HK (D): hdm verslaat Den Bosch, nederlaag Kampong en Laren

Op de twintigste speeldag in de Hoofdklasse Dames heeft hdm voor een verrassing gezorgd door aan de Oosterplas met 2-1 te winnen van Den Bosch. Hierdoor moesten de Bosschenaren hun koppositie afstaan aan Amsterdam dat in Eindhoven met 4-1 won van Oranje-Rood.

Onderin neemt de spanning met nog twee speeldagen te gaan toe. Hekkensluiter Laren ging onderuit evenals Kampong, dat voorlaatste staat. Victoria zette dankzij een minieme zege op Kampong (1-0) een grote stap naar lijfsbehoud en staat nu achtste.

hdm deed iets wat alle andere clubs in de Hoofdklasse Dames tot nu toe niet was gelukt, namelijk twee keer scoren tegen Den Bosch. Al na drie minuten verschalkte Erica Sanders keepster Josine Koning met een schuiver in de lange hoek. Nog in het eerste kwart verdubbelde de Haagse ploeg de voorsprong. Pien van Nes pushte de bal prima in de bovenhoek. Frédérique Matla verkleinde voor rust de achterstand via een strafcorner, maar ondanks de aanhoudende druk op het doel van hdm viel de gelijkmaker niet. De zege maakte een einde aan een serie van 23 duels op rij zonder puntenverlies voor Den Bosch tegen hdm.

Victoria zette met de 1-0 zege in Utrecht op Kampong een grote stap richting handhaving in de Hoofdklasse Dames. Van de tiende plaats klommen de Rotterdammers naar plek acht. De ploeg profiteerde optimaal van de nederlagen van concurrenten Oranje-Rood en HGC en passeerde deze ploegen op de ranglijst. Bovendien nam Victoria nog meer afstand van Kampong en Laren.

Daphne Voormolen wordt door haar Victoria-ploeggenoten gefeliciteerd met haar belangrijke treffer tegen Kampong (1-0). Foto: Bart Scheulderman

Lees het uitgebreide verslag van het duel tussen Kampong en Victoria.

Hekkensluiter Laren verloor in het Amsterdamse Bos met 1-0 van Pinoké. De enige treffer viel al na vier minuten. Goaltjesdief Kelly Hoyng-Jonker tipte een strafcorner binnen. Met nog twee duels te gaan heeft Laren een punt achterstand op Kampong, dat elfde staat. Echter, Laren heeft een wedstrijd meer gewonnen dan Kampong (vier om drie). Mochten beide ploegen na 22 wedstrijden op een gelijk aantal punten staan, dan degradeert de ploeg met de minste overwinningen. Staan beide ploegen op een gelijk aantal overwinningen en een gelijk aantal punten dan beslist het doelsaldo. Dat is op dit moment in het voordeel van Kampong (-21 om -32).

Maxime Kerstholt (Laren) in duel met haar tegenstander van Pinoké. Foto: Koen Suyk

Lees het uitgebreide verslag van het duel tussen Pinoké en Laren.

Amsterdam kende in Eindhoven weinig problemen met Oranje-Rood. Na twee kwarten leidde Amsterdam al met 3-0 mede dankzij twee treffers van Michelle Fillet. Door de zege is Amsterdam de nieuwe koploper in de Hoofdklasse Dames, hoewel de ploeg van coach Robert Tigges een wedstrijd meer heeft gespeeld dan concurrent Den Bosch. Bij Oranje-Rood verloopt het allemaal stroef. De ploeg is al zeven duels zonder overwinning en zakte naar de negende plaats. Het verschil met hekkensluiter Laren is nog maar drie punten.

SCHC maakte op eigen veld korte metten met HGC. Het werd in Bilthoven 7-2. Pien Dicke had met drie doelpunten een groot aandeel in de overwinning. Het worstelende HGC is nu al vijftien duels zonder overwinning. Inmiddels is de Haagse ploeg gezakt naar een tiende plaats. Het verschil met hekkensluiter Laren bedraagt twee punten.

Na twee overwinningen op rij liep Hurley in eigen huis tegen puntenverlies op.In het Amsterdamse Bos bleef de ploeg tegen Bloemendaal steken op 1-1. Hierdoor zakte Hurley een plek naar positie zes ten faveure van de buren van Pinoké. Nadat Gitte Michels Hurley vlak voor rust op voorsprong had gezet, bepaalde Michelle van der Drift net na de pauze de eindstand van het duel.

Lees hieronder het liveblog terug met alle hoogtepunten van de twintigste speeldag in de Hoofdklasse Dames