HK (D): Laren degradeert, EHL-ticket voor Den Bosch

Laren neemt na 32 jaar afscheid van de Hoofdklasse Dames. De Europese clubkampioen van 2012 verloor zondag in en tegen Den Bosch met 6-0. De Bossche formatie sloot dankzij de zege het reguliere seizoen af als de nummer één en verdiende daarmee niet alleen een ticket voor de EHL, maar ook het thuisvoordeel in de play-offs.

Laren reisde naar de Oosterplas in de hoop een mirakel te kunnen bewerkstelligen. De hekkensluiter was al negen duels zonder winst in Den Bosch en een zege had Laren nodig om degradatie af te kunnen wenden. Bovendien mocht HGC geen punten pakken in Eindhoven tegen Oranje-Rood. Laren hield Den Bosch twee kwarten in bedwang, maar na rust nam de koploper snel afstand van Laren, dat volgend jaar in de Promotieklasse speelt. De plek van de Gooise ploeg wordt overgenomen door Klein Zwitserland. Den Bosch, bij wie Margot van Geffen haar rentree maakte, sloot de reguliere competitie af als eerste, voor de zestiende maal in de geschiedenis. Dat betekende een ticket voor de EHL en het thuisvoordeel in de play-offs. De ploeg van Raoul Ehren treft daarin hdm.

Evenaring record HGC

Den Bosch hield tegen Laren voor de achttiende keer dit seizoen de nul en scherpte daarmee haar eigen record verder aan. De ploeg van Ehren incasseerde dit seizoen maar zes doelpunten in 22 duels en evenaart daarmee het hoofdklasse-record van HGC uit 1987-88.

Na 32 jaar neemt Laren afscheid van de Hoofdklasse Dames na de 6-0 nederlaag aan de Oosterplas tegen Den Bosch. Foto: Bart Scheulderman

Lees het uitgebreide verslag van het duel tussen Den Bosch en Laren

HGC was vooraf nog niet honderd procent zeker van een langer verblijf in de Hoofdklasse Dames. De Haagse ploeg had die mogelijkheid wel in eigen hand. In Eindhoven kwam de ploeg na rust op voorsprong via Sophie Schlatmann, terwijl Laren op achterstand kwam tegen Den Bosch. Dat betekende dat HGC veilig was. Dat Trijntje Beljaars nog de 1-1 aantekende voor Oranje-Rood had daarom slechts statistische waarde. Beide ploeg sloten met de remise een moeizaam seizoen af. HGC eindigde als voorlaatste en Oranje-Rood steeg zelfs nog een plek naar positie nummer negen ten koste van Victoria.

Amsterdam maakte een einde aan de ongeslagen reeks van twaalf duels van hdm. De nederlaag betekende dat de Haagse ploeg geen clubrecord kon vestigen. Bij winst had hdm met dertien competitiezeges het record uit de seizoenen 1991-1992 en 1992-1993 verbeterd. Amsterdam had nog een beetje hoop om als eerste te eindigden in de Hoofdklasse Dames, maar concurrent Den Bosch rekende na rust af met Laren (6-0), waardoor de ploeg van Robert Tigges als tweede eindigde. In de play-offs treft Amsterdam SCHC, de nummer drie.

Kampong-Hurley 0-0

Voor beide ploegen stond er niet meer op het spel dan de eer. Door het doelpuntloze gelijkspel eindigde Hurley als zesde en sloot Kampong, dat lange tijd in degradatienood verkeerde, het moeizame seizoen alsnog op een achtste plaats af.

In het Amsterdamse Bos vond een ware remontada plaats. Pinoké maakte een 2-0 achterstand tegen Bloemendaal goed en boekte uiteindelijk een 4-2 overwinning. Het was voor Pinoké de tiende zege van het seizoen, een record voor de Steekneuzen die op de vijfde plaats eindigden. Bloemendaal sloot de competitie af op een prima zevende plaats.

SCHC sloot het seizoen af met een 2-1 overwinning op Victoria. Voorafgaand aan het duel betuigden de dames van SCHC en Victoria, net als alle andere teams in de Hoofdklasse Dames, hun steun aan Daphne Voormolen. De speelster van Victoria maakte onlangs bekend dat bij haar baarmoederhalskanker is geconstateerd.

