Vooruitblik en voorspelling HK (D): Play-offs en degradatie inzet voorlaatste speelronde

De voorlaatste speelronde in de Hoofdklasse. Wat we al zeker weten: Hdm en Hurley komen na volgende week niet meer in actie. Zij maken geen kans meer op play-offs en play-outs. Amsterdam eindigt dit seizoen derde, ook daar valt niks meer aan te veranderen. Wat we bijna zeker weten: Den Bosch eindigt bovenaan, gevolgd door SCHC. MOP wordt tiende en moet play-outs spelen. Waar het nog ongemeen spannend is: die vierde plek! Wordt het Laren, Oranje-Rood of toch nog Kampong die zich mag mengen in de strijd om het landskampioenschap? En de laatste plek. Kan Pinoké het goede spel van vorige week continueren en verrassen tegen Hurley?

Amsterdam – Kampong

Het is nu al zeker dat Amsterdam op de derde plaats zal eindigen in de reguliere competitie en daardoor in de halve finales van de play-offs tegen de nummer twee moet spelen. Kampong is door de nederlaag tegen SCHC gezakt van de vierde naar de zesde plaats op de ranglijst en heeft de kans op deelname aan de play-offs niet meer in eigen hand. De Utrechtse dames hopen op puntenverlies van concurrenten Laren en Oranje-Rood. Sinds Kampongs laatste deelname aan de play-offs in 2009/2010 namen telkens dezelfde vier teams deel aan de play-offs: Amsterdam, Den Bosch, Laren en SCHC.

Het heenduel in Utrecht werd een 3-2 overwinning voor Kampong, dat in het laatste kwartier van de wedstrijd een 0-2 achterstand omboog in een voorsprong. De beide seizoenen waarin Kampong kampioen van de Hoofdklasse werd (1993/1994 en 1994/1995) waren de enige twee seizoenen waarin Kampong twee keer van Amsterdam won. Amsterdam verloor haar laatste twee Hoofdklasse-duels. Drie keer op rij verliezen deed het team sinds oktober-november 2000 niet meer. Kampong-coach Santi Freixa speelde van 2007 tot en met 2015 voor Amsterdam.

Een moeilijke voorspelling. Amsterdam heeft een betere selectie, maar Kampong is doordrongen van het feit dat als het niet wint, de kansen op de play-offs voorbij zijn. Terwijl ze dit jaar zo dichtbij kwamen. Tel daar bij op dat Amsterdam reeds is uitgespeeld. De hoofdstedelingen zullen zich niet gewonnen geven, maar zullen zeker wel, niet in de laatste plaats door de reeds goedgevulde ziekenboeg, ongeschonden de play-offs in willen gaan. Een overwinning voor Kampong.

Arbiters: Caroline Brunekreef en Karen Dollé

 • Amsterdam - Kampong (D)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Amsterdam – Kampong (D)  Ophalen van gegevens

Bloemendaal – Groningen

Voor Bloemendaal liggen er nog slechts twee scenario’s klaar: play-outs of rechtstreekse degradatie. Bloemendaal speelde in elk van de voorgaande vier seizoenen ofwel play-offs om promotie ofwel play-outs om degradatie te ontlopen. Vorig seizoen sloeg Bloemendaal in de play-outs een aanval van Were Di af, het seizoen ervoor eentje van HGC. Groningen kan het lijfsbehoud veilig te stellen en kan voor het eerst sinds 1995/1996 het verblijf in de Hoofdklasse met één seizoen verlengen. Groningen won haar laatste uitwedstrijd met 1-5 bij MOP, voor de ploeg de grootste uitzege sinds april 1990. De club won sinds 1992 niet meer twee uitwedstrijden op rij in de Hoofdklasse. Bloemendaal heeft haar laatste vijf wedstrijden in de Hoofdklasse verloren en moet op de laatste speeldag nog op bezoek bij directe concurrent Pinoké.

Een interessant potje. Het is er Bloemendaal uiteraard alles aan gelegen te winnen en de beslissing over wie direct degradeert niet van het duel van volgende week te laten afhangen. Groningen is op papier ook nog niet veilig, al heeft concurrent MOP aangegeven niet meer te rekenen op een ontsnapping. Wij voorspellen een zege voor de bezoekers.

