Vooruitblik en voorspelling HK (D): Knokt Laren zich terug naar plek 4?

Is de traditionele top 4 na dit weekend weer in ere hersteld? Het kan, indien hdm niet van Hurley wint en Laren van Oranje-Rood wint. Een mooi direct duel dus om die vierde play-offplek aan de Eemnesserweg. Ploeg in vorm SCHC ontvangt het ploeterende MOP. Den Bosch, altijd in vorm, krijgt het herrezen Bloemendaal op bezoek. 

Kampong – Groningen

Kampong verloor slechts één van haar laatste negentien Hoofdklasse-ontmoetingen met Groningen en is sinds een 0-1 nederlaag op 14 april 1991 (goal Fieneke de Vries) momenteel dertien duels met de noorderlingen ongeslagen (W9-G4-V0). Kampong heeft haar laatste twee duels in de Hoofdklasse verloren. Beide nederlagen kwamen tot stand op vreemde bodem. De laatste keer dat de ploeg drie Hoofdklasse-duels op rij verloor, was in november-december 2012. Thuis heeft Kampong haar laatste vier Hoofdklasse-duels allemaal gewonnen. Alleen in het eerste thuisduel van dit seizoen werden punten verspeeld (0-5 tegen Oranje-Rood). In september-december 2008 won Kampong voor het laatst vijf keer op rij op eigen terrein. Destijds werd zelfs een reeks van zes opeenvolgende thuisoverwinningen genoteerd.

Groningen pakte in 2017 nog geen punt in de Hoofdklasse. De ploeg was dit kalenderjaar ook nog niet trefzeker. Groningen kan voor het eerst haar eerste drie Hoofdklasse-duels na de winterstop verliezen. In 1986/1987 hervatte de ploeg de competitie ook met twee nederlagen waarna een gelijkspel bij Oranje Zwart volgde. Uit scoorde Groningen dit Hoofdklasse-seizoen pas één keer. Alleen Klaartje de Bruijn vond op 13 november 2016 namens Groningen het net op vreemde bodem (1-0 winst bij hdm).

Kampong maakte dit Hoofdklasse-seizoen twee van haar 23 doelpunten uit een strafcorner (9%). De twee strafcornergoals van Kampong zijn het minste in de competitie. Tegenstander Groningen volgt met drie Hoofdklasse-treffers uit een strafcorner. Geen enkele speelster maakte dit seizoen in de Hoofdklasse zoveel velddoelpunten als Sophie Bray (10).

De Utrechters gaan het niet tot drie wedstrijden zonder winst laten komen. Wij voorspellen winst voor Kampong, zij het niet niet met te grote cijfers. 

Arbiters: Joris Diepstraten en Thomas Duijnstee

 • Kampong - Groningen (D)

  Deze poll is gesloten.

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Kampong – Groningen (D)  Ophalen van gegevens

Amsterdam – Pinoké

Pinoké verloor negen van haar laatste tien Hoofdklasse-duels met Amsterdam. In deze reeks werd alleen op 29 maart 2015 een nederlaag voorkomen: 0-1 uitzege (goal Sara Tillart). De zege in maart 2015 is de enige overwinning van Pinoké op Amsterdam in de laatste 26 ontmoetingen in de Hoofdklasse (2001-2016). Amsterdam verloor haar laatste thuisduel in de Hoofdklasse met 1-2 van Oranje-Rood. De ploeg verloor in oktober 2014 voor het laatst opeenvolgende Hoofdklasse-wedstrijden op eigen terrein. De laatste keer dat Amsterdam haar eerste twee thuisduels na de winterstop verloor was in februari-maart 1994, toen selectiespeelsters Anne Veenendaal, Maria Verschoor, Ilse Kappelle, Famke Hoogeveen, Laura van Heugten en Sterre Deetman allemaal nog niet waren geboren. Amsterdam kreeg in haar eerste vijf thuisduels van dit Hoofdklasse-seizoen geen enkele goal tegen, maar incasseerde in haar laatste twee thuisduels in totaal drie goals.

Pinoké won dit Hoofdklasse-seizoen nog geen enkel duel (W0-G3-V10). De laatste vier ploegen die na dertien speelrondes nog zonder winst waren, degradeerden allemaal aan het eind van het seizoen uit de Hoofdklasse: Push in 2015/2016, Wageningen in 2014/2015, HIC in 2013/2014 en Klein Zwitserland in 2011/2012. Uit pakte Pinoké dit seizoen alleen op bezoek bij Bloemendaal op 13 november 2016 een punt (1-1). Pinoké is dit seizoen in de Hoofdklasse met acht goals de minst trefzekere ploeg. In de laatste acht seizoenen maakte alleen Push nog minder goals na dertien speelrondes: zes in 2015/2016.

