Vooruitblik en voorspelling HK (D): Den Bosch niet te kloppen

Speelronde 3 heeft een mooie Brabantse derby, met wellicht wat venijn, in petto. Den Bosch en Oranje-Rood zijn nog zonder puntenverlies, maar daar komt zondag in ieder geval voor één van de ploegen een einde aan. Nijmegen, Huizen en Groningen gaan op jacht naar hun eerste Hoofdklasse-punten. 

Den Bosch – Oranje-Rood

Den Bosch won vorig seizoen beide ontmoetingen met Oranje-Rood in de reguliere competitie. In Den Bosch werd het 2-1 op 30 september 2016 en in Eindhoven werd het 0-4 op 19 maart van dit jaar. Vervolgens was Den Bosch in de halve finale van de play-offs over twee duels duidelijk een maatje te groot voor de provinciegenoot (0-2 uit, 5-0 thuis), die voor het eerst in de clubhistorie (inclusief die van voorganger Oranje-Zwart) de play-offs had bereikt.

Voorganger Oranje-Zwart won haar laatste 30 Hoofdklasse-duels met Den Bosch niet, sinds de 1-0 thuiswinst op 1 december 1996. Het Eindhovense doelpunt kwam toen van Saskia Beekwilder.

In de reguliere competitie is Den Bosch inmiddels 34 competitiewedstrijden op rij ongeslagen, sinds de 0-2 thuisnederlaag tegen Amsterdam op 15 november 2015. Tussen maart 2002 en maart 2004 bleef Den Bosch zelfs 48 duels op rij zonder nederlaag.

Den Bosch kreeg dit seizoen als enige team in de Hoofdklasse Dames nog geen tegentreffer te verwerken. Het lukte in de Hoofdklasse Dames elf keer een team om in haar eerste drie wedstrijden van het seizoen de nul te houden, waaronder Den Bosch in 2001/2002.

Yibbi Jansen, die op haar vijftiende haar Hoofdklasse-debuut maakte voor Den Bosch, besloot in de zomer van 2016 de overstap naar Oranje-Rood te maken. Zij sloot vorig seizoen het reguliere seizoen af als tweede op de topscorerslijst met 20 goals. Jansen moest daarmee alleen haar voormalig teamgenoot Maartje Paumen (23 goals) voor zich dulden. Paumen is topscorer aller tijden in de Dames Hoofdklasse. Zij begon haar carrière juist bij Oranje-Zwart en verhuisde later naar Den Bosch.

De spanning staat er flink op voor dit duel. Oranje-Rood zal zich dit jaar zonder twijfel opnieuw mengen in de playoff-strijd, maar Den Bosch verslaan zien we nog niet zo snel gebeuren. Den Bosch wint.

Arbiters: Xander Damen & Mark Becholz

 • Den Bosch - Oranje-Rood

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Den Bosch – Oranje-Rood (D)  Ophalen van gegevens

Amsterdam – Nijmegen

Amsterdam won 24 van haar 28 Hoofdklasse-ontmoetingen met Nijmegen, inclusief elk van haar laatste zes. De laatste van twee overwinningen van Nijmegen op Amsterdam dateert van 3 mei 2009. Toen werd het 2-1 in Nijmegen en voor de thuisploeg scoorden Eefke Mulder en Janine Beermann.

In veertien voorgaande bezoeken aan het Wagener Stadion behaalde Nijmegen nog geen enkel punt. De ploeg haalde vier keer een resultaat tegen de hoofdstedelingen en deed dat iedere keer in de Keizer Karelstad (tweemaal winst, tweemaal gelijk).

Amsterdam won dit seizoen haar eerste twee wedstrijden in de Dames Hoofdklasse. Dat was dit team in de voorgaande vier jaargangen niet gelukt. Amsterdam begon in 2012/2013 voor het laatst met drie overwinningen op rij.

Nijmegen won geen van haar laatste vijftien Hoofdklasse-wedstrijden, sinds de 5-1 triomf op hdm op 27 oktober 2013. Tussen december 2009 en oktober 2012 bleef de Gelderse club zelfs zestien duels op rij zonder winst.

Nijmegen is in de Hoofdklasse de favoriete tegenstander van Eva de Goede. Van haar 89 doelpunten in de reguliere competitie maakte zij er tien tegen Nijmegen. Tegen geen enkele andere tegenstander scoorde zij vaker dan zeven keer.

Nijmegen kent nou niet bepaald een makkelijke seizoenstart, met tegenstanders als Laren, Oranje-Rood en Amsterdam op rij. Niettemin houden de Gelderlanders zich kranig stand. Wij voorspellen dat Amsterdam echter nog een maatje te groot is.