Arbiters: Arthur Pols en Robbert van der Valk

 • Bloemendaal - Groningen (D)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Bloemendaal – Groningen (D)  Ophalen van gegevens

Den Bosch – MOP

Den Bosch kan zich verzekeren van de eerste plaats in de eindrangschikking en daarmee het thuisvoordeel in de play-offs. Met een overwinning op MOP zal Den Bosch het seizoen als lijstaanvoerder afsluiten. Als SCHC niet wint van Laren is de koppositie ook een feit voor de formatie van Raoul Ehren. In dertien van de 24 seizoenen met play-offs in de Dames Hoofdklasse maakte de nummer één van de reguliere competitie haar favorietenstatus waar door de landstitel binnen te slepen. Maartje Paumen speelt voorlopig haar laatste thuiswedstrijd in de reguliere competitie voor Den Bosch. Met 365 goals is Paumen topscorer aller tijden in de Dames Hoofdklasse. Den Bosch is als enige ploeg in de Hoofdklasse nog ongeslagen. Den Bosch verloor geen van haar laatste 30 wedstrijden in de reguliere competitie sinds een 0-2 nederlaag tegen Amsterdam op 15 november 2015.

Het heenduel eerder dit seizoen eindigde in Vught in 2-3. MOP was de laatste ploeg die in een Hoofdklasse-duel met Den Bosch meer dan één keer scoorde. Dat lukte de laatste tien tegenstanders van Den Bosch niet. MOP en Pinoké zijn als enige ploegen dit seizoen nog zonder uitoverwinning. In 24 eerdere seizoenen bleef MOP slechts één keer (1985/1986) een heel seizoen zonder uitzege.
MOP lijkt af te stevenen op play-outs. Eén keer eerder waren de Brabanders veroordeeld tot het spelen van play-outs. In 2012/2013 pareerde het daarin een aanval van Klein Zwitserland. MOP won geen van haar laatste elf Hoofdklasse-wedstrijden sinds een 1-0 thuiszege op Pinoké op 30 oktober.

Deze is minder ingewikkeld. Karel Alferink gaf vorige week te kennen dat hij en zijn ploeg zich gaan voorbereiden op de play-outs. Dat betekent dat er weinig draagvlak is voor een stuntje van MOP op bezoek bij Den Bosch. En hoezeer we MOP een opkikker gunnen, zien we het tegen de recordkampioen ook niet gebeuren.

Arbiters: Sophie Bockelmann en Lisette Baljon

 • Den Bosch - MOP (D)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Den Bosch – MOP (D)  Ophalen van gegevens

hdm – Oranje-Rood

Oranje-Rood won haar laatste vijf competitiewedstrijden en is daardoor nog volop in de race om het vierde en laatste ticket voor de play-offs. De huidige zegereeks is de langste in de prille clubhistorie van de fusievereniging. Voorganger Oranje-Zwart kwam één keer tot een dergelijke serie, in maart-april 2013. OZ won nooit zes Hoofdklasse-duels op rij. De drijvende kracht achter het recente succes is topscorer Yibbi Jansen. In de laatste vijf speelronden schoot zij 12 keer raak. In die periode maakte geen enkele andere speelster in de Hoofdklasse meer dan vijf goals. Met 20 doelpunten is de 17-jarige Jansen met Maartje Paumen gedeeld topscorer in de Hoofdklasse. Nooit sleepte een minderjarige de topscorerstitel binnen. Drie keer eerder lukte dat een tiener, de 19-jarige Lisanne Lejeune (1982/1983), Helen van der Ben (1983/1984) en Pietie Coetzee (1997/1998). Oranje-Rood noch voorganger Oranje-Zwart bereikte ooit de play-offs sinds deze in 1992/1993 in de Dames Hoofdklasse zijn ingevoerd. Dichterbij dan vier vijfde plaatsen in de competitie kwamen de Eindhovenaren niet.

hdm zal dit seizoen op de zevende of achtste plaats afsluiten. Een eindklassering als zevende zou voor de Hagenaars de beste zijn sinds het seizoen 2008/2009. Erik van Driel neemt na vijf seizoenen als hoofdcoach afscheid van het thuispubliek van hdm. Volgend seizoen staat Sonja Thomann, momenteel nog coach van de heren van Cartouche, bij de Haagse dames aan het roer.

Ook hdm is uitgespeeld, terwijl voor Oranje-Rood nog van alles op het spel staat. Gezien de vorm waarin OR momenteel steekt, zetten wij in op een zege van de Eindhovenaren.