Geen bonuspunten voor de Steekneuzen. Amsterdam wint de Bosderby van Pinoké met speels gemak. 

Arbiters: Klaas Beurskens en Maartje de Bruijn

 • Amsterdam - Pinoké (D)

  Deze poll is gesloten.

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Amsterdam – Pinoké (D)  Ophalen van gegevens

Laren – Oranje-Rood

Laren en Oranje-Rood staan voor de tweede keer tegenover elkaar in de Hoofdklasse. Eerder dit seizoen eindigde de ontmoeting in Eindhoven op 25 september 2016 in een 1-2 zege voor Laren. Freeke Moes bracht de thuisploeg op voorsprong maar twee goals van Lieke van Wijk bezorgden Laren alsnog de zege. Dat waren de eerste twee van zeven competitiegoals voor Van Wijk dit seizoen. Gehinderd door blessures scoorde zij niet meer voor Laren sinds 9 oktober van vorig jaar. Desondanks is zij nog steeds clubtopscorer.

Laren wacht sinds de 4-1 thuiszege op Bloemendaal op 23 oktober 2016 momenteel vier duels op een nieuwe zege (W0-G1-V3). In deze reeks werd alleen op 6 november 2016 thuis tegen SCHC een punt gepakt (0-0). Laren heeft haar laatste twee Hoofdklasse-duels verloren en kan voor het eerst sinds maart 2013 een serie van drie opeenvolgende nederlagen noteren (destijds vier).

Oranje-Rood is de competitie in 2017 hervat met twee overwinningen en kan voor het eerst dit seizoen drie duels op rij winnen. Voorloper Oranje Zwart won alleen in 1982 haar eerste twee Hoofdklasse-duels van het nieuwe kalenderjaar, waarna thuis tegen Were Di de punten werden gedeeld (2-2). Alleen Den Bosch (7x) was in 2017 vaker trefzeker in de Hoofdklasse dan Oranje-Rood (6x). Yibbi Jansen, die Den Bosch juist verliet voor Oranje-Rood maakte afgelopen weekend in de 4-1 triomf tegen Kampong voor het eerst drie goals in één Hoofdklasse-duel.

Laren heeft doelpunten nodig en Lieke van Wijk kan de Gooise ploeg die geven. We willen de strafcornerschutter niet te veel druk opleggen, maar wij zetten in op een remise indien Van Wijk de corners voor Laren neemt.

Arbiters: Sophie Bockelmann en Jonathan Spuij

 • Laren - Oranje-Rood (D)

  Deze poll is gesloten.

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Laren – Oranje-Rood (D)  Ophalen van gegevens

SCHC – MOP

SCHC en MOP staan voor de twaalfde keer tegenover elkaar in de Hoofdklasse. SCHC won negen van de voorgaande elf ontmoetingen. De enige overwinning van MOP dateert van 8 april 2016 (1-0 thuiszege). De Bilthovense ploeg won dit seizoen in de Hoofdklasse zes van haar zeven thuisduels. Alleen op 16 oktober 2016 tegen Den Bosch werd niet gewonnen (2-3 nederlaag). Stichtsche is de laatste vijf speelrondes ongeslagen (W4-G1-V0) en incasseerde in deze duels slechts één treffer. SCHC verzamelde de laatste vijf speelrondes dertien punten, samen met Den Bosch het meest in de Hoofdklasse.

MOP won dit Hoofdklasse-seizoen uit nog geen enkele keer (W0-G1-V5). Alleen op 13 november 2016 op bezoek bij Hurley werd een nederlaag voorkomen (0-0). MOP behaalde twaalf van haar dertien punten in eigen huis. MOP scoorde dit Hoofdklasse-seizoen uit pas één keer. Alleen op 18 september 2016 vond Floor van Dongen namens MOP de goal in een uitduel (3-1 verlies bij hdm). Sindsdien staat de ploeg vijf duels op vreemde bodem droog (409 speelminuten).

Uit en thuis wacht MOP momenteel drie Hoofdklasse-duels op een goal. De laatste keer dat de ploeg vier wedstrijden op rij niet scoorde, was in maart-april 1999, het seizoen van de laatste degradatie. Caia van Maasakker is dit seizoen topscorer van de Hoofdklasse met vijftien goals. Zij scoorde twaalf keer uit een strafcorner en drie keer uit een strafbal. Van Maasakker was in de laatste drie thuisduels van SCHC met MOP in totaal vier keer trefzeker. Van Maasakker maakte dit Hoofdklasse-seizoen elf van haar vijftien doelpunten op eigen terrein (73%).

