Jorge Nolte: ‘We gaan geen kratten bier naar Victoria sturen’

Op eigen veld kan promovendus Klein Zwitserland zich komende zondag veilig spelen in de derby tegen HDM. ‘In mijn ogen zou dat een superstunt zijn. Aan het begin van het seizoen gaf niemand een stuiver voor ons’, zegt coach Jorge Nolte, die niet verwacht dat concurrent Bloemendaal het feest in Den Haag verpest.

Vorige week vrijdag, 12.31 uur. Onze redactie raakt verwikkeld in een Whatsappgesprek met Nolte, mijmerend over welke ploeg onderin de Hoofdklasse zich rechtsteeeks handhaaft. Op ons verzoek waagt hij zich aan een voorspelling, aan de vooravond van de voorlaatste speelronde in de Hoofdklasse.

‘Voorspelling’, heeft hij erboven gezet.
‘Wij winnen van Kampong.’
‘Bloemendaal verliest twee keer.’
‘Vic verliest van Amsterdam en wint van Bloemendaal.’
‘Oranje-Rood pakt nog één punt.’

Afgelopen zondagmiddag, 14.34 uur. Een kwartier daarvoor heeft bij de wedstrijd Kampong-Klein Zwitserland (1-2) het eindsignaal geklonken, als we opnieuw een Whatsappbericht van hem ontvangen. Hij schrijft: ‘Tot nu toe heb ik gelijk’.

Sabine van Silfhout en Isa van Spronsen in actie tijdens de eerste confrontatie dit seizoen met Kampong. Foto: Koen Suyk

Geen kratten bier

Zelf moet Nolte vooral glimlachen om zijn voorspellingen, wanneer we hem deze week aan de lijn hebben. Hij benadrukt dat Klein Zwitserland komende zondag bij winst op HDM de negende plaats op eigen kracht veilig stelt. Aan de andere kant zegt hij oprecht niet te geloven in het scenario dat Bloemendaal op de laatste speeldag over Klein Zwitserland heen kruipt. Ook niet in de wetenschap dat De Mussen tegen de zwakste ploeg van de competitie spelen: het afgelopen weekend gedegradeerde Victoria.

‘Tot nu toe heeft Victoria het hele seizoen tegen de onderste teams nog maar één punt gepakt. Wat dat betreft zou je zeggen dat Bloemendaal in het voordeel is. Maar het feit dat Victoria al gedegradeerd is, stelt hen waarschijnlijk in staat om vrijuit te hockeyen, verwacht ik’, zegt Nolte. ‘Wij hebben echter geen enkele invloed op Victoria. We gaan ook geen kratten bier naar ze opsturen om ze extra te motiveren. Victoria moet lekker hun eigen ding doen. Op een zo’n waardig mogelijke manier afscheid nemen van de Hoofdklasse. Ik zie ze wel winnen van Bloemendaal. Maar nog veel liever dan dat hoop ik natuurlijk dat wij zondag zelf winnen. Dát is onze doelstelling.’

Jorge Nolte als coach van Bloemendaal. Foto: Willem Vernes

Afgelopen zondag wonnen wij van Kampong. Er stond maar een heel klein stukje op jullie site. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is dat wij van Kampong winnen.


Onder leiding van Nolte is Klein Zwitserland bezig aan een sprookjesachtig seizoen. Opvallend vaak voor een promovendus – vijf keer – sloot de ploeg een competitiewedstrijd af als winnaar. Tegen concurrent Victoria werden zes punten gepakt. Hoogtepunt was misschien wel het gelijkspel tegen regerend landskampioen Den Bosch (1-1).

‘Van tevoren waren wij ten dode opgeschreven. Men dacht dat wij bijna geen punt zouden pakken. Nu hebben we er negentien. Absurd veel. Zeker gezien de achterstand waarmee wij aan de competitie begonnen. Alle andere hoofdklasseploegen hebben vorig jaar het hele seizoen competitie gespeeld. Wij maar drie wedstrijden. In feite lagen wij negentien wedstrijden achter op de concurrentie’, zegt Nolte.

‘Ik denk dat de coronasituatie ervoor gezorgd heeft dat wij dit seizoen sterk uit de startblokken kwamen. Wij barstten van de energie omdat we eindelijk weer wedstrijden mochten spelen. Bovendien: als iedereen je al afschrijft voordat er een wedstrijd is gespeeld, raak je alleen maar extra gemotiveerd.’

De eerste competitiehelft heeft Klein Zwitserland best veel media-aandacht gehad, stelt Nolte. De tweede competitiehelft een stuk minder. ‘Afgelopen zondag wonnen wij van Kampong. Er stond maar een heel klein stukje op jullie site. Dat vind ik eigenlijk wel mooi. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is dat wij van Kampong winnen. Het geeft ook wel aan dat onze status gedurende het jaar veranderd is. KZ Dames 1 heeft zichzelf op de kaart gezet als Hoofdklasseploeg.’

Jorge Nolte juicht na een overwinning op concurrent Bloemendaal. Foto: Koen Suyk

Nolte heeft nog geen nieuwe club

De competitiewedstrijd tegen HDM kan voor Nolte de laatste keer zijn dat hij aan het roer staat van Klein Zwitserland. Begin januari werd bekend dat de wegen van de coach en de club deze zomer gaan scheiden. ‘Dat was niet mijn eigen keuze. De club heeft natuurlijk het volste recht om na de coronajaren te kiezen voor een frisse wind, maar ik had graag door gewild’, zegt Nolte, die nog geen nieuwe club heeft gevonden.

‘Wanneer er vroeg in het seizoen al besloten wordt om in de zomer niet met de coach door te gaan, zie je vaak dat speelsters de focus naar volgend seizoen verleggen. Maar in dit geval merk ik dat totaal niet. Iedereen is bezig met het nu. Ik heb geen seconde het gevoel gehad dat speelsters denken: naar die gast luister ik niet meer, want hij is volgend jaar toch weg. Sterker nog, het omgekeerde is het geval. Als team zijn we juist naar elkaar toegegroeid. Samen zullen we zondag vechten voor wat we waard zijn om in de Hoofdklasse te blijven en geen play-outs te hoeven spelen.’


Wat vind jij? Praat mee...