Vooruitblik en voorspelling HK D: Duel Groningen – MOP om veilige haven

Een topper (SCHC – Amsterdam), het duel tussen de koploper en de hekkensluiter (Pinoké – Den Bosch) en een potje om de play-outs te ontlopen (MOP – Groningen). Speelronde 19 heeft het allemaal. 

SCHC – Amsterdam

SCHC en Amsterdam zijn sinds de vorige speelronde verzekerd van deelname aan de play-offs. Voor Amsterdam wordt het de twintigste deelname aan de play-offs. Het is ook het vijftiende seizoen op rij waarin ze deelname hebben afgedwongen. Voor SCHC wordt het het zevende seizoen op rij met deelname aan de play-offs. De Bilthovense ploeg plaatste zich voor de negende keer in totaal.

Amsterdam aast op haar eerste landstitel sinds 2012/2013. SCHC probeert nog steeds haar eerste landstitel in de wacht te slepen. Amsterdam won acht van haar dertien uitwedstrijden bij SCHC. Alleen Den Bosch won even vaak een uitwedstrijd in Bilthoven in de reguliere competitie. Vorig seizoen won SCHC deze wedstrijd met 3-1. In de halve finale van de play-offs nam Amsterdam sportieve revanche door met 2-3 in Bilthoven te winnen. Een week later maakte Amsterdam het karwei in eigen huis af (2-0). Eerder dit seizoen won Amsterdam in het Wagener Stadion met 1-0 van SCHC. Charlotte Vega maakte het enige doelpunt in die wedstrijd. De laatste dubbele zege op SCHC boekte Amsterdam in het seizoen 2011/2012.

Een prachtige krachtmeting tussen twee playoff-ploegen. Uiteraard willen beide een mentale tik verkopen, al is heel blijven misschien wel belangrijker. Daar Amsterdam het meest last heeft van blessures, verwachten wij bij de hoofdstedelingen misschien nu het er nog niet echt om gaat iets meer de handrem. Daarom een overwinning voor SCHC.

Arbiters: Sophie Bockelmann en Jacir Soares de Brito

Pinoké – Den Bosch

Dit is een ontmoeting tussen de hekkensluiter en de koploper in de Dames Hoofdklasse. Zo’n duel was er dit seizoen nog niet. De laatste keer dat dat er was liep het niet goed af voor de staartploeg. Op 22 november 2015 vermorzelde koploper Amsterdam met 13-0 hekkensluiter Push. De laatste vijftien keren dat de lijstaanvoerder en hekkensluiter met elkaar de degens kruisten won de koploper steeds. De laatste staartploeg die tegen de koploper een nederlaag voorkwam was HGC dat op 1 mei 2005 met 2-2 gelijk speelde bij Amsterdam. Ironisch genoeg bezegelde dit resultaat de degradatie van HGC en bijna nog ironischer: het was het enige puntenverlies van Amsterdam in dat seizoen, waarin de club het beste seizoen ooit in de Hoofdklasse evenaarde.

Den Bosch is al verzekerd van deelname aan de play-offs en was dat in de vorige speelronde ook al. In de acht seizoenen onder Raoul Ehren haalt de ploeg gemiddeld vrijwel exact hetzelfde aantal punten uit wedstrijden waarin het zich al geplaatst weet voor de play-offs (2,54) als uit wedstrijden waarin het ticket nog niet is veilig gesteld (2,55). De 21ste deelname van Den Bosch aan de play-offs is een feit.

Pinoké is als enige ploeg in de Hoofklasse nog zonder winst dit seizoen, Den Bosch is als enige nog ongeslagen. Den Bosch bleef twee keer in alle 22 wedstrijden in het reguliere seizoen ongeslagen: in 1999/2000 en 2002/2003. Van de voorgaande 33 ontmoetingen met Pinoké won Den Bosch er slechts één niet. Op 7 oktober 2007 werd het 0-0 in het Amsterdamse Bos. De daaropvolgende achttien ontmoetingen won Den Bosch allemaal.

Eerder dit seizoen werd het 8-1 aan de Oosterplas. In die wedstrijd scoorde Maartje Paumen drie keer. Pinoké was via Jet Zwolsman nog wel op voorsprong gekomen, maar daarna sloeg de landskampioen keihard terug.

Wij gunnen het Pinoké van harte. De Amsterdammers spelen leuk hockey verdienen het niet om dit seizoen zonder overwinning roemloos ten onder te gaan. Maar tegen Den Bosch geven we ze geen schijn van kans.

Arbiters: Harry Kleuver en Danny Schippers

Bloemendaal – Laren

Door de nederlaag tegen Hurley staat Laren nu vijfde met drie punten achterstand op Kampong, dat vierde staat. Laren stond al 21 keer in de play-offs, een record dat dit seizoen geëvenaard wordt door Den Bosch en eventueel nog verder uitgebouwd kan worden door Laren. Laren stond in vijftien van de voorgaande zestien seizoenen in de play-offs. In die periode miste de Gooise formatie alleen in de jaargang 2007/2008 de slag. Laren won haar laatste acht Hoofdklasse-duels met Bloemendaal sinds een 2-2 gelijkspel op ’t Kopje op 22 september 2002. Jiske Snoeks en Patrizia Maresca scoorden toen voor de thuisploeg.

