Voorbeschouwing HK (D): Bloedstollende ontknoping competitie

Na 21 speelronden weten we nog niet wie de vierde playoff-ploeg is of wie er degradeert. Dat zal Speelronde 22 dus allemaal moeten uitwijzen. Laren en Oranje-Rood treffen elkaar in de ultieme strijd om de vierde plek op de ranglijst. Groningen móét een beter resultaat boeken dan Nijmegen om directe degradatie te vermijden en ook Huizen is nog niet 100% veilig. De Hoofdklasse Dames heeft wel eens saaiere jaargangen gekend…

Laren – Oranje-Rood

Laren en Oranje-Rood gaan in een rechtstreeks duel bepalen wie het laatste resterende ticket voor de play-offs in de Dames Hoofdklasse voor zich opeist. Het bezoekende Oranje-Rood moet winnen. De thuisploeg heeft aan een gelijkspel genoeg.

In het seizoen 1998/1999 bestreden twee ploegen elkaar in de Dames Hoofdklasse voor het laatst in de 22ste en laatste ronde van de reguliere competitie om een ticket voor de play-offs. Toen hield Laren uitdager HGC uit de play-offs.

Sinds de invoering van de play-offs in de Dames Hoofdklasse (1992/1993) won de nummer vier van de reguliere competitie nog nooit de landstitel. Vorig seizoen beleefde Kampong bij de Heren op dat gebied een primeur in de Hoofdklasse.

Laren kan zich voor de 22ste keer plaatsen voor de play-offs in de Dames Hoofdklasse. Dat zou betekenen dat de Gooise formatie het record van Den Bosch evenaart. De Brabanders maken dit seizoen voor de 22ste keer hun opwachting in de play-offs.

Van 2010/2011 tot en met 2015/2016 speelden telkens dezelfde vier ploegen in de play-offs in de Dames Hoofdklasse: Amsterdam, Den Bosch, Laren en SCHC. Vorig seizoen onderbrak Oranje-Rood die status quo, ten koste van Laren.

Maxime Kerstholt (Laren) scoorde dit seizoen veertien keer, allemaal velddoelpunten. In 2008/2009 scoorde een speelster in de Dames Hoofdklasse vaker met enkel velddoelpunten. Dat was Ellen Hoog namens Amsterdam (zestien velddoelpunten).

Nu Toon Siepman zijn afscheid heeft aangekondigd als hoofdcoach, kan dit zijn laatste wedstrijd in de Hoofdklasse zijn. Siepman won in de Hoofdklasse één keer eerder de landstitel, met de heren van Den Bosch in 2000/2001.

Kampioen worden in de Hoofdklasse bij zowel de Heren als de Dames lukte tot dusverre slechts één coach. Joep Brenninkmeijer werd eerst drie keer kampioen met Dames 1 van Amsterdam, daarna twee keer met Heren 1 van dezelfde club.

Arbiters: Fanneke Alkemade – Lisette Baljon

 • Laren - Oranje-Rood (D)?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Laren – Oranje-Rood (D)  Ophalen van gegevens

Kampong – Groningen

Om directe degradatie te ontlopen zal Groningen op de laatste speeldag een beter resultaat moeten boeken dan concurrent Nijmegen, dat thuis speelt tegen Huizen, een ploeg die ook nog theoretisch kans maakt om direct te degraderen.

Het doelsaldo van Groningen is echter dermate inferieur aan dat van de twee concurrenten dat Groningen bij een gelijke stand in punten met haar concurrenten vrijwel zeker afdaalt naar de nieuw te formeren Promotieklasse.

Groningen degradeerde vijf keer eerder uit de Dames Hoofdklasse. Vier keer ging dat direct en één keer na play-outs. Alleen het niet meer bestaande Oranje-Zwart daalde vaker (zes keer) af uit de Dames Hoofdklasse.

Groningen verloor haar laatste vier wedstrijden in de Hoofdklasse en won slechts één van haar laatste 24 wedstrijden op het hoogste niveau. Dat was de 2-3 uitzege bij Nijmegen op 31 maart van dit jaar. Daarnaast won Groningen slechts één van haar laatste 21 Hoofdklasse-duels met Kampong. Die ene triomf in die periode is meer dan 27 jaar oud. Op 14 april 1991 won Groningen in Utrecht met 0-1 door een doelpunt van Fieneke de Vries.

Kampong weet nu al dat het op de achtste plaats zal eindigen. Voor de Utrechters is dat de laagste eindklassering sinds 2011/2012, toen het tiende werd en vervolgens de play-outs overleefde en zich daardoor handhaafde. Na slechts één punt te hebben gepakt in haar eerste zes thuiswedstrijden dit seizoen heeft Kampong nu vier keer op rij gewonnen aan de Laan van Maarschalkerweerd. 

