Vooruitblik en voorspelling HK (H): Gevecht op Sportpark Maarschalkerweerd

Hét affiche van speelronde 5 is het treffen tussen de nummers 1 en 2 van de ranglijst, Kampong en Bloemendaal. Beide nog ongeslagen, de Utrechters zelfs nog zonder puntenverlies. Voor Almere, als enige ploeg zonder punten, wacht een zware krachtmeting met Amsterdam. 

Kampong – Bloemendaal

Kampong verloor in de Hoofdklasse (regulier seizoen) tegen geen enkel team zo veel thuisduels (24) en kreeg tegen geen enkel team zo veel thuisgoals tegen (103) als tegen BloemendaalDe laatste twee thuisduels met Bloemendaal in de Hoofdklasse eindigden voor Kampong in een 1-2 nederlaag. De Mussen wonnen afgelopen seizoen ook uit bij Kampong in de halve finale van de play-offs, maar de 2-3 zege in het eerste duel bleek uiteindelijk niet voldoende voor een finaleplek (Kampong won duel twee én drie in Bloemendaal).

Kampong is het Hoofdklasse-seizoen gestart met vier overwinningen op rij. Afgelopen zondag kreeg de club uit Utrecht voor het eerst een treffer tegen (2-5 zege bij Pinoké). Kampong kan voor de vijfde keer een Hoofdklasse-seizoen starten met vijf opeenvolgende zeges. Eerder presteerde de ploeg dat in 1975/1976, 1985/1986, 1989/1990 en 2014/2015. Alleen in 1975/1976 volgde later de landstitel. De Utrechters wonnen negen van hun laatste tien Hoofdklasse-duels (regulier seizoen), met een 2-2 gelijkspel op bezoek bij Oranje-Rood op 7 mei als enige uitzondering.

Met drie zeges en één gelijkspel is ook Bloemendaal dit Hoofdklasse-seizoen nog ongeslagen. Vorig seizoen won Bloemendaal elk van zijn eerste vijf competitieduels. Met zes goals is Florian Fuchs dit seizoen tot nu toe topscorer van de Hoofdklasse. Fuchs maakte drie veldgoals en drie strafballen. Vorig seizoen maakte geen enkele speler méér dan vier strafballen (vier spelers).

Kampong, met zeventien goals de meest trefzekere ploeg, heeft dit Hoofdklasse-seizoen al negen verschillende doelpuntenmakers, minimaal drie meer dan elke andere ploeg.

Een prachtig potje tussen twee ploegen in vorm. Wij kijken met veel plezier uit naar dit treffen en hopen dat de teams het beste in elkaar naar boven halen. Wij denken dat Kampong net iets meer kans maakt om te winnen.

Arbiters: Michiel Otten & Frank Heijster

 • Kampong - Bloemendaal (H)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Kampong – Bloemendaal (H)  Ophalen van gegevens

HGC – Tilburg

HGC verloor slechts één van zijn zes voorgaande Hoofdklasse-duels met Tilburg, de 1-2 thuisnederlaag van vorig seizoen op 26 maart. De Gazellen pakten dit Hoofdklasse-seizoen zes van de zeven punten in Wassenaar. Zowel hdm (4-1) en Pinoké (5-3) werden thuis verslagen. In 2014/2015 won HGC voor het laatst zijn eerste drie thuisduels van een Hoofdklasse-seizoen.

Met slechts vijf goals is Tilburg dit Hoofdklasse-seizoen samen met Almere de minst trefzekere ploeg. De tweede goal van Tilburg afgelopen zondag thuis tegen Almere (2-1 winst) van Michiel de Leeuw was de 100ste goal van de ploeg in de Hoofdklasse (regulier seizoen), sinds deze club in 2011 uit een fusie ontstond. De 100 Hoofdklasse-goals van Tilburg zijn eerlijk verdeeld over uit- en thuisduels. Jip Krens had met 22 goals het grootste aandeel in de 100 competitietreffers van Tilburg. Dit seizoen staat Krens op één doelpunt. 

HGC zit in zwaar weer met een aantal blessures. De ploeg kwam mede daardoor in het stuk tegen Bloemendaal er niet aan te pas. Tegen Tilburg zal HGC makkelijker kunnen hockeyen, maar wij verwachten een stuntje. Gelijkspel.

Arbiters: Jonas van ’t Hek & Maurits van den Wall Bake

 • HGC - Tilburg (H)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  HGC – Tilburg (H)  Ophalen van gegevens

Almere – Amsterdam

Vorig seizoen verloor Almere tijdens zijn Hoofdklasse-debuut beide ontmoetingen met Amsterdam. Na een 5-1 uitnederlaag op 20 november 2016, volgde een 1-3 thuisnederlaag op 7 mei. Mirco Pruyser (3), Valentin Verga (3) en Justin Reid-Ross (2) tekenden voor de acht Amsterdamse treffers.

