Pinoké toont spierballen, maar SCHC wint heerlijke wedstrijd

Ondanks een 2-1 nederlaag heeft playoff-kandidaat Pinoké zondagmiddag een compliment verdiend. De Steekneuzen waren delen van de wedstrijd de betere ploeg tegen SCHC, maar verloren wel. Dat kwam onder meer door de individuele klasse van de tegenstander: een bevlieging van Ginella Zerbo en een strafcorner van Yibbi Jansen. ‘Ik vond ons matig’, aldus Xan de Waard.

Dat SCHC-keepster Alexandra Heerbaart al vrij snel drie keer de bal moest wegtrappen of op een andere manier met haar lichaam uit het doel moest houden, zei veel over de verhoudingen in het eerste kwart van de wedstrijd. Pinoké rook bloed. Groot was de kans voor Maria Steensma, na een passje van Kiki van Wijk. Haar push van dichtbij en over de grond was te zacht, waardoor Heerbaart haar voet er tegenaan kon krijgen en redding bracht. Wat SCHC daar het eerste kwart tegenover stelde, was één strafcorner van Caia van Maasakker, die werd afgefloten.

In de negentiende minuut maakte Pinoké verdiend de 1-0. Kari Stam kwam in een counter goed voor haar man Suzanne Homma. Vervolgens passte ze spits Kelly Hoyng-Jonker in. Die speelde in de cirkel keepster Heerbaart uit en tikte in het lege doel de 1-0 binnen. Een knappe goal van de Steekneuzen, die zo graag de play-offs willen halen.

Ginella Zerbo viert de 1-1. Foto: Koen Suyk

Daarna bleef Pinoké de betere ploeg, maar waren het de individuele kwaliteiten van SCHC die kwamen bovendrijven. Met een harde forehand in de korte hoek maakte Ginella Zerbo binnen twee minuten de 1-1, haar elfde doelpunt van het seizoen.

Gevaar

Met de snelle Kyra Fortuin en de gevaarlijke Pien Dicke stichtte SCHC daarna enkele keren gevaar uit counters. Vanaf ongeveer halverwege het tweede kwart kreeg Stichtsche meer overwicht, al moest Heerbaart nog wel een redding verrichten bij een kans voor opnieuw Steensma.

Op slag van rust dwong SCHC voor de derde keer een strafcorner af. Yibbi Jansen balde haar vuist, nadat zij de eerste strafcorner die zij mocht pushen over de grond in het doel sleepte (1-2). Het was een domper voor Pinoké, dat aangeslagen de kleedkamer opzocht.

Sterke Heerbaart

De ploeg van coach Daan Sabel bleef echter geloven in een goed resultaat en speelde vervolgens een sterk derde kwart, waarin het SCHC lange tijd onder druk zette. De goed keepende Heerbaart voorkwam de gelijkmaker van Pinoké, door een schot van Josephine Murray te stoppen. SCHC had het die periode zwaar.

Typerend beeld uit de wedstrijd. Pinoké (Van Gils) aan de bal en SCHC loopt er achteraan. Foto: Koen Suyk

Aan het begin van het vierde kwart speelden beide teams om te scoren. Met nog tien minuten op de klok kreeg Pien Dicke de kans om de wedstrijd te beslissen. Helemaal vrij sloeg de international de bal naast, een kans die absoluut had moeten zitten.

Vervolgens liet Pinoké een mogelijkheid op de 2-2 te liggen. Het schot dat Kiki Rozemeijer op het doel vuurde, werd gestopt door Heerbaart. De slotfase trok SCHC achterin een muur op. waar Pinoké ook met elf veldspelers niet meer doorheen kwam. Daardoor bleef het 1-2 en deed Pinoké zichzelf tekort.

Ik vind niet dat we met deze overwinning meer hebben gekregen dan waar we recht op hadden. Maar ik ben ook niet van mening dat deze 2-1 dikverdiend is. Xan de Waard

Xan de Waard was na afloop ontevreden over het spel van SCHC. ‘Ik vond ons matig. We zijn wel goed teruggekomen van een 1-0 achterstand, maar we hebben niet mooi spel laten zien. Het was gewoon te weinig, wat wij brachten. We verloren te veel duels. Iedereen van ons.’

‘Aan de andere kant: zodra we door de as durfden te hockeyen, kwamen we er doorheen. We hebben het onszelf moeilijk gemaakt door op sommige momenten niet te scoren. Ik vind niet dat we met deze overwinning meer hebben gekregen dan waar we recht op hadden. Maar ik ben ook niet van mening dat deze 2-1 dikverdiend is.’


Lees hieronder het liveblog terug met alle hoogtepunten van het duel tussen Pinoké en SCHC op de dertiende speeldag in de Hoofdklasse Dames.


12 Reacties

 1. marijeknuvers

  Pinoke sterk. SCHC matig. Commentaar weer......

 2. Linksbuiten

  Jammer. Pinoké was beter. Die Van Gils is heel goed, zeg. Speler van de wedstrijd.

 3. RamsesVergeetmeniet

  Dames van Pinoke zijn echt een aanwinst in de hoofdklasse. Wat een verademing als je ze ziet spelen tegen een ploeg waar ongeveer 50% intenational is.

 4. charliejanssen

  Pinoke maakt de hoge verwachtingen toch redelijk waar.. Maar het mag ook wel. Door de jaren heen toch wat dames her en der weggeplukt die wel het nodige zullen verdienen. Pinoke heeft op dit moment gewoon behoorlijk wat centjes (of doen alsof?) , waardoor je bovenin mee kan draaien.

 5. RamsesVergeetmeniet

  ......en die dames deden nog geen eens mee. Dit was vooral een collectief succes van een goed georganiseerde en onbevangen ploeg.

  1. charliejanssen

   Oh deden lisanne de lange, Kiki van wijk, Kelly Jonker en Elsie nix ook allemaal niet mee?? Dan heb je idd gelijk! Maar nogmaals. Het is goed om te zien dat ze hoog staan. Maar het is ook duidelijk dat ze ook wel redelijk wat geld erin stoppen

 6. Avdd

  Van Gils is een heerlijke speelster!

 7. RamsesVergeetmeniet

  dat is dus 1 ex-international tegenover een stuk of 6 a 7 bij de tegenstander.... @Sportliefhebber...zag jij het verschil?

 8. RamsesVergeetmeniet

  en inderdaad...de beste van het veld was Stella van Gils....wat een heerlijke speelster.

 9. Nvanas012

  Hoop dat van Gils nog voor de spelen een kans krijgt in oranje, wie weet!

 10. lynnBosman

  Van Gils zit ook niet voor niks bij de Hoofdklassegroep van Oranje. Ze speelde een dijk van een wedstrijd. Nu al een kans in Oranje op basis van één wedstrijd? Op een middenveld met De Goede, Nunnink, Keetels, De Waard, v Geffen dat al zo druk bezet is? Wellicht na de Spelen. Pinoké heeft een heel leuk elftal met ex-internationals (als je De Lange meerekent) en veel speelsters die bij Jong Oranje hebben gezeten. Het is jammer dat zij punten (buiten de top 3 om) onderweg hebben laten liggen.

 11. lynnBosman

  RamsesVergeetmeniet: dat verschil zag je bijna niet nee.. SCHC heeft een aantal absolute topspeelsters, maar ook speelsters waarvan ik mij echt afvraag hoe zij bij een PO ploeg als SCHC zitten. Als ik SCHC vergelijk met Amsterdam en Den Bosch vind ik de verdediging bij laatste twee veel beter georganiseerd.


Wat vind jij? Praat mee...