Vooruitblik en voorspelling HK (D): Felle strijd om plek vier

De strijd om plek vier in de Hoofdklasse Dames, en het laatste ticket voor de play-offs, bereikt langzaamaan zijn apotheose. Laren en Kampong treffen dit weekend met hdm en SCHC stugge tegenstanders, terwijl Oranje-Rood in vorm speelt tegen laagvlieger Bloemendaal. Den Bosch – Amsterdam is komende zondag de absolute topper.

Laren – hdm

Laren staat op dit moment als nummer vijf in punten gelijk met concurrent Kampong, maar won één keer minder dan de Utrechtse ploeg. Bij deze stand loopt de ploeg van Naomi van As en Lieke van Wijk de play-offs aan het einde van het seizoen mis. Het missen van de play-offs zou voor Laren de tweede keer in de afgelopen zeventien seizoenen zijn. Alleen in het seizoen 2007/2008 ontbrak de Gooise formatie tijdens de play-offs. Hdm is al veilig en speelt eigenlijk voor spek en bonen, maar verraste afgelopen weekend door met 3-1 te winnen van Kampong. De club uit Den Haag kan voor het eerst sinds 1995/1996 beide wedstrijden van Laren winnen in één Hoofdklasse-seizoen, nadat hdm in de eerste seizoenshelft thuis met 2-0 won.

Terwijl de huidige nummer zeven van de competitie afgelopen zaterdag Kampong klopte, won Laren in en tegen Bloemendaal met 1-3. In de laatste thuiswedstrijd ging de ploeg van Donald Drost echter onderuit tegen middenmotor Hurley. Het is inmiddels drie jaar geleden dat hdm voor het laatst won in Laren (1-2): Rocio Ybarra en Mascha Kimman scoorden toen voor de Haagse ploeg. De eretreffer kwam op naam van Willemijn Bos. Hdm wist in de afgelopen acht uitduels in de Hoofdklasse slechts eenmaal te winnen (twee gelijke spelen en vijf nederlagen).

Het is alles of niets voor de vrouwen uit Laren. Zij hebben hun lot niet meer in eigen hand en moeten zelf blijven winnen om druk te houden op Kampong. Afgelopen week werd Bloemendaal nog gemakkelijk aan de kant geschoven, maar hdm heeft bewezen een pittige tegenstander te zijn. Opletten dus voor de huidige nummer vijf van de Hoofdklasse. Wij denken dat Laren alsnog met miniem verschil wint.

Arbiters: Sophie Bockelmann en Maarten van den Tweel

 • Wie wint Laren - hdm (D)?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Laren – hdm (D)  Ophalen van gegevens

Kampong – SCHC

Kampong heeft met de vierde plaats nog alles in eigen hand, maar treft in de laatste drie wedstrijden de gehele top drie: Den Bosch, Amsterdam en dit weekend SCHC. De ploeg uit Bilthoven tankte in de jacht naar de eerste landstitel in de clubhistorie afgelopen weekend veel vertrouwen door in eigen huis met 2-0 te winnen van Amsterdam. De ploeg uit Utrecht daarentegen verloor verrassend van hdm (3-1). Het blijft dus onverminderd spannend voor dat laatste play-offticket, zeker gezien het feit dat SCHC niet de favoriete tegenstander van de provinciegenoot is. Alleen tegen Den Bosch wist de ploeg van Sophie Bray en Renée van Laarhoven langer niet te winnen: al 31 achtereenvolgende duels.

De laatste overwinning van de ploeg van Santi Freixa op SCHC dateert uit het jaar 2007. Floor Joosten, die later nog voor de tegenstander zou spelen, maakte het enige doelpunt in die wedstrijd. De hoop van de Utrechters ligt voor dit weekend vooral bij Bray, die dit seizoen met 15 doelpunten de topscorer is (een evenaring van de beste seizoensprestatie van een Kampong-speelster deze eeuw). Daarbij moet ze wel scoren tegen de beste verdediging van de Hoofdklasse. Goalie Maddie Hinch incasseerde namelijk sinds de winterstop pas één doelpunt. Die eer komt op naam van Maartje Paumen van Den Bosch.

