Voorbeschouwing playoff-finale Amsterdam – Den Bosch

Amsterdam en Den Bosch staan donderdag (12.30 uur) voor de twaalfde keer tegenover elkaar in de finale van de play-offs in de Dames Hoofdklasse. Geen enkele andere combinatie van tegenstanders kwam in de finale vaker dan vier keer voor (Laren versus Den Bosch: vier keer). Ziggo zendt het duel live uit op Kanaal 14.

Van de voorgaande elf finales tussen deze teams won Den Bosch de eerste acht uitvoeringen. De volgende twee ontmoetingen waren een prooi voor Amsterdam. De meest recente uitvoering werd gewonnen door Den Bosch (in 2016). De tussenstand in finales is 9-2 voor Den Bosch. Met halve finales meegerekend, in alle series in de play-offs samen, is de tussenstand zelfs 13-2 in het voordeel van de Brabanders.

Vorig seizoen verloor Amsterdam de finale met minimaal verschil van Den Bosch. Zowel aan de Oosterplas als in het Amsterdamse Bos werd met 1-0 verloren. In de twee ontmoetingen in het reguliere seizoen viel slechts één doelpunt. Op 30 oktober 2016 werd het 0-0 in Amstelveen. Op 23 april won Den Bosch thuis met 1-0 door een strafcornerdoelpunt van Maartje Paumen.

Den Bosch is al anderhalf jaar ongeslagen in de Hoofdklasse. Inclusief de play-offs bedraagt de huidige reeks 38 wedstrijden zonder nederlaag (W34-G4-V0). Op 15 november 2015 verloor de ploeg voor het laatst een wedstrijd in de Hoofdklasse (0-2 tegen Amsterdam).

Den Bosch

Den Bosch doet voor de 21ste keer mee aan de play-offs in de Dames Hoofdklasse en heeft daarmee het record van Laren geëvenaard. De Gooise formatie ontbreekt zelf voor het eerst sinds 2007/2008 in de play-offs. Den Bosch won zeventien keer het landskampioenschap en had daar alleen de laatste negentien seizoenen voor nodig. In die periode ging het alleen in 2008/2009 en 2012/2013 mis voor de Brabanders. Beide keren werd toen de finale verloren van Amsterdam. Sinds de invoering van de play-offs veroverden drie andere clubs de titel in de Dames Hoofdklasse: HGC (drie), Amsterdam (twee) en Kampong (twee).

In dertien van de 24 seizoenen met play-offs in de Dames Hoofdklasse maakte de nummer één van de reguliere competitie haar favorietenstatus waar door de landstitel binnen te slepen. Maartje Paumen is voor de negende keer topscorer van het seizoen geworden (reguliere Hoofdklasse). Vanaf 2007/2008 liep zij alleen in 2011/2012 (Kim Lammers) de topscorertitel mis. De negen kronen als topschutter zijn een absoluut record in de Dames Hoofdklasse. Paumen is ook al topscorer in de historie van de play-offs, die bij de Dames Hoofdklasse in 1992/1993 werden ingevoerd. De Limburgse staat daarin op 36 treffers, acht meer dan voormalig ploeggenote Mijntje Donners (28). Van de nu actieve Hoofdklasse-speelsters heeft Paumen weinig te duchten op deze ranglijst. De geblesseerde Kelly Jonker (Amsterdam) staat op elf goals in de play-offs, haar huidige teamgenote Lidewij Welten op negen. Paumen debuteerde in de Hoofdklasse voor Oranje Zwart. Paumen maakte haar eerste van 404 Hoofdklasse-doelpunten (368 in de reguliere competitie, 36 in de play-offs) op 10 maart 2002 uitgerekend tégen Den Bosch.

In zes van de voorgaande zeven seizoenen onder coach Raoul Ehren haalde Den Bosch het kampioenschap binnen. Daarmee nadert Ehren al het record van acht landstitels, die Herman Kruis van 2001 tot en met 2008 met dezelfde club veroverde.

Tegenstanders van Den Bosch in de play-offs moeten zien de wedstrijd in zeventig minuten naar zich toe te trekken. In 22 play-offduels met Den Bosch waarin er na zeventig minuten een gelijke stand was, kwam Den Bosch maar liefst twintig keer bovendrijven: tien keer na een golden goal, acht keer na strafballen en twee keer na shoot-outs.

In haar laatste zes wedstrijden in de reguliere competitie en play-offs samen stond Den Bosch haar tegenstanders totaal slechts één doelpunt toe en geen enkel velddoelpunt.

Amsterdam

Amsterdam staat voor het vijftiende seizoen op rij, en het twintigste in totaal, in de play-offs. Dat is slechts één deelname minder dan het record van 21 dat Den Bosch en Laren delen. In maar liefst elf van die twintig deelnames moest Amsterdam genoegen nemen met een zilveren medaille als runner-up. In negen van die elf seizoenen was Den Bosch de plaaggeest in de finale.

Twee keer won Amsterdam sinds de invoering van de play-offs in de Dames Hoofdklasse in 1992/1993 de landstitel. Dat lukte de Amstelveners in 2008/2009 onder Robbert Paul Aalbregt en in 2012/2013 onder de huidige bondscoach, Alyson Annan. In de gehele historie won Amsterdam negentien landstitels en dat is nog altijd een record. Het ziet wel Den Bosch naderen met zeventien landstitels.

Sinds de invoering van de play-offs in de Dames Hoofdklasse greep de nummer drie van de reguliere competitie drie keer de titel. Dat lukte HGC in 1996/1997, Den Bosch in 2000/2001 en Amsterdam zelf in 2012/2013. In vijf van haar laatste zeven deelnames aan de play-offs was de halve finale het eindstation voor Amsterdam. In slechts één van haar eerste twaalf deelnames sneuvelde de ploeg in de halve finale. Ellen Hoog, Kitty van Male, Kelly Jonker en Jacky Schoenaker waren bij de laatste twee landstitels van Amsterdam (in 2009 en 2013) betrokken.

Bekijk ook

Stem op de beste Hoofdklasse-hockeyster van de play-offs 2016/2017.


Wat vind jij? Praat mee...