Xan de Waard en Lidewij Welten (Den Bosch) zijn de enige twee speelsters die in elk van de eerste twee speelrondes na de winterstop trefzeker waren.

Gezien MOP’s reputatie in uitwedstrijden en de huidige vorm waarin SCHC steekt gaan wij voor een makkelijke zege voor de thuisploeg.

Arbiters: Hans Hilhorst en Ferdy Walvoort

 • SCHC - MOP (D)

  Deze poll is gesloten.

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  SCHC – MOP (D)  Ophalen van gegevens

hdm – Hurley

Hdm won in de Hoofdklasse slechts één van haar laatste zes thuisduels met Hurley. Alleen de meest recente confrontatie in Den Haag werd gewonnen: 3-1 op 13 maart 2016. Eerder dit seizoen op 25 september 2016 (speelronde 3) won Hurley thuis met 3-1 van hdm en bezorgde daarmee hdm haar eerste verliespunten van het seizoen. hdm is de competitie in 2017 hervat met twee overwinningen en hield in beide duels het doel schoon. Nog nooit won hdm haar eerste drie Hoofdklasse-duels na de winterstop.

Hurley kan voor de tweede keer in één seizoen beide Hoofdklasse-duels met hdm winnen, na 2012/2013. Hurley verloor beide Hoofdklasse-duels in 2017. De ploeg verzamelde in 2011 voor het laatst geen enkel punt uit haar eerste drie competitieduels na de winterstop. Destijds pakte Hurley na de winterstop in totaal nog maar één punt, waarna degradatie volgde.

Hdm kent net als bij de seizoensstart een mooie serie. Hockey.nl voorspelt dat het wederom Hurley is dat een einde maakt aan deze reeks. Een benauwde, maar welkome overwinning voor de Amsterdammers.

Arbiters: Marten Attema en Eldert Michels

 • Hdm - Hurley (D)

  Deze poll is gesloten.

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Hdm – Hurley (D)  Ophalen van gegevens

Den Bosch – Bloemendaal

Den Bosch heeft haar laatste twaalf Hoofdklasse-duels met Bloemendaal allemaal gewonnen, met een gecombineerd doelsaldo van 69-9. De laatste keer dat Bloemendaal in de Hoofdklasse een nederlaag tegen Den Bosch voorkwam, was op 24 november 1996, toen thuis met 2-1 werd gewonnen. Thuis verloor Den Bosch in de Hoofdklasse nog nooit van Bloemendaal (W9-G2-V0). De laatste acht thuisduels werden zelfs allemaal gewonnen. Op 27 maart 1994 pakte Bloemendaal voor het laatst een punt op bezoek bij Den Bosch (1-1). Den Bosch was in de Hoofdklasse in haar laatste vier thuisduels met Bloemendaal telkens minimaal zes keer trefzeker en maakte in deze vier wedstrijden in totaal 33 goals (vier goals tegen).

Vorig seizoen won Den Bosch deze confrontatie op 25 oktober 2015 met 10-0 en bezorgde daarmee Bloemendaal haar grootste nederlaag ooit in de Hoofdklasse. In die wedstrijd scoorde Maartje Paumen maar liefst acht keer, een persoonlijk record voor Paumen. In de laatste tien seizoenen in de Hoofdklasse lukte het geen enkele andere speelster om zelfs meer dan vijf keer te scoren in één Hoofdklasse-duel. Den Bosch is dit Hoofdklasse-seizoen de meest trefzekere ploeg met 42 goals. Paumen scoorde 12 keer uit een strafcorner, samen met Van Maasakker het vaakst van alle speelsters.

Bloemendaal scoorde dit Hoofdklasse-seizoen zeven keer uit een strafcorner, één minder dan in héél 2015/2016.

We zijn enorm onder de indruk van de herrijzenis van Bloemendaal, maar dit is Den Bosch. Thuis in het Stadion Oosterplas. Geen verrassingen hier, een dikke overwinning voor de regerend kampioen.

Arbiters: Daniel Veerman en Ronald Rovers

 • Den Bosch - Bloemendaal (D)

  Deze poll is gesloten.

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Den Bosch – Bloemendaal (D)  Ophalen van gegevens

*Stemmen werkt voorlopig alleen nog vanaf de computer en niet in de hockey.nl-app. We zijn druk bezig om dit ook in de app mogelijk te maken, maar voorlopig zie je de polls onder de wedstrijden alleen op je desktop of in een browser.


Wat vind jij? Praat mee...