Pien Dicke en Daphne Voormolen voorafgaand aan het duel tussen SCHC en Victoria. Alle hoofdklasseteams betuigden hun steun aan Voormolen die is getroffen door kanker. Foto: Koen Suyk


Lees hieronder het liveblog terug met alle hoogtepunten van de 22ste en laatste speeldag in de Hoofdklasse Dames.


24 Reacties

 1. llinders

  Victoria behoort tot de beste ploegen over 2021 Opmerkelijk is dat HGC dit jaar nog niet gewonnen heeft 5 keer gelijk, en toch niet degradeert.

  1. Boearco

   Leon69.. Opmerkelijk dat Laren ook niet veel punten pakt en wellicht gaat degraderen. 😂 En DB heeft wel veel punten gepakt en gaan naar play offs. Ik snap er niks meer van.😩

  2. Badwaiter

   @leon69: ongelofelijk hè! Of zou het misschien te maken hebben met dat het over een heel seizoen wordt bepaald!

 2. pacoh

  Live standen kapot? Wel leuk als dit werkt de laatste dag vd competitie

  1. Julie Blaisse

   Pinoke commentaar veel wind wat lisse flarden woirden en geen stand. Best jammer

 3. mvolkers

  Kan iemand mij uitleggen hoe je zo makkelijk kan degraderen en met maar 3 gespeelde wedstrijden kan promoveren?

  1. Boearco

   Ja heel makkelijk uit te leggen. Laren pakt dit seizoen bijna geen punten en wordt laatste. Vandaag er weer afgerost. Dan degradeer je terecht. En voor dat de competitie begon heeft de KNHB netjes regels opgesteld, waar ze zich nu ook netje aan houden en dan promoveer je na drie wedstrijden.

 4. RoelVictoria

  SCHC-Victoria: lekkere wedstrijd, goede beelden en leuk commentaar Top!

 5. kikkerjan

  Als er maar geen grote exodus gaat plaats vinden bij Laren nu ze geen hoofdklasse meer zullen spelen.

  1. stekel

   Dat gebeurd wel.

 6. olgakroese

  Laren 50 of wat corners dit seizoen en volgens mij 0 goals. Dat is de staff wel kwalijk te nemen. Dat is gewoon een kwestie van trainen. Dan verdien je het ook niet om erin te blijven.

 7. Avdd

  Raar dat ze Lammers het interview bij Ziggo laten doen, als hoofdcoach hoor je daar te staan. Wie is eigenlijk de hoofdcoach daar?

  1. kjvanhees___28

   Darren Cheesman

  2. stekel

   Veelzeggend.. ook daarin bleven ze leunen op het verleden.

 8. mvolkers

  Boearco wat zijn die regels dan? Ik vind het raar dat ze het zo doen, niet logisch, was beter geweest dit jaar op nieuw te beginnen.

  1. MIck

   Als je een heel seizoen hebt afgemaakt en je staat dan na 22 wedstrijden op plek 12 dan hoor je gewoon te degraderen. Het is in mijn ogen wel lachwekkend dat je na 3 wedstrijden of zoals bij de heren na 6 wedstrijden promoveert. De HK had komend seizoen zowel bij de heren als bij de dames uit 11 teams moeten bestaan.

  2. Boearco

   KNHB.Nl daar kun je het vinden. Maar het is ieder geval meer dan terecht dat Laren degradeert.

 9. lynnBosman

  Dat er iemand degradeert na een heel seizoen vind ik terecht, je bent dan simpelweg niet goed genoeg voor de Hoofdklasse. De promotieklasse had naar mijn mening best play offs opzet kunnen spelen, winnaar naar de Hoofdklasse.

 10. lynnBosman

  Wat een mooi en lief gebaar voor Daphne Voormolen van SCHC en Victoria. Daphne, heel veel sterkte gewenst!!

 11. RoelVictoria

  Ja, heel mooi gebaar. Niet alleen bij SCHC maar bij alle HK dames teams. Super!!!

 12. lynnBosman

  ^ dat zag ik later pas, maar je hebt helemaal gelijk. Prachtig hoe alle Hoofdklasse dames Daphne eem hart onder de riem steken!

 13. blauwevelden

  @Mvolkers, meen je nu serieus dat een team dat laatste staat na een volledige competitie gewoon weer mee mag blijven doen? Dan lijkt me het hele jaar voor niets geweest. De promotie regeling is zo afgesproken. Echter, daar begrijp ik wel dat de promotie op basis van zo weinig wedstrijden wat apart is.


Wat vind jij? Praat mee...