Voorbeschouwing Dames Hoofdklasse: van start met een topper

Van de topper tussen Amsterdam en Den Bosch tot de grote uitdaging voor Push en Pinoké. Een voorbeschouwing van de eerste competitieronde van de Hoofdklasse Dames, aan de hand van statistieken.

Amsterdam – Den Bosch

De hoofdklasse competitie start zondag bij de dames meteen met een spannende topper: Amsterdam tegen Den Bosch. In de Hoofdklassecompetitie hebben de teams elkaar in totaal 50 keer ontmoet, waarin de balans behoorlijk gelijk is: Den Bosch won 21 keer, Amsterdam 19 keer en 10 keer werd het gelijk. Ook de laatste keer dat de ploegen elkaar in de competitie tegenkwamen bleef het gelijk: Maartje Paumen scoorde twee keer voor Den Bosch, Kelly Jonker wist voor Amsterdam tweemaal het goal te vinden. Amsterdam is de enige ploeg die sinds 1998 Den Bosch van de landstitel heeft afgehouden. Dat deden de hoofdstedelingen in 2009 en 2013.

Weetje: Den Bosch speelde haar allereerste wedstrijd in de Hoofdklasse (2 september 1990) ook uit bij Amsterdam. Toen leden ze een pijnlijke 11-1 nederlaag.

Kampong – Push

Promovendus Push wordt direct flink op de proef gesteld met een uitwedstrijd tegen Kampong. De statistieken zijn niet in Bredaas voordeel: van de 14 ontmoetingen in de Hoofdklasse won Kampong 10 keer, Push twee keer, en eindigde de wedstrijd twee keer in gelijkspel. In de laatste ontmoeting wist Push drie punten te pakken: in 2006 werd het 1-0 in Breda door een doelpunt van Sabine Mol.

Weetje: In de afgelopen 14 seizoenen moest Kampong slechts één keer play-outs spelen, in 2011/2012. Daarin sloeg het uitgerekend de tegenstander van zondag, Push, van zich af.

MOP – Bloemendaal

Deze ploegen kruisten 22 keer de degens in de Hoofdklasse, waarvan de helft werd gewonnen door MOP. Bloemendaal won zes keer, en het werd vijf keer gelijk. Deze wedstrijd werd vorig seizoen op een vrijdagavond gespeeld, en eindigde in een score van 2-2. Bloemendaal handhaafde zich vorig seizoen als promovendus nipt in de Hoofdklasse. MOP speelt sinds 2011/2012 onafgebroken in de Hoofdklasse, na 12 seizoenen niet op het hoogste niveau te hebben gespeeld.

Weetje: In eigen huis won MOP op 5 oktober 1997 voor het laatst van Bloemendaal. Het werd 2-1.

Oranje Zwart – Hurley

Van de 18 voorgaande duels in de Hoofdklasse won OZ er negen en Hurley zes. De recente statistieken wijzen ook in het voordeel van Oranje Zwart: de laatste vijf duels werden gewonnen. Vorig seizoen werd het twee keer 2-1 voor OZ. Hurley wist tot twee keer toe terug te komen van een 2-0 achterstand, maar kon de winst niet naar zich toe trekken.

Weetje: Sinds OZ voor het laatst naar de Hoofdklasse promoveerde (2008/2009), heeft de club maar twee verschillende eindklasseringen behaald: 5de (vier keer) en 8ste (twee keer).

Pinoké – Laren

Pinoké staat voor een flinke uitdaging zondag. De club verloor 24 van de laatste 25 hoofdklasseduels tegen Laren. In de laatste negen ontmoetingen tussen beide in de Hoofdklasse scoorde Laren maar liefst 32 keer, en Pinoké slechts twee keer. De laatste thuiszege van Pinoké op Laren dateert van 15 maart 1998, toen werd het 1-0. Fieke Holman speelde in het seizoen 2012/2013 bij de Steekneuzen, voordat ze zich aansloot bij Laren.

Weetje: De nieuwe coach van Laren is Ageeth Boomgaard. Zij is momenteel de enige vrouwelijke hoofdcoach in de Hoofdklasse.

SCHC – hdm

SCHC heeft op papier een gemakkelijke tegenstander in hdm: de laatste negen Hoofdklasse duels met hdm werden gewonnen door Stichtse. De laatste overwinning van hdm dateert van 21 november 2010 (2-1). De enige andere overwinning van hdm was de eerste ontmoeting tussen beide clubs in de Hoofdklasse, in 2002/2003 toen hdm thuis met 2-1 won. Beide clubs degradeerden dat seizoen. De dames van hdm spelen zondag tegen een oud-teamgenoot: Carmen Wijsman verruilde afgelopen zomer hdm voor SCHC.

Weetje: De nieuwe coach van SCHC, Etienne Spee, komt over van Laren. Met Laren verloor hij in de afgelopen twee play-offs van SCHC.


Wat vind jij? Praat mee...