Gezien de historie en het mindere resultaat van Kampong afgelopen weekend, gaat de voorkeur uit naar SCHC. De ploeg uit Bilthoven staat verdedigend heel sterk en wil graag met veel zelfvertrouwen de play-offs in gaan. Er is namelijk nog een kleine mogelijkheid dat de formatie van Tina Bachmann het seizoen als koploper beëindigt.

Arbiters: Lisette Feuth en Juus de Kempenaer

 • Wie wint Kampong - SCHC?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Kampong – SCHC (D)  Ophalen van gegevens

Groningen – Hurley

Nummer negen Groningen zette afgelopen weekeinde een grote stap richting lijfsbehoud door concurrent MOP met 5-1 van het veld te vegen. De Groningers gingen in die wedstrijd zeer effectief met de kansen om. Bij winst op Hurley dit weekend kunnen de geschiedenisboeken weer open: de ploeg van Marc Materek won in 1992 voor het laatst twee Hoofdklasse-wedstrijden op een rij. Daarnaast kan de promovendus voor het eerst sinds het seizoen 1989-1990 meer dan zes wedstrijden op een rij scoren. Toentertijd scoorde de club tien wedstrijden achter elkaar in de Hoofdklasse. De enige eerdere ontmoeting tussen beide ploegen in het noorden van het land eindigde in een 2-1 overwinning voor Groningen, dankzij twee treffers van Aukje de Groot. Hurley is zo goed als veilig op de achtste plaats en de ploeg van Jorge Nolte verloor slechts één van de laatste zes uitwedstrijden: twee keer winst en drie gelijke spelen. Enkel Den Bosch wist in eigen huis te winnen van de Amsterdammers.

Het gat tussen beide ploegen is vier punten, maar dit weekend zullen de ploegen zeker aan elkaar gewaagd zijn. Een gelijkspel lijkt een logische uitkomst, maar Hurley heeft toch een klein voordeel op de Groningers. Voor allebei de ploegen is het wel een kans om nog verder van de degradatiezone te komen.

Arbiters: Thomas Keijzer en Joris Diepstraten

 • Wie wint Groningen - Hurley?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Groningen – Hurley (D)  Ophalen van gegevens

Oranje-Rood – Bloemendaal

Oranje-Rood is bezig aan een mooie eindsprint voor een play-offticket. De club uit Eindhoven staat op dit moment op de zesde plaats in de Hoofdklasse, op één punt afstand van Laren en Kampong. Daarnaast is het speelschema van Oranje-Rood een stuk gunstiger dan dat van de twee concurrenten. Bloemendaal staat op de elfde plaats en kan maximaal één plekje stijgen. Dan zou de ploeg van trainer Teun de Nooijer in de play-outs een makkelijkere tegenstander treffen. De Mussen zijn dan ook bezig aan een kleine comeback: sinds de winterstop pakte Bloemendaal zeven punten van haar negen punten dit seizoen. Daarnaast spelen zij hierna nog tegen nummer negen Groningen en nummer laatst Pinoké.

Oranje-Rood won de afgelopen vier wedstrijden op een rij, een clubrecord voor de jonge club. Voorganger Oranje-Zwart won in 2013 voor het laatst vaker op een rij (vijf keer). De vrouw in vorm bij de thuisploeg is Yibbi Jansen. Het 17-jarige talent is sinds de winterstop niet te stoppen en scoorde in die laatste vier speelrondes al elf keer. Geen enkele andere speelster scoorde in diezelfde periode meer dan vier keer. Inmiddels is zij de meest scorende minderjarige sinds de eeuwwisseling. Als tiener moet Jansen nog oud-international Kim Lammers voor zich dulden, die als 19-jarige twintig keer in één seizoen scoorde voor Laren.

