HK (D): Bloemendaal veilig, KZ en Oranje-Rood spelen play-outs

De rekenmeesters moesten er op de 22ste en laatste speeldag aan te pas komen, maar de dames van Bloemendaal hebben de play-outs ontlopen. De ploeg won de uitwedstrijd van het al gedegradeerde Victoria met 4-0 terwijl directe concurrent Klein Zwitserland met 1-1 gelijkspeelde tegen HDM.

Hierdoor eindigden Bloemendaal en Klein Zwitserland op de ranglijst qua punten (20), aantal overwinningen (5) en doelsaldo (-22) gelijk. Het aantal gescoorde doelpunten bracht uiteindelijk de beslissing. Bloemendaal scoorde dit seizoen 31 keer. Klein Zwitserland maakte 25 doelpunten. Hierdoor eindigde Bloemendaal als negende in de eindstand en Klein Zwitserland als tiende. De Steenbokken en Oranje-Rood, dat verloor van Den Bosch en als elfde eindigde, spelen play-outs.

SCHC sloot het seizoen met een primeur af. Nooit eerder in de clubhistorie bleef de ploeg in de Hoofdklasse een seizoen zonder nederlaag.

Klein Zwitserland – HDM 1-1

Het gepromoveerde Klein Zwitserland moet zich via de play-outs zien te handhaven in de Hoofdklasse. De Steenbokken speelden knap gelijk tegen stadgenoot HDM, dat al was geplaatst voor de play-offs. De puntendeling was echter niet voldoende voor Klein Zwitserland om Bloemendaal op de ranglijst voor te blijven. Het aantal gescoorde doelpunten nekte uiteindelijk de ploeg van coach Jorge Nolte.

17. Flora Peel 0-1 (sc)
31. Bernice van Aken 1-1 (sc)

Amsterdam – Hurley 1-3

Na een reeks van 27 wedstrijden zonder nederlaag verloor Amsterdam weer eens van Hurley. Op 17 maart 2002 wonnen de Bosuilen voor het laatst van de buren. Toen werd het 0-2 dankzij doelpunten van Mariëtte Groen en Emma Verhaar. Door de overwinning in het Wagener Stadion bleef Hurley voor de vijfde wedstrijd op rij ongeslagen (W3 G2). Voor Amsterdam was het alweer de derde nederlaag in de laatste acht thuisduels (W2 G3 V3). Freeke Moes kroonde zich met haar openingstreffer tot clubtopscorer aan de kant van Amsterdam. Ze scoorde dit seizoen een totaal van negen doelpunten.

44. Freeke Moes 1-0
55. Hannah Martin 1-1 (sc)
59. Romée Corver 1-2
67. Gitte Michels 1-3 (sb)

Na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen Amsterdam (1-3) na Hurley van speelsters Lieke van Wijk, Pam van Asperen, Lisa Visser, Hanna Martin en Macey de Ruiter. Foto: Anne Mieke Achterhuis

Oranje-Rood – Den Bosch 2-3

Voor de 34ste keer op rij sloot Den Bosch een uitwedstrijd in de Hoofdklasse af zonder nederlaag. Tot twee keer toe kwamen de kersverse winnaressen van de Gold Cup terug van een achterstand. Frédérique Matla maakte de beslissende treffer in de Brabantse derby. Het was haar vijftigste officiële goal van het seizoen. Ze scoorde 35 doelpunten in de Hoofdklasse, zeven in het bekertoernooi en acht in de EHL. Met haar 35 doelpunten kroonde Matla zich tot topscorer van het seizoen 2021-2022.

3. Lisa Post 1-0 (sc)
20. Rosa Fernig 1-1 (sc)
35. Sian Keil 2-1
39. Laura Nunnink 2-2
56. Frédérique Matla 2-3

SCHC – Kampong 3-0

Dankzij de 3-0 zege op Kampong sloot SCHC voor het eerst in de clubhistorie een seizoen in de Hoofdklasse af zonder een nederlaag. De reguliere competitie was voor de ploeg uit Bilthoven sowieso prachtig. De ploeg verlengde op de slotdag de ongeslagen reeks in de Hoofdklasse naar 24 wedstrijden. Bovendien boekte het de elfde zege op rij, een aanscherping van het clubrecord uit 2016 toen er acht zeges op rij werden geboekt. Ook bleef SCHC in de laatste twaalf thuisduels ongeslagen (W7 G5). Yibbi Jansen kroop met haar doelpunt dichterbij de mijlpaal van haar honderdste doelpunt in clubverband. De strafcornerspecialiste staat nu op 99 treffers. Jansen is samen met de ook nog scorende Ginella Zerbo met elf treffers de meest trefzekere speelster in de Hoofdklasse in dit kalenderjaar.

8. Yibbi Jansen 1-0 (sc)
13. Ginella Zerbo 2-0
32. Xan de Waard 3-0

Victoria – Bloemendaal 0-4

Op het nippertje speelde Bloemendaal zich op de laatste speeldag veilig. De ploeg scoorde precies genoeg doelpunten om op basis van het aantal gescoorde doelpunten Klein Zwitserland te passeren op de ranglijst. Met haar zestiende en zeventiende competitietreffer legde Demi Hilterman de basis voor de miraculeuze ontsnapping van Bloemendaal, dat pas de derde zege in de laatste tien competitieduels boekte. Het vorige week gedegradeerde Victoria bleef voor de achtste keer op rij verstoken van een driepunter.

9. Demi Hilterman 0-1 (sc)
21. Demi Hilterman 0-2 (sc)
27. Teuntje Horn 0-3
46. Joy Haarman 0-4

De dames van Bloemendaal vieren een doelpunt tegen Victoria. Foto: Orange Pictures/Wessel Dekker

Lees het verslag van het duel tussen Victoria en Bloemendaal

HGC – Pinoké 3-1

Na zes onderlinge duels zonder winst (G1 V5) won HGC eindelijk weer eens van Pinoké. Bovendien maakte de 3-1 een einde aan de reeks van vijf competitiewedstrijden zonder zege. De nederlaag voorkwam dat Pinoké het clubrecord van tien zeges in een seizoen kon evenaren. Die prestatie dateert van vorig seizoen.

8. Dirkie Chamberlain 1-0
58. Maria Steensma 1-1
69. Valérie van Aalst 2-1
70. Julie Sytsema 3-1

Lees hieronder het liveblog terug met alle hoogtepunten van de 22ste en laatste speeldag in de Hoofdklasse Dames.


Wat vind jij? Praat mee...