Marieke Hoff (Groningen) viert op de dag van de wedstrijd haar 20ste verjaardag.

Arbiters: Ronald Rovers – Dignus Heijning

 • Kampong - Groningen (D)?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Kampong – Groningen (D)  Ophalen van gegevens

Nijmegen – Huizen

Om directe degradatie te ontlopen moet Nijmegen uit de laatste speelronde in elk geval niet minder punten overhouden dan concurrent Groningen. Als Nijmegen daarin slaagt lijkt het aanmerkelijk betere doelsaldo genoeg voor de play-outs.

Nijmegen zou ook nog een plaats kunnen stijgen op de ranglijst. Als van Huizen wordt gewonnen met meer dan één doelpunt verschil eindigt de equipe van Matthijs Brouwer op de tiende plaats.

Nijmegen was twee keer eerder veroordeeld tot het spelen van play-outs. In 2012/2013 redde de club zich in een barrage tegen Bloemendaal. Eén seizoen later eindigde het in degradatie tegen dezelfde tegenstander.

In 2009/2010 degradeerde Nijmegen voor het laatst direct uit de Dames Hoofdklasse. Daarmee kwam destijds een einde aan een verblijf van zeven seizoenen op het hoogste niveau voor de Gelderse club. Daarom zou de eerste thuisoverwinning van het seizoen zo welkom zijn voor Nijmegen. Na de 5-1 zege op hdm op 27 oktober 2013 won Nijmegen geen van haar volgende zestien thuiswedstrijden in de Dames Hoofdklasse.

Huizen maakt zuiver theoretisch nog kans om direct te degraderen, maar dan moet een rampscenario zich voltrekken voor de formatie van Boaz Janssen. Door het veel betere doelsaldo ten opzichte van concurrent Groningen lijken de play-outs aanstaande.

Huizen streeft een prestatie na die geen enkel team in de laatste 20 jaar in de Dames Hoofdklasse heeft gerealiseerd: handhaving in het allereerste seizoen op het hoogste niveau. In 1997/1998 lukte dat Hurley.

Arbiters: Thomas Duijnstee en Eldert Michels

 • Nijmegen - Huizen (D)?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Nijmegen – Huizen (D)  Ophalen van gegevens

Amsterdam – Hurley

Amsterdam won 20 van haar 21 wedstrijden dit seizoen en kan een Hoofdklasse-record evenaren met een 21ste overwinning in het reguliere seizoen. Eerder kwamen HGC (1987/1988) en Amsterdam zelf (2004/2005) tot die prestatie.

Amsterdam kan het reguliere seizoen afsluiten zonder puntenverlies op eigen veld. Eerder lukte dat zeven keer een team in de Dames Hoofdklasse, waaronder Amsterdam in de jaargang 1983/1984.

Amsterdam won haar laatste twaalf wedstrijden in de Dames Hoofdklasse sinds de 3-1 nederlaag bij Den Bosch op 27 oktober 2017. Dat is de enige competitiewedstrijd dit seizoen waarin de selectie van Rick Mathijssen dit seizoen punten morste.

Mathijssen zwaaide in vijf seizoenen als hoofdcoach de scepter bij Hurley, alvorens in 2015 de overstap te maken naar zijn huidige werkgever. Onder Mathijssen boekte Hurley haar beste eindklassering ooit in de Dames Hoofdklasse, een vijfde plaats in 2013/2014.

Hurley won slechts één van haar 29 Hoofdklasse-duels met de grote buurvrouw uit het Amsterdamse Bos. Op 17 maart 2002 werd het in het Wagener Stadion 0-2 door doelpunten van Mariëtte Groen en Emma Verhaar.

Charlotte Vega is topscorer van de Hoofdklasse met zestien doelpunten. Geen speelster van Amsterdam sloot een Hoofdklasse-seizoen af als topscorer sinds Frederiek Grijpma in het seizoen 1998/1999 (22 doelpunten). Vega scoorde in elk van de laatste vijf Hoofdklasse-wedstrijden van haar club. Zij maakte daarin in totaal zes doelpunten, waarvan vier keer binnen het kwartier de openingstreffer van de wedstrijd.

Maria Verschoor (Amsterdam) viert op de dag van de wedstrijd haar 24ste verjaardag.