Arbiters: Olaf van Gastel en Maartje de Bruijn

 • Hdm - Oranje-Rood (D)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Hdm – Oranje-Rood (D)  Ophalen van gegevens

Hurley – Pinoké

Pinoké kan rechtstreekse degradatie niet ontlopen als het deze wedstrijd niet wint en tegelijkertijd Bloemendaal thuis van Groningen ziet winnen. Bij een overwinning houdt Pinoké de kans om rechtstreekse degradatie te vermijden in eigen hand, aangezien de ploeg op de laatste speeldag directe concurrent Bloemendaal ontvangt. De Steekneuzen zijn al sinds 2005/2006 onafgebroken vertegenwoordigd op het hoogste niveau, maar moesten in die periode al vijf keer – met succes -degradatie afwenden in de play-outs.

De ontsnapping via de play-outs realiseerde Pinoké in elk van de drie voorgaande seizoenen. Afgelopen zondag pakte de formatie van interim-coach Hans Oostindie een strohalm door tegen MOP haar eerste overwinning van het seizoen binnen te slepen (3-1). Twee keer op rij een Hoofdklasse-wedstrijd winnen deed Pinoké niet meer sinds maart-april 2015. Pinoké en MOP zijn als enige ploegen nog zonder uitoverwinning dit seizoen. Pinoké won meer dan een jaar geleden voor het laatst op vreemd terrein. Op 8 april 2016 triomfeerde de ploeg met 1-3 bij Oranje-Zwart.

Hurley is veilig en zal in 2017/2018 voor het achtste seizoen op rij in de Hoofdklasse uitkomen.

Iedereen wil een burenruzie winnen. Of je nou al veilig bent of niet. Bovendien zal Jorge Nolte gezien zijn verleden Bloemendaal een warmer hart toedragen dan Pinoké en waarschijnlijk eerstgenoemde de handhaving meer gunnen. Het zoet van de overwinning zal Pinoké echter wel gesmaakt hebben en wie weet dat de ploeg van Hans Oostindie vleugels heeft gekregen. Wij komen er niet uit en voorspellen een remise.

Arbiters: Lizelotte Wolter en Jacir Soares de Brito

 • Hurley - Pinoké (D)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Hurley – Pinoké (D)  Ophalen van gegevens

SCHC – Laren

SCHC is voor het zevende seizoen op rij, en het negende in totaal, verzekerd van deelname aan de play-offs en lijkt zo goed als zeker als tweede te gaan eindigen in de reguliere competitie. In theorie kan SCHC ook nog bovenaan de ranglijst eindigen. Dat deed de ploeg één keer eerder, in het seizoen 2013/2014. Stichtsche is in haar laatste twaalf competitieduels ongeslagen sinds een 1-0 nederlaag bij Amsterdam op 23 oktober van vorig jaar. In die twaalf duels scoorden de Bilthovenaren 30 keer, hun tegenstanders slechts drie keer. Het heenduel op 6 november in Laren werd een doelpuntloos gelijkspel. Dat was de laatste keer dat SCHC in een Hoofdklasse-wedstrijd niet scoorde. SCHC leed in haar laatste 21 thuisduels in de reguliere competitie slechts één nederlaag. Dat was de 2-3 tegen Den Bosch op 16 oktober 2016. Claire Verhage (SCHC) maakte afgelopen zondag tegen Kampong haar 100ste doelpunt in de Hoofdklasse. Zij kwam tot dit aantal bij Victoria (2), Rotterdam (28) en SCHC (70).

Laren probeert voor de 22ste keer de play-offs te halen en dat zou een record in de Hoofdklasse betekenen. Dit seizoen weet Den Bosch zich al verzekerd van haar 21ste deelname. Sinds het seizoen 2008/2009 is de Gooise formatie steevast vertegenwoordigd in de play-offs. Laren zou het ticket voor de play-offs veilig kunnen stellen. Het moet dan eerst zelf winnen. Bovendien moet Oranje-Rood verliezen bij hdm en mag Kampong niet winnen bij Amsterdam. Laren won op 7 oktober 2012 voor het laatst bij Stichtsche. Toen werd het 2-3 en voor de bezoekers scoorden Macey de Ruiter, Maxime Kerstholt en Juliette Hentenaar.

Een overwinning voor SCHC. De ploeg van Tina Bachmann is in vorm, terwijl Laren al het hele seizoen moeizaam draait en bovendien in toppers telkens het onderspit delft.

Arbiters: Jasper Nagtzaam en Daniël Veerman

 • SCHC - Laren (D)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  SCHC – Laren (D)  Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...