Voorbeschouwing Hoofdklasse Dames: Hurley-Laren mooiste clash

Zondag begint de Hoofdklassecompetitie voor de Dames. Veel ploegen hebben zich versterkt en het is dan ook de vraag hoe de teams ervoor staan. Hurley-Laren lijkt op voorhand de minst voorspelbare clash deze zondag, waar vooral veel topploegen van het afgelopen seizoen een op papier mindere tegenstander treffen.

Groningen-Kampong

Het Utrechtse Kampong is de eerste ploeg dit seizoen die de lange reis naar Groningen zal moeten maken, voor de start van de nieuwe competitie. De historie geeft een klein beetje hoop aan Groningen. Het team won slechts een van haar laatste zestien Hoofdklasse-duels met Kampong. Maar dat was wel dit jaar op 22 april, toen de Groningers in Utrecht verrasten met een 1-2 zege. Van de laatste dertien duels in de Harener Holt tegen Kampong wist Groningen er maar een te winnen. Het werd op 27 februari 1988 een nipte 1-0 overwinning, dankzij een doelpunt van het Groningse hockey-icoon Angela Veeger. Zij was afgelopen seizoen coach van de mannen van Groningen en is nu verantwoordelijk voor de jeugd in het Noorden. De laatste zege op de openingsdag in de Hoofdklasse ooit voor Groningen was in 1990.

Arbiters: Jorrit Maakal en Arjan Hemmink

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Groningen – Kampong (D)  Ophalen van gegevens

Amsterdam-hdm

Amsterdam was de afgelopen drie seizoenen verliezend finaliste in de play-offs, tegen het machtige Den Bosch. Amsterdam werd in 2013 voor het laatst landskampioen en is net als Den Bosch dit jaar op jacht naar hun twintigste in de clubhistorie. Vorig jaar eindigde Amsterdam het seizoen als de nummer 1 van de reguliere Hoofdklassecompetitie. Het team won 29 van hun laatste 31 wedstrijden in de Hoofdklasse tegen hdm. Sinds een 3-3 gelijkspel op 15 mei 2011, wonnen de Amsterdamse hockeysters elke wedstrijd van deze Haagse tegenstander.

Arbiters: Mark Becholz en Joep Everaers

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Amsterdam – hdm (D)  Ophalen van gegevens

Hurley-Laren

De afgelopen twee seizoenen miste Laren de play-offs, iets wat in de 24 seizoenen daarvoor slechts drie keer was gebeurd. Het zal voor het eerst in negen seizoenen zijn dat Laren zonder hun legendarische keepster Joyce Sombroek zal aantreden. Sombroek is gestopt met tophockey. Laren moet het ook doen zonder hun international Laurien Leurink, die naar SCHC overstapte. Wie kijkt naar de clashes van vorig seizoen, zal concluderen dat het een spannende wedstrijd kan worden. Laren won vorig jaar beide duels, maar met een kleine marge. In Amstelveen werd het 1-2 en in Laren werd het 4-3.

Arbiters: Lisette Baljon en Piet Hein Kraaijeveld

Oranje-Rood – Pinoké

Promovendus Pinoké had maar één seizoen in de Overgangsklasse nodig om weer terug te keren op het hoogste niveau. Een knappe prestatie van het team onder leiding van Hans Oostindie, dat bij hun terugkeer meteen de lastige uitwedstrijd tegen Oranje-Rood moeten spelen. Oranje-Rood staat onder leiding van de nieuwe coach Tina Bachmann, die overstapte van SCHC. Oranje-Rood speelde de afgelopen twee seizoenen play-offs en is ook dit jaar een van de favorieten om bij de eerste vier plaatsen te eindigen. Yibbi Jansen scoorde tot nu toe als tiener al 31 doelpunten in de Hoofdklasse Dames.

Arbiters: Stefan Groen en Klaas Beurskens

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Oranje-Rood – Pinoké (D)  Ophalen van gegevens

Huizen-Den Bosch

Vorig jaar was Huizen de promovendus, die met een tiende plaats en gewonnen play-outs tegen HGC het vege lijf redde in de Hoofdklasse. Huizen ontvangt op de eerste speeldag meteen landskampioen Den Bosch. Vorig seizoen werd het in Huizen 0-4 en in Den Bosch 3-0. Huizen hoopt het dit seizoen dus beter te doen dan tegen de landskampioen. Den Bosch op hun beurt heeft haar speelsters van Oranje – die het WK in Londen wonnen – pas net terug. Den Bosch is op jacht naar hun twintigste landstitel in de historie, waarmee het Amsterdam zou passeren (19). De vraag is uiteraard of er een ploeg is die de Bossche machine kan stoppen?

Arbiters: Maartje de Bruijn en Allart van den Berg

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Huizen – Den Bosch (D)  Ophalen van gegevens

SCHC-Bloemendaal

Met de nieuwe coach Nettie van Maasakker en aanwinsten Laurien Leurink en Delfina Merino probeert SCHC dit seizoen verder te komen dan de halve finale van de play-offs. Bloemendaal is normaal gesproken een heerlijke tegenstander voor SCHC. De laatste negen ontmoetingen werden gewonnen, met de doelcijfers 42-4. International Caia van Maasakker is met haar strafcorners een van de goalgetters van SCHC. Vorig jaar werd de dochter van coach Nettie van Maasakker gedeeld topscorer van de competitie met zestien doelpunten. Met liefst 181 doelpunten is Van Maasakker van de huidige speelsters in de Hoofdklasse degene met de meeste doelpunten.

Arbiters: Sophie Bockelmann en Pascal Engelbertink

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  SCHC – Bloemendaal (D)  Ophalen van gegevens

 

 


1 Reactie

 1. petrakrook

  Lange reis naar Groningen?????


Wat vind jij? Praat mee...