HK (D): degradatie Victoria, A’dam en HDM naar play-offs

Op de voorlaatste speeldag van de Hoofdklasse Dames is het doek gevallen voor Victoria. De Rotterdamse ploeg speelt komend seizoen in de Promotieklasse na de 4-1 thuisnederlaag zondag tegen Amsterdam. Door de zege pakte de Amsterdamse formatie een ticket voor de play-offs. Ook HDM verzekerde zich van de play-offs. De Haagse ploeg won thuis met 2-1 van Bloemendaal en zag concurrenten Pinoké en HGC punten verspelen.

Onderaan de ranglijst steeg Klein Zwitserland naar de veilige negende plaats ten koste van Bloemendaal na de 2-1 zege op Kampong. Bloemendaal verloor op HDM met 2-1 en zakte naar de tiende plaats. Oranje-Rood bleef elfde na het 3-1 verlies tegen SCHC.

HDM – Bloemendaal 2-1

Voor het tweede jaar op rij heeft HDM zich geplaatst voor de play-offs. De Haagse formatie profiteerde optimaal van het puntenverlies van de concurrentie. De 2-1 zege op Bloemendaal betekende de derde zege op rij en daarmee is HDM al vijf duels op rij ongeslagen. Bloemendaal leed de zesde nederlaag in de laatste acht speelrondes en zakte naar de tiende plaats. Staat de ploeg ook volgende week op deze positie dan moet Bloemendaal play-outs spelen voor handhaving in de Hoofdklasse Dames.

6. Tessa Beetsma 1-0
21. Sanne Caarls 1-1
26. Tessa Beetsma 2-1 (sc)

Victoria – Amsterdam 1-4

Na drie seizoenen is het doek gevallen voor Victoria in de Hoofdklasse. De Rotterdamse ploeg stond voor een lastige taak om rechtstreekse degradatie af te wenden na de 1-0 nederlaag vorige week tegen directe concurrent Oranje-Rood. Een stunt tegen de kersverse Europees clubkampioen zat er niet in. Amsterdam, dat na vier remises op rij, weer eens de volle buit pakte, verzekerde zich door de overwinning ook van deelname aan de play-offs. Freeke Moes scoorde haar achtste treffer van het seizoen voor de Amsterdamse ploeg en is daarmee gedeeld clubtopscorer met de lang geblesseerde Michelle Fillet.

3. Maria Verschoor 0-1 (sc)
13. Fay van der Elst 0-2
30. Nina van der Marel 1-2
42. Freeke Moes 1-3
54. Fay van der Elst 1-4

Teleurstelling bij de dames van Victoria na de degradatie uit de Hoofdklasse na de 4-1 nederlaag tegen Amsterdam. Foto: Willem Vernes

Lees het verslag van het duel tussen Victoria en Amsterdam

Den Bosch – HGC 3-1

Den Bosch verzekerde zich met de overwinning van de eerste plaats in de reguliere competitie. Daarmee verdiende de ploeg niet alleen een EHL-ticket, maar heeft de Bossche formatie ook het thuisvoordeel in de play-offs. De openingstreffer van Frédérique Matla was haar 47ste doelpunt in clubverband: 34 in de Hoofdklasse, vijf in de strijd om de Gold Cup en acht tijdens de EHL. Lidewij Welten vierde met haar treffer een persoonlijke mijlpaal. Ze maakte haar 250ste doelpunt in haar loopbaan. De aanvaller van Den Bosch maakte 159 officiële goals voor haar club en 91 namens Oranje. Den Bosch moest het zondag stellen zonder Pien Sanders en Noor Omrani.

15. Frédérique Matla 1-0
37. Maartje Krekelaar 2-0
38. Sophie Schlatmann 2-1
57. Lidewij Welten 3-1

SCHC – Oranje-Rood 3-1

Met haar derde doelpunt voor SCHC tegen Oranje-Rood kreeg Yibbi Jansen een clubrecord in handen. Nog nooit scoorde een speelster van SCHC in een seizoen 25 doelpunten. Het record stond op naam van Ginella Zerbo die in het seizoen 2018-2019 24 keer scoorde voor de ploeg uit Bilthoven. Met de zege verlengde SCHC de ongeslagen reeks in de Hoofdklasse Dames naar 23 wedstrijden (W17 G6). Het was ook de tiende zege op rij voor het team van coach Lucas Judge, dat daarmee het clubrecord opnieuw scherper stelde.

26. Janneke van de Venne 0-1 (sc)
41. Yibbi Jansen 1-1 (sc)
48. Yibbi Jansen 2-1 (sb)
61. Yibbi Jansen 3-1 (sc)

Kampong – Klein Zwitserland 1-2

Malou Pheninckx had zich een ander afscheid voorgesteld van de Klapperboom. In haar laatste wedstrijd op Utrechtse bodem verloor ze in de slotminuut met 2-1 van Klein Zwitserland. Het was voor Kampong de vijfde thuiswedstrijd waarin de ploeg er niet in slaagde de volle buit te pakken (G2 V3). Klein Zwitserland boekte dankzij een doelpunt van Lotte van Dongen een overwinning na drie nederlagen op rij.

11. Meike Tjaberinga 0-1
68. Eline Jansen 1-1
70. Lotte van Dongen 1-2 (sc)

Hurley – Pinoké 2-2

De Bosderby eindigde onbeslist. Hierdoor stapte Pinoké op de voorlaatste speeldag definitief uit de race om een ticket voor de play-offs. In de laatste speelronde kunnen de Steekneuzen nog wel een clubrecord evenaren. Bij winst op HGC komt Pinoké op tien zeges, een evenaring van het record uit het seizoen 2006-2007. Hurley blijkt de laatste weken moeilijk te kloppen. De Bosuilen verloren maar een van de laatste zeven duels.

28. Romée Corver 1-0
35. Lisanne de Lange 1-1 (sc)
39. Hannah Martin 2-1 (sc)
51. Kelly Hoyng-Jonker 2-2

Yasmin Geerlings en Marente Barentsen van Hurley in actie tijdens de Bosderby met Pinoké. Foto: Anne Mieke Achterhuis

Lees hieronder het liveblog terug met alle hoogtepunten van de 21ste speeldag in de Hoofdklasse Dames.


1 Reactie

  1. robvisser

    Ik ben bang dat het met HDM in de play-offs niet veel anders dan vorig jaar zal gaan, maar het is sowieso knap dat ze het hebben gehaald. SCHC versus A'dam wordt interessant. Op dit moment denk ik toch een licht voordeel voor SCHC, ook omdat ze een veel betere strafcorner hebben.


Wat vind jij? Praat mee...