)

Het begint bijna eentonig te worden, maar zondag was het opnieuw doelpuntenmachine Frédérique Matla die Den Bosch de zege bracht. De topschutter van de Hoofdklasse Dames maakte beide treffers in het met 1-2 gewonnen duel tegen Pinoké. Het was de vijfhonderdste zege van de Bossche formatie in de historie van de Hoofdklasse.

Gemakkelijk kwam de Bossche overwinning niet tot stand, want de Amsterdamse ploeg bood uitstekend tegenstand en bewees dat het niet voor niets meestrijd voor een plek in de play-offs. Door de nederlaag moet het team van coach Daan Sabel wel in de achtervolging op HGC dat nu vierde staat.

Den Bosch is door de overwinning en de nederlaag van Amsterdam met nog een speelronde te gaan al zeker van de wintertitel.

24. Frédérique Matla (sc) 0-1
30. Maxime Kerstholt 1-1
33. Frédérique Matla 1-2

hdm – Hurley  2-1 (1-1)

Na de klinkende 0-4 overwinning van vorige week op Bloemendaal behaalde hdm een knappe zege op Hurley. De gasten uit Amsterdam kwam nog wel op voorsprong via Pam van Asperen, maar Pien van Nes scoorde weer eens uit de strafcorner en maakte daarmee nog voor rust gelijk.

hdm-coach Ivar Knotschke heeft weer alle reden om te juichen. Foto: Willem Vernes

De winnende treffer kwam van de stick van Tessa Beetsma, die ervoor zorgde dat hdm drie punten inliep op de nummers vier en vijf, Pinokė en HGC, die beide verloren. Het team van Ivar Knötschke mag hierdoor plots toch weer hopen dat het zich kan mengen in de strijd om de play-offplekken

23. Pam van Asperen (sc) 0-1
25. Pien van Nes (sc) 1-1
43. Tessa Beetsma 2-1

Klein Zwitserland – Victoria 3-2 (1-1)

Klein Zwitserland behaalde drie heel belangrijke punten tegen Victoria in de degradatiestrijd van de Hoofdklasse Dames. De Haagse formatie deed door de 3-2 zege de voorlaatste plek over aan de tegenstander uit Rotterdam.

Klein Zwitserland juicht na de openingsgoal tegen Victoria. Foto: Hans van der Valk/Orange Pictures

KZ sloeg de beslissende slag in de wedstrijd aan het begin van het derde kwart. Eerste scoorde Lotte van Dongen de 2-1, waarna Sophie van der Heijden de 3-1 maakte. Daarmee was het verzet van Victoria wel grotendeels gebroken en kwam de zege van KZ niet meer in gevaar, ook niet na de 3-2 van Julie van Putte.

11. Florine van Grimbergen (sc) 1-0
19. Mady Hof (sb) 1-1
35. Lotte van Dongen (sc) 2-1
38. Sophie van der Heijden (sb) 3-1
65. Julie van Putte 3-2