Voorbeschouwing HK (D): Gooise derby waar veel van afhangt

Na de inhaalwedstrijden SCHC – Oranje-Rood op donderdag en Den Bosch-hdm op vrijdag wordt zondag weer een compleet programma gespeeld in de Hoofdklasse Dames. Oranje-Rood en Laren strijden bovenin om het laatste playoff-ticket. De twee ploegen hebben evenveel punten. Ongeacht de uitslagen van zondag, gaan zij volgende week in het onderlinge duel het pleit beslechten.

Hdm – Amsterdam

Amsterdam maakte afgelopen weekeinde een einde aan de recordreeks van Den Bosch, namelijk 50 Hoofdklasse-duels op rij zonder nederlaag. Amsterdam zelf leed dit seizoen slechts één nederlaag, uit bij Den Bosch. Daardoor is de eerste plaats in de reguliere competitie binnen handbereik voor de equipe van Rick Mathijssen. Opmerkelijk genoeg veroverde Amsterdam haar twee landstitels sinds de oprichting van de play-offs zonder het thuisvoordeel te hebben.

Amsterdam kan nog altijd het recordaantal overwinningen binnen een regulier seizoen in de Dames Hoofdklasse evenaren. Dat record is 21 en werd gevestigd door HGC in 1987/1988 en geëvenaard door Amsterdam in 2004/2005.
Charlotte Vega is met vijftien doelpunten clubtopscorer van Amsterdam. Dit aantal is voor Vega, die in de Hoofdklasse uitkwam voor Pinoké en Amsterdam, al een persoonlijk record binnen een Hoofdklasse-seizoen. Het is deze eeuw nog niet voorgekomen dat een speelster van Amsterdam ook seizoenstopscorer in de Dames Hoofdklasse werd. In 1998/1999 was Frederiek Grijpma de laatste die namens deze club topschutter werd.

Amsterdam verloor geen van haar laatste 30 Hoofdklasse-duels met hdm sinds een 3-2 uitnederlaag op 8 oktober 1995. Van de 30 ontmoetingen daarna won Amsterdam er 28. Amsterdam won de laatste dertien confrontaties met hdm sinds het 3-3 gelijkspel in Den Haag op 15 mei 2011.

Eerder dit seizoen won Amsterdam in het eigen Wagener Stadion met 4-1 van de ploeg van Sonja Thomann. Namens de gastvrouwen scoorden Charlotte Vega, Kelly Jonker, Eva de Goede en Jacky Schoenaker. Jonker heeft nog twee doelpunten nodig om de mijlpaal van 100 in de reguliere competitie te halen. Tegen hdm maakte Jonker acht van haar 98 treffers.

Arbiters: Jan van der Vlist en Pascal Engelbertink

 • Hdm - Amsterdam (D)?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Hdm – Amsterdam (D)?  Ophalen van gegevens


Den Bosch – Bloemendaal

Den Bosch won elk van haar laatste veertien Hoofdklasse-duels met Bloemendaal en kwam in die reeks tot de klinkende gecombineerde doelcijfers 80-9. Bloemendaal won geen enkele van haar twaalf uitduels bij Den Bosch in de Dames Hoofdklasse. Daarvan won Den Bosch de laatste negen ontmoetingen aan de Oosterplas.

Op 27 maart 1994 voorkwam Bloemendaal voor het laatst een nederlaag op bezoek bij Den Bosch. Het werd toen 1-1. Vorig seizoen eindigde deze wedstrijd op 12 maart 2017 in een 5-0 thuiszege voor Den Bosch. In de daaraan voorafgaande ontmoeting bij Den Bosch, op 25 oktober 2015, haalden de Bosschenaren zelfs dubbele cijfers (10-0). In die wedstrijd scoorde een ontketende Maartje Paumen maar liefst acht keer. Paumen nam met 368 doelpunten in de reguliere competitie afscheid als topscorer aller tijden.

Eerder dit seizoen won Den Bosch met 0-6 op ’t Kopje. Lieke Hulsen scoorde drie keer namens de bezoekers. In elk van haar laatste vijf ontmoetingen met Bloemendaal maakte Den Bosch in de eerste vijf minuten van de wedstrijd de openingstreffer.

Arbiters: Olaf van Gastel en Jochem Helling

 • Den Bosch - Bloemendaal (D)?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Den Bosch – Bloemendaal (D)?  Ophalen van gegevens

Groningen – SCHC

Groningen en SCHC troffen elkaar vijf keer eerder op het hoogste niveau en de noorderlingen wachten nog altijd op hun eerste overwinning op SCHC. Stichtsche won haar laatste vier onderlinge ontmoetingen met Groningen, waaronder de heenwedstrijd in Bilthoven eerder dit seizoen. Op 29 oktober werd het 4-0 en voor de thuisploeg en scoorde Caia van Maasakker twee keer.

De enige keer dat Groningen in de Hoofdklasse een nederlaag voorkwam was in de eerste Hoofdklasse-ontmoeting tussen beide teams. Op 12 november 2006 bleef het 0-0 op de Harener Holt. Groningen en Nijmegen zijn de enige twee teams in de Dames Hoofdklasse die dit seizoen nog geen thuisoverwinning behaalden.