Arbiters: Marten Attema & Lizelotte Wolter

 • Amsterdam - Nijmegen

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Amsterdam – Nijmegen (D)  Ophalen van gegevens

Bloemendaal – Laren

Laren won haar laatste negen Hoofdklasse-duels met Bloemendaal, sinds het 2-2 gelijkspel op ’t Kopje op 22 september 2002. Daarnaast is Laren nu achttien duels met Bloemendaal ongeslagen, sinds de 1-3 uitzege van Bloemendaal op 27 februari 1994. Voor de bezoekers scoorden toen Baja Hutten, Marcia de Goede en Barbara Vendel.

In die laatste achttien ontmoetingen kwam Bloemendaal slechts één keer tot twee of meer doelpunten. Dat was in het eerder genoemde 2-2 gelijkspel op 22 september 2002.

Haar andere overwinning op Laren in de Dames Hoofdklasse behaalde Bloemendaal ook in het Gooi. In dertien thuisduels met Laren op t’ Kopje won Bloemendaal nog niet.

Josien Galama en Joëlle Ketting maakten afgelopen zomer allebei de overstap van Bloemendaal naar Laren.

Twee jonge ploegen van clubs met een rijke traditie nemen het tegen elkaar op. Wij denken dat de ploegen op dit moment ook aan elkaar gewaagd zijn. Een gelijkspel.

Arbiters: Joris Diepstraten & Lusiana Jansen

 • Bloemendaal - Laren (D)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Bloemendaal – Laren (D)  Ophalen van gegevens

SCHC – Huizen

Deze teams komen elkaar in de Hoofdklasse voor het eerst tegen. Al meer dan 27 jaar hebben deze clubs elkaar niet in een competitieduel ontmoet. Op 19 maart 1989 won SCHC thuis met 1-0 van Huizen in een wedstrijd in de Tweede Klasse.

In het seizoen 1988/1989 promoveerde SCHC naar de Eerste Klasse en liet het Huizen achter. Later speelden zij wel enkele seizoenen op hetzelfde niveau, maar nooit in dezelfde poule of in een play-off.

SCHC verloor nog nooit een Hoofdklasse-duel met een promovendus (33 keer winst, vijf keer gelijkspel) en won elk van haar laatste zestien confrontaties met nieuwkomers op het hoogste niveau.

Caia van Maasakker scoorde tegen tien van de huidige twaalf huidige clubs in de Dames Hoofdklasse. Zij scoorde nog niet tegen haar eigen club SCHC en nieuwkomer Huizen die zij voor het eerst ontmoet.

Huizen is echt nog een maatje te klein voor SCHC. Een makkelijke zege voor SCHC.

Arbiters: Constantijn Schaap & Klaas Beurskens

 • SCHC - Huizen

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  SCHC – Huizen (D)  Ophalen van gegevens

Kampong – Hurley

Kampong won vorig seizoen beide Hoofdklasse-duels met Hurley. Het werd 4-1 in Utrecht en 2-4 in Amstelveen. In beide wedstrijden scoorden zowel Sophie Bray als Nina Notman als Karlijn van der Linden voor Kampong.

Het seizoen ervoor won Kampong geen van beide duels met Hurley. Toen werd het 1-1 in het Amsterdamse Bos en 1-2 aan de Laan van Maarschalkerweerd.

In vier van haar laatste vijf seizoenen in de Hoofdklasse Dames (inclusief dit seizoen) had Kampong na twee speelronden nog geen overwinning binnen. Vorig seizoen bleven de Utrechters in Speelronde 3 ook zonder zege.

De achttienjarige Carmel Bosch verhuisde afgelopen zomer van Kampong naar Hurley.

Arbiters: Maartje de Bruijn & Rens Appels

 • Kampong - Hurley

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Kampong – Hurley (D)  Ophalen van gegevens

Groningen – hdm

De twee Hoofdklasse-ontmoetingen tussen deze twee teams vorig seizoen leverden slechts één doelpunt op. Dat werd op 13 november 2016 door Klaartje de Bruijn (Groningen) in Den Haag gemaakt.

Voor Groningen kwam met deze 0-1 zege op hdm een einde aan een reeks van 40 uitwedstrijden op rij zonder zege, een absoluut record in de Hoofdklasse. Groningen had sinds 12 maart 1995 buitenshuis geen Hoofdklasse-wedstrijd meer gewonnen.

Op de laatste speeldag van vorig seizoen ontmoetten zij elkaar opnieuw, nu in Haren. De wedstrijd was beroofd van enige spanning, omdat beide ploegen definitief veilig waren voor degradatie en ook de play-offs niet meer konden bereiken. Het werd 0-0.

hdm won sinds 15 maart 1992 geen Hoofdklasse-wedstrijd meer op de Harener Holt. Het werd destijds 0-1 en Martine Ohr maakte het enige doelpunt van de wedstrijd.

Groningen kreeg vorige week een flink draai om de oren van Den Bosch. In eigen huis zijn de noorderlingen gebrand op revanche voor die 8-0. Groningen wint.

Arbiters: Juus de Kempenaer & Dignus Heijning

 • Groningen - hdm

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Groningen – hdm (D)  Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...