Vooruitblik HK (D): Promovendus op bezoek bij recordkampioen

Speeldag 6 in de Dames Hoofdklasse van het seizoen 2016-2017. SCHC, de enige ploeg die nog alle punten pakte, kan uitzien naar een op papier prettige wedstrijd. Nog nooit werd namelijk in eigen huis verloren van hdm. De Haagsen echter kennen een prima seizoensstart en staat na 5 duels zeer verdienstelijk 5e. Runner-up Den Bosch, dat de laatste 4 wedstrijden won, krijgt Groningen op bezoek en de recordkampioen weet over het algemeen wel raad met promovendi.

Laren – MOP

De huidige stand van zaken op de ranglijst lijkt voor Laren en MOP veel op de manier waarop het seizoen 2015-2016 werd afgesloten. De Gooise dames op een play-offplek, de Brabantsen bovenaan het rechterrijtje. De ploeg van Donald Drost heeft de smaak te pakken en won haar laatste 3 duels, de langste winstreeks van de club in het afgelopen jaar. Het wordt dus een lastige klus voor MOP om Laren in eigen huis te verslaan en de historische cijfers zijn ook al in hun nadeel: thuis verloor Laren de afgelopen 10 keer niet van MOP in de Hoofdklasse (7 keer winst en 3 keer gelijk). Op 23 april 1994 won MOP voor het laatst op bezoek bij Laren (2-3). Thuis verloor Laren slechts 1 van haar laatste 25 wedstrijden in de Hoofdklasse, de 3-4 nederlaag tegen Den Bosch op 20 maart van dit jaar.

Kijkende naar de thuis- én uitduels met MOP, won Laren slechts 1 van de laatste 5 ontmoetingen met de Vughtse ploeg, de 2-1 uitoverwinning op 9 november 2014. MOP won bijna een jaar geleden, op 18 oktober 2015, voor het laatst een uitwedstrijd in de Hoofdklasse, de 2-3 winst bij Oranje-Zwart. Sindsdien verloor de club er 7 en speelde 2 maal gelijk buitenshuis. MOP hoopt voor het eerst dit seizoen in een uitwedstrijd punten te pakken na het verlies bij hdm (3-1) en Amsterdam (1-0). 

Den Bosch – Groningen

Het is de 7e keer dat deze wedstrijd in de Hoofdklasse gespeeld wordt. Den Bosch verloor in die 6 eerdere thuisduels nog nooit, 4 keer werd gewonnen en 2 keer gelijkgespeeld. Groningen scoorde slechts 1 keer in die 6 duels, het doelpunt van Willemijn Breuning ten Cate in de 3-1 nederlaag op 23 maart 1996. De laatste ontmoeting, op 15 april 2007, eindigde in een 8-0 thuisoverwinning voor Den Bosch. Voor Groningen was dit een evenaring van de grootste nederlaag ooit in de Hoofdklasse (ook 8-0 thuiswinst Den Bosch in 2001). Uit en thuis verloor Den Bosch slechts 2 maal van Groningen (9 keer winst en 3 keer gelijkspel), beide in Haren, en voor het laatst op 29 maart 1992. De laatste 6 duels werden gewonnen door de Brabanders.

Den Bosch heeft na het gelijkspel bij Hurley in de 1e speelronde 4 opeenvolgende wedstrijden gewonnen. De Brabanders zijn ongeslagen in hun laatste 15 Hoofdklasse-duels in de reguliere competitie (13 keer winst en 2 keer gelijk). Amsterdam is de laatste ploeg die Den Bosch versloeg in de Hoofdklasse, de 0-2 overwinning op 15 november 2015 in Den Bosch. 

Groningen won afgelopen speelronde haar 1e wedstrijd van het seizoen, 4-2 thuis tegen Oranje-Rood. De Harense club kan voor het eerst sinds oktober 1992 opeenvolgende wedstrijden winnen in de Hoofdklasse. De laatste uitoverwinning in de Hoofdklasse boekte Groningen in Brabant. Op 12 maart 1995 versloeg de club Oranje-Zwart met 0-1 in Eindhoven. Sindsdien won de club 37 keer niet buitenshuis (5 keer gelijk en 32 keer verloren). Die laatste reeks is een record in de Hoofdklasse.

Oranje-Rood – Pinoké

De voorganger van Oranje-Rood, Oranje Zwart, won haar afgelopen 3 thuisduels met Pinoké niet (1 keer gelijk en 2 keer verlies). Oranje-Rood won haar 1e 2 duels in de Hoofdklasse, maar verloor vervolgens 3 keer op rij. Pinoké verloor haar eerste 5 duels van dit seizoen met de doelcijfers 4-19. Het laatste team dat de 1e 6 Hoofdklasse-duels van het seizoen verloor en niet degradeerde was Nijmegen in 2012-2013.