Oranje-Rood is de ploeg om in de gaten te houden aan het einde van de competitie. Onder leiding van Yibbi Jansen wint de ploeg zeer gemakkelijk en de Eindhovenaren kunnen goede zaken doen in de stand bij winst. Voor de winterstop won de huidige nummer zes van de competitie met 0-4 van Bloemendaal. Een zelfde soort eindstand lijkt nu logisch.

Arbiters: Piet-Hein Kraaijeveld en Klaas Beurskens

 • Wie wint Oranje-Rood - Bloemendaal?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Oranje-Rood – Bloemendaal (D)  Ophalen van gegevens

Den Bosch – Amsterdam

Den Bosch treft met Amsterdam een angstgegner in de twintigste speelronde. De ploeg van Raoul Ehren won geen van haar laatste vier ontmoetingen met de Amsterdammers in de reguliere Hoofdklasse. Daarnaast leverden de laatste drie thuisduels tegen de huidige nummer drie van de Hoofdklasse in alle gevallen geen drie punten op. Eerder dit seizoen eindigde de onderlinge ontmoeting in het Amsterdamse Bos in een 0-0 gelijkspel.

Den Bosch staat, met een voorsprong van vier punten op achtervolger SCHC, op de eerste plaats in de Hoofdklasse. Inmiddels zijn zij ook 29 Hoofdklasse-duels ongeslagen (25 keer winst, vier keer gelijkspel) en verloren voor het laatst van komende tegenstander Amsterdam, op 15 november 2015 . Overigens is dat niet de langste ongeslagen reeks van de huidige koploper van de Hoofdklasse: in de periode van maart 2002 tot maart 2004 speelde de club 48 achtereenvolgende wedstrijden zonder te verliezen.

Zowel Den Bosch als Amsterdam zijn al zeker van de play-offs, maar in dit geval gaat het zeker om de eer. Amsterdam wil haar reputatie als angstgegner waarmaken, terwijl de thuisploeg ongeslagen wil blijven in de Hoofdklasse. Amsterdam verloor afgelopen weekend van concurrent SCHC met 2-0, waardoor Den Bosch toch de favoriet is voor dit duel. 

Arbiters: Claire Druijts en Barry Plaisant van der Wal

 • Wie wint Den Bosch - Amsterdam?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Den Bosch – Amsterdam (D)  Ophalen van gegevens

Pinoké – MOP

Na dit weekend kan het avontuur in de Hoofdklasse dit seizoen voorbij zijn voor Pinoké. Als de Amsterdamse club zelf verliest van MOP en Bloemendaal wint van Oranje-Rood, dan kunnen zij rechtstreekse degradatie niet meer ontlopen. De elfde plaats is dan ook het hoogst haalbare voor de Steekneuzen. MOP zakte afgelopen weekend pijnlijk door het ijs tegen Groningen (1-5 verlies in eigen huis), waardoor de ploeg uit Vught direct lijfsbehoud niet meer in eigen hand heeft.

Pinoké heeft in het restant van het seizoen nog drie kansen om eindelijk een driepunter te halen. Dit seizoen is dat namelijk nog niet gelukt (enkel vier gelijke spelen). Twee seizoenen geleden had Wageningen na evenveel speelrondes ook nog niet gewonnen, maar won in de laatste speelronde alsnog haar eerste wedstrijd van het seizoen.

Een echte degradatiekraker tussen Pinoké en MOP. De bezoekers gingen afgelopen weekend pijnlijk onderuit, maar zouden genoeg kwaliteit moeten hebben om het overwinningloze Pinoké opzij te schuiven. Het zal wel met enige moeite gaan, gezien de mindere vorm van MOP. 

Arbiters: Jan van der Vlist en Ferdy Walvoort

 • Wie wint Pinoké - MOP?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Pinoké – MOP (D)  Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...