Arbiters: Lizelotte Wolter en Robbert van der Valk

 • Amsterdam - Hurley (D)?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Amsterdam – Hurley (D)  Ophalen van gegevens

SCHC – Den Bosch

Als Den Bosch Amsterdam niet inhaalt op de ranglijst, staat deze wedstrijd een week later op zondag 29 april weer op het programma. Dan zouden deze teams elkaar als nummers drie en twee van de reguliere competitie in Bilthoven treffen in de play-offs.

SCHC weet zich voor de tiende keer geplaatst voor die play-offs, en voor het achtste seizoen op rij. Het leverde Stichtsche twee keer een finaleplaats op (2013/2014 en 2014/2015). Beide finales werden verloren van Den Bosch.
Den Bosch kan een clubrecord evenaren met 20 overwinningen in het regulier seizoen (na 2002/2003, 2006/2007, 2008/2009 en 2012/2013). In de eerste van die twee seizoenen werd Den Bosch kampioen, in de laatste twee werd de club tweede.

Den Bosch staat momenteel tweede in de Dames Hoofdklasse, achter Amsterdam. In de laatste zes seizoenen waarin de club zonder thuisvoordeel de play-offs inging, won het telkens de landstitel.

Den Bosch zal dit seizoen de topscorer in de Hoofdklasse zeer waarschijnlijk niet leveren, zoals het dat wel in twaalf van de veertien voorgaande seizoenen deed. Alleen Kim Lammers namens Laren (twee keer) doorbrak in die periode de hegemonie van de Bossche topschutters. Wel beschikt Den Bosch dit seizoen al over vier speelsters die de dubbele cijfers hebben bereikt: Lieke Hulsen (12), Ireen van den Assem (11), Frédérique Matla (10) en Marlies Verbruggen (10). Dit feit op zich is een evenaring van een Hoofdklasse-record.

Den Bosch won de heenwedstrijd op 5 november 2017 met 2-0. Het lukte de equipe van Raoul Ehren sinds 2012/2013 niet meer om binnen hetzelfde reguliere seizoen twee keer van Stichtsche te winnen.

SCHC-aanvoerster Carlien Dirkse van den Heuvel, een geboren Bosschenaar, begon haar Hoofdklasse-carrière bij Den Bosch, Van 2004 tot en met 2007 speelde zij aan de Oosterplas, alvorens naar haar huidige club te verhuizen.

Arbiters: Lisette Feuth en Joep Everaers

 • SCHC - Den Bosch (D)?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  SCHC – Den Bosch (D)  Ophalen van gegevens

Bloemendaal – hdm

Bloemendaal en hdm kunnen na deze wedstrijd de sticks opbergen tot volgend seizoen. Bloemendaal eindigt zeker op de negende plaats en hdm zal afsluiten op de zesde of zevende plaats op de ranglijst.

Voor Bloemendaal betekent dat voor het eerst in acht jaar niet gespeeld hoeft te worden in play-offs om promotie of play-outs om degradatie te ontlopen. In 2009/2010 bleef het voor De Mussen voor het laatst bij een regulier seizoen zonder vervolg.

Die veilige status heeft Bloemendaal bereikt ondanks dat het samen met hekkensluiter Groningen de minst scorende club in de Dames Hoofdklasse is. Beide teams scoorden dit seizoen pas vijftien keer.

Op eigen veld is het gebrek aan scorend vermogen van de formatie van Teun de Nooijer opvallend. Met slechts vier doelpunten op ’t Kopje dit seizoen is Bloemendaal de moeilijkst scorende thuisploeg dit seizoen in de Dames Hoofdklasse.

Bloemendaal kreeg afgelopen zondag bij regerend landskampioen Den Bosch een 9-1 afstraffing te verwerken. Lang getreurd werd er niet, want omdat het ook de concurrentie zag verliezen is het verblijf op het hoogste niveau met tenminste één seizoen verlengd.

Pien van Nes (hdm) voerde dit seizoen lang het topscorersklassement in de Dames Hoofdklasse aan, maar heeft haar leidende positie nu moeten afstaan aan Charlotte Vega (Amsterdam). De laatste treffers van Van Nes dateren van 11 maart.

Als hdm op de laatste speeldag haar zesde plaats op de ranglijst weet te behouden eindigt de Haagse club voor het eerst sinds het seizoen 1993/1994 in het linkerrijtje in de Dames Hoofdklasse.

Bloemendaal-keepster Diana Beemster heeft een verleden bij hdm. In oktober 2014 maakte zij haar Hoofdklasse-debuut voor deze club, maar diende destijds voornamelijk als tweede doelvrouwe achter Julia Remmerswaal.

Arbiters: Marten Attema en NH Umpire 2

 • Bloemendaal - hdm (D)?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Bloemendaal – hdm (D)  Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...