Pinoké is nog de enige ploeg dit seizoen zonder een velddoelpunt. De jonge verdediger Jet Zwolsman maakte 3 van de 4 doelpunten, allen uit een strafcorner. Pinoké won slechts 1 van haar laatste 11 uit- en thuisduels in de Hoofdklasse (2 keer gelijk en 8 keer verlies), de 1-3 winst bij Oranje-Zwart op 8 april van dit jaar.

Kampong – Hurley

Kampong kan bogen op goede resultaten uit het verleden thuis tegen Hurley: er werd 8 keer gewonnen, 3 keer verloren en 2 keer gelijkgespeeld. 1 van die verliespartijen was in het afgelopen seizoen (1-2). Yentl Leemans (’29) en Margot Zuidhof (’51) scoorden voor Hurley. Lisette Korink (’65) maakte nog een doelpunt voor de thuisploeg. De Utrechters wonnen hun laatste thuiswedstrijd in de Hoofdklasse, de 3-0 overwinning op Pinoké op 30 september. Dit was voor de club de 1e thuisoverwinning in 2016. Afgelopen jaar, in november 2015, won Kampong voor het laatst opeenvolgende thuisduels (van Bloemendaal en van hdm). 15 van de laatste 17 doelpunten van Kampong in de Hoofdklasse waren velddoelpunten. Dit seizoen werd zelfs nog niet 1 keer uit een strafcorner gescoord.

Hurley verloor haar laatste 2 duels in de Hoofdklasse. De laatste keer dat de club 3 wedstrijden op rij verloor was in het begin van afgelopen seizoen (september-oktober 2015). De ontmoeting is ook het treffen tussen de zussen Marieke (Kampong) en Maartje (Hurley) van der Vis.

Amsterdam – Bloemendaal

Amsterdam verloor niet in haar afgelopen 15 uit- en thuisontmoetingen met Bloemendaal in de Hoofdklasse. Sterker nog, slechts 1 van die wedstrijden eindigde niet in een overwinning voor de hoofdstedelingen. De laatste keer dat de Mussen Amsterdam versloegen was op 6 november 1994 in het Amsterdamse Bos. Vorig seizoen eindigden beide ontmoetingen in een 7-0 overwinning voor Amsterdam. 

Amsterdam won haar afgelopen 4 wedstrijden in de Hoofdklasse na het verlies bij Oranje-Rood in de openingswedstrijd van het seizoen. Amsterdam kan voor de 3e keer in de afgelopen 8 seizoenen minimaal 5 van de 1e 6 wedstrijden winnen, na 2012-2013 (6 winst) en 2015-2016 (5 winst). Bloemendaal verloor haar eerste 5 duels van dit seizoen met de doelcijfers 3-15. Het laatste team dat de eerste 6 duels van het seizoen verloor en niet degradeerde was Nijmegen in 2012/2013. Bloemendaal verloor ook de laatste 2 duels van afgelopen seizoen en kan voor het eerst sinds 2003 8 keer op rij verliezen. Bovendien is zondag de laatste dag van deze seizoenshelft dat Teun de Nooijer kan beschikken over Helen en Kate Richardson-Walsh. Het echtpaar gaat op een wereldreis van 2 maanden. 

SCHC – hdm

Nog nooit verloor SCHC in de Hoofdlasse thuis van hdm: 7 keer werd gewonnen, 3 keer gelijk. Buitenshuis verloor de ploeg slechts 2 maal en voor het laatst op 21 november 2010. Stichtsche maakte minimaal 1 doelpunt in elk van haar 20 uit- en thuisontmoetingen met hdm in de Hoofdklasse. Vorig seizoen won de ploeg uit Bilthoven thuis met 6-1 van hdm, inclusief een zuivere hattrick van huidige Hoofdklasse-topscorer Caia van Maasakker in de 1e helft. Vanaf december 2012 verloor SCHC slechts 1 keer in eigen huis, de 1-2 nederlaag tegen Amsterdam op 26 april 2015. Een prachtige serie met 32 winstpartijen en 8 remises. Sinds het begin van afgelopen seizoen maakte SCHC minimaal 2 doelpunten in elke thuiswedstrijd. De ploeg van Tina Bachmann kan zondag voor het eerst dit seizoen Delfina Merino inzetten. De Argentijns international kwam deze week aan in Nederland.

Voor hdm zal dit de 600e wedstrijd in de Hoofdklasse zijn (reguliere competitie). Alleen Amsterdam, Kampong en Laren haalden deze mijlpaal al. De Hagenaars kunnen voor het eerst sinds 1990-1991 in de 1e 6 wedstrijden van het seizoen 4 overwinningen boeken. Hdm kan in ieder geval niet beschikken over clubtopscorer Pien Dicke (3 treffers), de jonge aanvaller heeft een hersenschudding na een ongelukkige botsing een week eerder met Margot van Geffen

View this post on Instagram

Un día en Amsterdam…

A post shared by @ delfinamerino on

 


Wat vind jij? Praat mee...