Almere pakte dit Hoofdklasse-seizoen nog geen enkel punt. In totaal verloor de ploeg nu zijn laatste negen competitieduels, sinds de 4-1 thuiszege op Hurley op 26 maart.

De laatste ploeg die een Hoofdklasse-seizoen startte met vijf nederlagen op rij en later dat seizoen zou degraderen, was Laren in 2013/2014. Geen speler maakte dit seizoen in de Hoofdklasse zo veel veldgoals als Pruyser (vijf). 

Het zit Almere niet mee: vier keer op rij werd met één doelpunt verschil verloren. Tegen Amsterdam het tij keren, dat kunnen er niet veel. Schade beperkt houden lijkt ons het hoogst haalbare voor dit Almere.

Arbiters: Joost Andela & Maarten Boxma

 • Almere - Amsterdam (H)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Almere – Amsterdam (H)  Ophalen van gegevens

Rotterdam – Den Bosch

Rotterdam verloor in de Hoofdklasse thuis alleen vaker van Amsterdam (zes keer) dan van Den Bosch (vijf keer). Afgelopen seizoen won Rotterdam op 9 april thuis met 1-0 van Den Bosch. Thijs van Dam maakte destijds in de zeventigste minuut de enige treffer.

Rotterdam won zijn laatste elf Hoofdklasse-duels op eigen veld. De laatste keer dat de ploeg in eigen huis punten verspeelde, was op 2 oktober 2016 toen Amsterdam met 2-3 te sterk was. Den Bosch heeft zijn laatste twee Hoofdklasse-duels verloren en kreeg in beide duels drie goals tegen.

Jeroen Hertzberger is samen met Florian Fuchs (Amsterdam) de enige speler die dit Hoofdklasse-seizoen elke speelronde minimaal één keer trefzeker was. De laatste speler die namens Rotterdam scoorde in elk van de eerste vijf speelrondes van een Hoofdklasse-seizoen was Sohail Abbas in 2008/2009. 

Rotterdam is in eigen huis altijd sterk. Daarom zetten wij in op een thuiszege.

Arbiters: Thijs Retra & Claire Druijts

 • Rotterdam - Den Bosch (H)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Rotterdam – Den Bosch (H)  Ophalen van gegevens

Hdm – Pinoké

Pinoké won vijf van zijn laatste zes Hoofdklasse-duels met hdm. In deze reeks voorkwam hdm alleen op 21 april 2002 een nederlaag (3-2 thuiszege). De laatste keer dat deze ploegen elkaar tegenkwamen in de Hoofdklasse was in 2010/2011. Beide ontmoetingen eindigden destijds in een 5-1 zege voor Pinoké. Joost van de Vijfeijken was in beide duels twee keer trefzeker (vier velddoelpunten).

In totaal kwamen zes van de acht goals die hdm dit seizoen in de Hoofdklasse maakte, voort uit een strafcorner. Kieran Dartée scoorde dit Hoofdklasse-seizoen al vier keer uit een strafcorner, samen met Tristan Algera (HGC) het vaakst van alle spelers. Daarmee is hij verantwoordelijk voor de helft van de totale productie van hdm.

Tegen Oranje-Rood liet hdm voor het eerst dit seizoen zien in een goede bui opgewassen te zijn tegen de toppers. Dan zouden er ook punten in kunnen zitten tegen Pinoké. Wij gokken op winst voor de Hagenaars.

Arbiters: Pieter Hembrecht & Laurens Hendrikx

 • Hdm - Pinoké (H)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Hdm – Pinoké (H)  Ophalen van gegevens

SCHC – Oranje-Rood

SCHC en Oranje-Rood staan voor de eerste keer ooit tegenover elkaar in de Hoofdklasse. Tegen voorganger Oranje Zwart boekte SCHC slechts één zege in zijn laatste zestien ontmoetingen in de Hoofdklasse. In deze reeks werd alleen op 16 oktober 2011 een overwinning behaald. Joost van den Berg maakte destijds beide treffers voor de Stichtsche.

Oranje-Rood won afgelopen zondag voor het eerst dit Hoofdklasse-seizoen. Thuis tegen Den Bosch werd het 3-1. Mink van der Weerden maakte vijf van de laatste acht Hoofdklasse-goals van Oranje-Rood. Geen speler maakte meer Hoofdklasse-goals in 2017 dan Van der Weerden (twintig). Jeroen Hertzberger volgt met zeventien doelpunten namens Rotterdam in dit kalenderjaar.

Het duurde even, maar Oranje-Rood heeft de draai gevonden. Het verrassend goed presterende SCHC komt er niet aan te pas zondag.

Arbiters: Paul van den Assum & Bo Verwer

 • SCHC - Oranje-Rood (H)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  SCHC – Oranje-Rood (H)  Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...