De heenwedstrijd op 24 oktober eindigde in 4-1 voor Laren. De Belgische Stephanie De Groof was de uitblinker met haar drie rake strafcorners. Bloemendaal haalde slechts één punt uit haar laatste vijf Hoofdklasse-duels en scoorde daarin ook slechts één keer. Vorig weekeinde maakte Myrthe van Kesteren de eretreffer in de 2-1 nederlaag bij Kampong.

Het moge duidelijk zijn dat Laren nog altijd niet de topvorm heeft weten te vinden, terwijl het over wereldtoppers als Naomi van As, Laurien Leurink en Joyce Sombroek en talenten Lisannde de Lange en Maxime Kerstholt kan beschikken. Niettemin is de kwaliteit van de Gooise ploeg te groot om punten te verkwanselen tegen Bloemendaal.

Arbiters: Amber Whittet en Michel Steenbeek

Hdm – Kampong

Na deze wedstrijd moet Kampong het nog opnemen tegen de gehele top-drie van de ranglijst. Op papier is dat een loodzwaar programma, maar Den Bosch, SCHC en Amsterdam hebben zich allemaal reeds verzekerd van deelname aan de play-offs. In elk van de voorgaande zes seizoenen plaatsten dezelfde vier teams zich voor de play-offs: Amsterdam, Den Bosch, Laren en SCHC. Kampong was in 2009/2010 de laatste ploeg die dit vaste onderonsje voorkwam. Toen haalden de Utrechters de play-offs ten koste van SCHC.

Sophie Bray scoorde dit seizoen al vijftien keer. Dit is een evenaring van de beste seizoensprestatie van een Kampong-speelster deze eeuw. In 2007/2008 kwam Veerle Goudswaard tot hetzelfde aantal. Bray maakte al veertien velddoelpunten dit seizoen, het meeste van alle speelsters in de Hoofdklasse. Op gepaste afstand volgt Lidewij Welten (Den Bosch) met tien velddoelpunten. Uit de laatste zes ontmoetingen met Kampong beurde hdm slechts één punt. Op 20 september 2015 werd het 2-2 in Den Haag. In elk van de laatste drie ontmoetingen scoorde Lisette Korink voor Kampong. In het heenduel op 23 oktober 2016 (3-0) nam Korink alle Utrechtse treffers voor haar rekening.

Kampong zal zelf weten dat het, met een reeks tegen de hele top drie op het programma, móét winnen bij hdm om die plek 4 vast te houden. Voor hdm staat er, behalve de koppositie in het rechterrijtje, vrij weinig op het spel. Om die reden geven wij de bezoekers de beste kans op de overwinning.

Arbiters: Juus de Kempenaer en Ies Poissonnier

Hurley – Oranje-Rood

Het heenduel bij Oranje-Rood eindigde op 23 oktober in 1-0 voor Hurley. Renée van den Brand maakte het enige doelpunt van de wedstrijd. De Eindhovenaren doen nog mee in de strijd om de vierde playoff-plek, net als Laren en Kampong. Oranje-Rood (28 punten) heeft relatief nog het makkelijkste programma, met slechts één ploeg uit de top 3 te gaan: SCHC-thuis op de slotdag van de competitie. Kampong (32) treft nog drie toppers en Laren (29) twee.

Voor Hurley zijn de play-offs al een tijdje uit zicht. Het hoogst haalbare voor de Amsterdammers is plek 7, de bovenkant van het rechterrijtje. Daarvoor moet de ploeg van Jorge Nolte hdm onder zich houden.

Oranje-Rood kan wel eens de verrassing van het seizoen worden. Met een goedlopende corner kom je in de Hoofdklasse Dames gewoon in aanmerking voor een topklassering. Wij geven OR de beste kansen op een overwinning.

Arbiters: Karen Dollé en Lusiana Jansen

MOP – Groningen

MOP won geen van haar laatste negen Hoofdklasse-duels sinds een 1-0 zege op Pinoké op 30 oktober 2016. Voor de club uit Vught is dit de langste reeks zonder winst sinds er van maart 1998 tot en met 1999 zeventien keer op rij niet gewonnen werd. Het heenduel op het Harener Holt op 23 oktober 2016 werd met 1-0 een prooi voor Groningen, dat in Klaartje de Bruijn de matchwinner in huis had. Daarmee maakte Groningen een einde aan een reeks van tien nederlagen tegen MOP. Groningen won nog nooit twee keer in hetzelfde seizoen tegen MOP.

Groningen won slechts één van haar laatste 44 uitwedstrijden in de Hoofdklasse. Op 13 november van vorig jaar won Groningen met 0-1 bij hdm en maakte daarmee een einde aan de langste uitreeks zonder overwinning in de Hoofdklasse-historie (40 duels op rij). MOP heeft even veel punten als Groningen in de strijd om de veilige negende plaats. Het doelsaldo van de ploeg uit Vught is aanmerkelijk minder, maar door een superieur aantal overwinningen houdt de ploeg van Karel Alferink de noorderlingen voorlopig achter zich.

De remise tegen Laren bleek niet de revival van MOP, eerder het demasqué van de Gooise ploeg. MOP verloor met ruime cijfers van Oranje-Rood. Tegen Groningen mogen ze in de herkansing. Een interessant duel om de veilige plek 9. We zetten in op een gelijkspel.

Arbiters: Christian Vonhögen en Stefan Groen


Wat vind jij? Praat mee...