Groningen won geen van haar laatste zeventien thuisduels in de Hoofdklasse, sinds een 1-0 overwinning tegen MOP op 23 oktober 2016. Eén keer eerder, in 1994/1995, sloot Groningen een Hoofdklasse-seizoen af zonder thuisoverwinning. Desondanks wisten de noorderlingen in dat seizoen degradatie te ontlopen.

Groningen scoorde niet één keer in haar laatste drie thuisduels. In 1992/1993 lukte het de ploeg voor het laatst niet om vier thuisduels op rij in de Dames Hoofdklasse niet te scoren.

Arbiters: Ymkje van Slooten en Jorrit Maakal

 • Groningen - SCHC (D)?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Groningen – SCHC (D)?  Ophalen van gegevens


Huizen – Laren

De enige eerdere ontmoeting tussen deze teams was de heenwedstrijd eerder dit seizoen, die Laren thuis met 3-2 won op 29 oktober van het vorige jaar. Daar moest de formatie van Robert-Jan Cox wel een 0-2 achterstand goedmaken, die Huizen door doelpunten van Sascha Olderaan en Gitte Michels tot stand had gebracht. Door goals van Maxime Kerstholt, Laurien Leurink en Joëlle Ketting won Laren alsnog.

Huizen was in die wedstrijd nog altijd op zoek naar haar allereerste overwinning in de Dames Hoofdklasse. Deze kwam er een week later, op 5 november 2017, alsnog. Toen won Huizen thuis met 3-1 van Nijmegen. 

Kim Lammers maakt onderdeel uit van het begeleidingsteam van Boaz Janssen bij Huizen. Het voormalig clubicoon van Laren scoorde in de reguliere competitie 319 doelpunten en is daarmee met geruime afstand clubtopscorer. Lammers nam in 2016 afscheid bij Laren en sloot zich aan bij Huizen. In het kampioensseizoen 2016/2017 leverde Lammers bovendien als speelster nog een bijdrage aan de eerste promotie naar de Hoofdklasse voor de club.

Lieke van Wijk scoorde tegen elf van de huidige twaalf teams in de Dames Hoofdklasse, inclusief tegen haar huidige team Laren. Huizen is de enige van het dozijn waartegen zij nog niet scoorde.

Arbiters: Jonathan Spuij en Klaas Beurskens

 • Huizen - Laren (D)?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Huizen – Laren (D)?  Ophalen van gegevens


Oranje-Rood – Kampong

Sinds Oranje-Rood in 2016 via een fusie tot stand kwam, won de club al haar drie Hoofdklasse-duels met KampongDaarbij hoort de heenwedstrijd eerder dit seizoen, die OR op 29 oktober nipt met 0-1 won. Het enige doelpunt van de wedstrijd kwam van de stick van Laura Nunnink.

Vorig seizoen eindigde deze wedstrijd op 5 maart 2017 in een 4-1 zege voor de Eindhovenaren. Voor de thuisploeg maakte Yibbi Jansen een hattrick. Ook in de 0-5 uitzege in Utrecht op 18 september 2016 scoorde Jansen twee keer. Voor haar waren dat haar eerste doelpunten in de Dames Hoofdklasse. In die wedstrijd scoorde ook Valerie Magis twee keer. Alleen tegen Hurley (zeven keer) scoorde Yibbi Jansen in de Dames Hoofdklasse vaker dan tegen Kampong (vijf keer). 

De laatste Hoofdklasse-zege van Kampong op een tegenstander uit Eindhoven dateert van 4 oktober 2015. De Utrechters wonnen met 1-3 bij Oranje-Zwart door doelpunten van Karlijn van der Linden (2x) en Kiki van Wijk.

Arbiters: Mark Becholz en Constantijn Schaap

 • Oranje-Rood - Kampong (D))?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Oranje-Rood – Kampong (D))?  Ophalen van gegevens


Hurley – Nijmegen

Eerder dit seizoen won Hurley in Nijmegen met 0-2. Voor de bezoekers scoorden Maartje van der Vis en Marente BarentsenHurley pakte tien punten in haar laatste vier Hoofdklasse-duels met Nijmegen.

Op 21 oktober 2012 won Nijmegen voor het laatst van Hurley. Dat deed het met 2-1 op eigen veld door doelpunten van Ellemiek Koenders en Kirsten Klop. Op 19 oktober 2008 won de Gelderse ploeg voor het laatst op bezoek bij Hurley. Destijds werd het 0-2.

De laatste Hoofdklasse-ontmoeting tussen deze teams in het Amsterdamse Bos op het hoogste niveau dateert van 1 november 2013. De Amstelveners triomfeerden met 4-1.

Nijmegen boekte haar enige Hoofdklasse-overwinning dit seizoen op vreemde bodem. Op 15 oktober won de equipe van Matthijs Brouwer met 0-3 bij Groningen.

Arbiters: Danny Schippers en Geoffrey Vermeulen

 • Hurley - Nijmegen (D)?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Hurley – Nijmegen (D)?  Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...