HK (D): hattrick Matla tegen hdm, HGC doet bovenin mee

In de tweede speelronde van de Hoofdklasse Dames hebben de topploegen geen fouten gemaakt. Den Bosch won eenvoudig bij hdm dankzij de trefzekere Frédérique Matla, terwijl Amsterdam en SCHC – zij het moeizaam – wonnen van respectievelijk Oranje-Rood en Klein Zwitserland. HGC won bij het thuisdebuut van Eva de Goede ook haar tweede competitiewedstrijd van het seizoen. Kampong ging opnieuw onderuit, nu bij Pinoké.

Hdm – Den Bosch 1-4

Den Bosch boekte door een sterke eerste helft de 21ste uitzege op rij bij hdm. De ploeg van coach Marieke Dijkstra stond al na 21 minuten op een comfortabele 0-3 door drie goals van Frédérique Matla, waaronder één uit een strafbal. De 24-jarige spits maakte zo de achtste hattrick in haar Hoofdklasseloopbaan en staat na twee speelronden al op vijf doelpunten. Ze voerde haar Hoofdklasse-productie namens Den Bosch op naar 95 goals. Den Bosch won haar laatste zestien uitduels in de Hoofdklasse en is nu al 24 uitduels op rij zonder nederlaag (W22 G2).

Scoreverloop
4. Frédérique Matla (sb) 0-1
13. Frédérique Matla 0-2
21. Frédérique Matla 0-3
29. Imme van der Hoek (sc) 0-4
67. Jip Dicke 1-4

Lees het uitgebreide wedstrijdverslag van hdm-Den Bosch.

Amsterdam – Oranje-Rood 2-1

Amsterdam boekte een benauwde zege op Oranje-Rood, dat lange tijd op koers lag voor haar eerste competitiezege sinds 14 maart van dit jaar. Late treffers van Benninga en Plönissen maakten de 0-1 van Sian Keil uiteindelijk waardeloos. Voor Plönissen, die deze week debuteerde als Oranje-potential, was het haar tweede doelpunt van dit seizoen. Vorige week voorkwam ze met haar treffer uit een strafcorner nog een nederlaag in de topper bij SCHC (2-2). Amsterdam zette met de winst op Oranje-Rood een sterke reeks voort. Van de laatste 46 Hoofdklassewedstrijden op eigen veld verloor de ploeg er maar twee: 0-1 tegen Kampong in 2018 en 0-1 tegen Den Bosch, dit jaar. De overige duels leverden 38 zeges en zes gelijke spelen op.

Er was ook minder goed nieuws voor Amsterdam: Sosha Benninga liep in het duel een ogenschijnlijk zware knieblessure op. Maandag moet onderzoek in het ziekenhuis meer duidelijkheid bieden over de ernst van de blessure.

Scoreverloop
35. Sian Keil 0-1
56. Sosha Benninga 1-1
68. Sabine Plönissen (sc) 2-1

Blijdschap bij Amsterdam na de eerste zege van het seizoen. Foto: Koen Suyk

Klein Zwitserland – SCHC 1-2

Wat een heerlijke week voor Yibbi Jansen. Na haar twee treffers in de topper tegen Amsterdam (2-2) op de eerste speeldag was ze nu opnieuw twee keer trefzeker voor SCHC. Tussendoor maakte de strafcornerspecialiste deze week haar rentree in de trainingsgroep van de Oranje Dames die zich voorbereidt op de eerste Pro League-wedstrijd van het seizoen 2021/2022, volgende maand. Jansen heeft dit seizoen al net zo vaak gescoord als tijdens de complete vorige Hoofdklassejaargang. Toen had ze Caia van Maasakker nog voor zich bij het nemen van de strafcorners, maar die is sinds vorige maand gestopt.

Scoreverloop
6. Yibbi Jansen (sc) 0-1
56. Sophie van der Heijden 1-1
59. Yibbi Jansen  1-2

HGC – Victoria 3-0

Voor het eerst sinds het seizoen 2002/2003 is HGC met twee opeenvolgende zeges aan het nieuwe Hoofdklasse-seizoen begonnen. Na de 1-2 zege bij Kampong van vorige week werd nu Victoria aan de kant gezet bij het officiële thuisdebuut van Eva de Goede. De 3-0 zege, met de eerste treffers van nieuwelingen Giselle Ansley en Cécile Pieper voor de club, betekende HGC’s grootste Hoofdklassezege sinds de 3-0 tegen Pinoké van 22 maart 2009.

Scoreverloop
11. Giselle Ansley (sc) 1-0
27. Cécile Pieper 2-0
39. Dirkie Chamberlain 3-0

Dirkie Chamberlain: net als vorige week ook nu weer trefzeker voor HGC. Archieffoto: Willem Vernes

Pinoké – Kampong 2-0

Pinoké boekte de eerste competitiezege van het nog prille seizoen. Vier minuten voor tijd was het Maxime Kerstholt die de score openbrak voor De Steekneuzen, met haar eerste doelpunt voor haar nieuwe club. Haar 51 vorige doelpunten in de Hoofdklasse kwamen allemaal tot stand in het shirt van Laren, dat vorig seizoen jammerlijk degradeerde. Kari Stam zorgde in de slotseconden nog voor de 2-0, en daarmee was de tweede nederlaag van Kampong in dit seizoen een feit. De kwakkelende ploeg uit Utrecht kent daarmee eenzelfde zwakke competitiestart als vorig seizoen, toen zelfs de eerste drie wedstrijden in een nederlaag uitmondden.

Scoreverloop
66. Maxime Kerstholt (sc) 1-0
70. Kari Stam 2-0

Bloemendaal – Hurley 1-2

Hurley knokte zich tegen Bloemendaal knap terug van een 1-0 achterstand en bleef door de 1-2 zege voor de vijfde keer op rij ongeslagen in een uitwedstrijd in de Hoofdklasse (W3 G2). De tegentreffer van Lilli de Nooijer betekende voor Hurley wel een einde aan een reeks van vier uitduels op rij zonder tegengoal. De ploeg was nooit eerder in haar Hoofdklassehistorie zo lang zonder tegengoal gebleven op vreemde bodem.

Scoreverloop
27. Lilli de Nooijer 1-0
34. Michelle van der Drift 1-1
67. Hannah Martin 1-2

Lees hieronder de updates van ons liveblog terug


Wat vind jij? Praat mee...