Vooruitblik HK (D): Hebben we na zondag een nieuwe koploper?

Een zware kluif voor de thuisploegen komende zondag. Allen ontvangen namelijk een hoger geplaatste ploeg. Het meest in het oog springende duel is dat tussen de nummer 1, SCHC, en de nummer 2 van de ranglijst, Den Bosch. Maar ook onderin de rangschikking wordt een belangrijk potje gespeeld: het nog puntloze Pinoké ontvangt promovendus Groningen.

Pinoké – Groningen

Een duel in de staart van de Hoofdklasse Dames. Groningen (nummer 10) komt op bezoek bij Pinoké (nummer 12). Ondanks de ongunstige huidige stand van zaken, kan de thuisploeg bogen op goede resultaten uit het verleden. Pinoké heeft namelijk de laatste 3 wedstrijden tegen Groningen in de Hoofdklasse gewonnen. Het meest recent was in het seizoen 2006-2007, toen de Steekneuzen thuis wonnen met 5-1 en uit met 2-4. Dit seizoen verloor Pinoké al haar 6 eerdere duels, dat gebeurde de Amsterdammers nog nooit eerder. In 6 wedstrijden scoorde Pinoké 4 keer, allen uit een strafcorner. Dat maakt hen de enige ploeg in de Hoofdklasse zonder velddoelpunten. Jet Zwolsman maakte 3 van de 4 treffers.

De laatste keer dat Groningen een uitwedstrijd in de Hoofdklasse won, was op 12 maart 1995. Destijds won de club met 0-1 bij Oranje-Zwart. Sindsdien wonnen de noorderlingen 28 keer niet buitenshuis (5 keer gelijk en 33 keer verlies). Dat is een negatief record in de Hoofdklasse. Bovendien is Groningen de enige club die nog niet scoorde in uitduels.

MOP – Oranje-Rood

De nummer 9 van de huidige ranglijst, MOP, ontvangt de nummer 5, Oranje-Rood. Donja Zwinkels en Marlena Rybacha speelden vorig jaar nog voor MOP, dit seizoen dragen zij het oranje-rood van de fusieclub. Vorig seizoen eindigde deze wedstrijd in 1-3 voor Oranje Zwart. De ploeg uit Vught verloor 4 van haar laatste 5 wedstrijden, inclusief de 7-0 nederlaag bij Laren vorige week. Op eigen veld echter won MOP 4 van de 5 laatste duels, alleen van SCHC werd verloren.

OR won afgelopen weekend met 3-0 van Pinoké en maakte daarmee een einde aan een reeks van 3 nederlagen. De laatste 6 doelpunten van de Eindhovense ploeg zijn allemaal veldgoals. Van de 6 doelpunten die MOP totaal maakte, was er slechts eentje een veldgoal. Dat was tegen Kampong (3-2) op 2 oktober.

Hurley – Laren

De nummer 8 van de Hoofdklasse, Hurley, ontvangt de nummer 4, Laren. De thuisploeg heeft de afgelopen 2 seizoenen niet van Laren gewonnen. Vorig seizoen werden beide duels verloren, allebei met 1-0. Op 23 februari 2014 won Hurley thuis voor het laatst van Laren: 3-1. Hurley kan voor het eerst sinds november 2011-maart 2012 4 duels op rij verliezen in de reguliere Hoofdklasse.

Laren kan 5 zeges op rij behalen. Dat deed de club voor het laatst in 2015 (6 duels op rij). Lieke van Wijk is met 7 treffers topschutter van Laren. Alleen Caia van Maasakker (SCHC) maakte dit seizoen meer doelpunten (9).

hdm – Amsterdam

Hdm, de huidige nummer 6 in de Hoofdklasse, ontvangt Amsterdam, de huidige nummer 3. De hoofdstedelingen hebben sinds 8 oktober 1995 (3-2) niet van hdm verloren. De doelpunten van hdm kwamen toen van Ellis Verbakel, Esther van Sas en Nicole Koolen. De Amsterdamse dames wonnen de laatste 10 duels met hdm. Vorig seizoen won Amsterdam met 1-2 in Den Haag en met 5-1 in Amsterdam, alle 7 Amsterdamse treffers werden door verschillende speelsters gemaakt.

hdm kan voor het eerst sinds april-september 2015 3 duels op rij verliezen. Destijds verloor de club de laatste 3 wedstrijden van het seizoen 2014-2015 en de 1e wedstrijd in het daaropvolgende seizoen. Amsterdam heeft dit seizoen alle 5 de wedstrijden gewonnen sinds een nederlaag  bij Oranje-Rood (1-0) op de 1e speeldag. Het treffen tussen hdm en Amsterdam is ook de ontmoeting tussen Julia Verschoor en haar oudere zus Maria Verschoor.

Bloemendaal – Kampong

Bloemendaal, de nummer 11 van de Hoofdklasse, ontvangt Kampong, de nummer 7. De Noord-Hollanders verloren vorig seizoen beide ontmoetingen met Kampong, 5-1 in Utrecht en 0-2 op eigen veld. Een jaargang eerder had Bloemendaal nog beide duels gewonnen, waaronder een 3-2 thuiszege.

Bloemendaal heeft sinds april alle 8 competitiewedstrijden in de reguliere Hoofdklasse verloren. Deze reeks begon met de 0-2 thuisnederlaag tegen Kampong op 10 april. De ploeg van Teun de Nooijer scoorde pas 3 maal in het huidige seizoen, het minste van alle teams. Helen Richardson-Walsh (2) en Melle Spruijt maakten de goals. Richardson-Walsh en haar echtgenote Kate komen door een wereldreis tot aan de winterstop niet meer in actie. Kampong kan voor het eerst sinds november 2015 2 duels op rij winnen. Negen van de 11 treffers van Kampong dit seizoen waren velddoelpunten.

SCHC – Den Bosch

Een echt topduel aanstaande zondag. Koploper SCHC is de gastheer voor Den Bosch, de nummer 2. Vorig seizoen eindigden beide ontmoetingen in een remise: 2-2 in Bilthoven en 1-1 in Den Bosch. Stichtsche kan voor het eerst de eerste 7 competitieduels van een seizoen winnen. De ploeg van Tina Bachmann heeft haar laatste 8 wedstrijden in de reguliere Hoofdklasse gewonnen. Bij verlies staat SCHC de koppositie af aan Den Bosch.

Caia van Maasakker is dit seizoen topscorer van de Hoofdklasse met 9 goals. Ze is de enige speelster die in 5 verschillende wedstrijden scoorde.

Den Bosch heeft sinds de 3-2 nederlaag bij SCHC op 29 maart 2015 slechts 1 van haar volgende 31 competitieduels verloren, 0-2 thuis tegen Amsterdam op 15 november 2015. De ploeg van Raoul Ehren heeft na het gelijkspel bij Hurley in de 1e speelronde 5 opeenvolgende wedstrijden gewonnen. De laatste 7 treffers van Den Bosch waren velddoelpunten.


Wat vind jij? Praat mee...