Vooruitblik HK (D): Topper A’dam – Den Bosch, haakt Kampong aan?

In Speelronde 9 van de Hoofdklasse Dames kunnen we genieten van een onvervalste topper: play-off-finalisten Amsterdam en Den Bosch nemen het tegen elkaar op in het Amsterdamse Bos. Daarnaast speelt Kampong een belangrijke wedstrijd tegen SCHC: winnen de Utrechters dan houden ze aansluiting bij de klassieke top 4, verliezen ze, dan kan het verschil met plek 4 ineens 6 punten zijn. Bloemendaal staat nog altijd voor de uitdaging om de 1e punten de pakken. Dat gaan de Mussen dit keer proberen tegen Oranje-Rood. 

Amsterdam – Den Bosch

Runner-up Amsterdam ontvangt thuis de koploper uit de Hoofdklasse Dames: Den Bosch. In de reguliere onderlinge ontmoetingen in de Hoofdklasse gaan de ploegen redelijk gelijk op: Amsterdam won 20 keer, Den Bosch 21 keer en 11 keer eindigde de onderlinge strijd in een gelijkspel. Den Bosch en Amsterdam verdeelden sinds 1998/1999 onderling alle 19 titels in de Hoofdklasse, al gaat die verdeling veel minder gelijk op: Den Bosch werd 17 keer landskampioen, Amsterdam 2 keer. Ook afgelopen seizoen verloor Amsterdam in de finale van de play-offs beide duels van Den Bosch.

SCHC – Kampong

SCHC ontving Kampong 13 keer eerder in de Hoofdklasse en bleef daarin ongeslagen (8 keer winst, 5 keer gelijk). Stichtsche begon het Hoofdklasse-seizoen met 6 opeenvolgende overwinningen maar verloor de laatste 2 speelrondes van achtereenvolgens Den Bosch (2-3) en Amsterdam (1-0). In maart 2010 verloor de ploeg voor het laatst 3 Hoofdklasseduels op rij. Kampong won haar laatste 3 Hoofdklasseduels en kan voor het eerst sinds september-oktober 2013 4 wedstrijden op rij zegevieren. Mocht Kampong winnen dan houdt de ploeg, die nu op de nummer 5-positie staat, aansluiting bij de (klassieke) top 4.

Zondag staat ook de meest trefzekere strafcornerspecialiste dit seizoen (Caia van Maasakker, SCHC) tegenover de speelster die dit seizoen de meeste veldgoals maakte (Sophie Bray, Kampong). Van Maasakker scoorde er tot nu toe 10, evenveel als Maartje Paumen bij Den Bosch. Sophie Bray volgt op nummer 3 in de topscorerlijst: zij scoorde tot nu toe 7 keer.

Hurley – Groningen

Hurley en Groningen speelden 1 seizoen eerder samen in de Hoofdklasse: in 2000/2001. Hurley won toen thuis met 2-0 van de Groningse dames. De return in Groningen eindigde in een 2-1 zege voor de thuisploeg. Met 11 punten uit de 1e 8 duels beleeft Hurley haar op één na beste seizoensstart in de Hoofdklasse. Alleen in 2010/2011 verzamelde de ploeg meer punten na 8 speelrondes (13). Promovendus Groningen won dit Hoofdklasse-seizoen nog geen enkel uitduel. Alleen tijdens de laatste uitwedstrijd werd een nederlaag voorkomen: 0-0 op bezoek bij Pinoké. Thuis gaat het echter een stuk beter, daar wist Groningen al 8 punten binnen te slepen. Mocht het uitduel dit keer wel worden gewonnen, dan komt Groningen op de ranglijst op dezelfde hoogte als Hurley.

MOP – Pinoké

MOP ontving Pinoké 8 keer eerder in de Hoofdklasse. MOP won 5 keer, Pinoké zegevierde 3 maal. Vorig seizoen eindigde deze ontmoeting op 25 oktober 2015 in een 2-3 zege voor Pinoké. Het was voor de Steekneuzen destijds de 1e uitzege van het seizoen. Dit seizoen wacht Pinoké überhaupt nog op de 1e zege. Alleen op 16 oktober konden de Steekneuzen thuis tegen Groningen een nederlaag voorkomen (0-0), alle andere 7 wedstrijden gingen verloren. Met 1 punt uit de 1e 8 duels beleeft Pinoké haar slechtste seizoensstart ooit in de Hoofdklasse. Op mooie velddoelpunten lijken we tijdens dit duel niet te hoeven hopen. Alleen Pinoké maakte dit Hoofdklasse-seizoen minder velddoelpunten (0) dan MOP (1).

hdm – Laren

Laren verloor in de Hoofdklasse geen van haar laatste 13 wedstrijden op bezoek bij hdm (11 keer winst, 2 keer gelijk). De laatste thuiszege van hdm op Laren dateert van 18 februari 1996: toen werd het 2-1. Vorig seizoen eindigde deze ontmoeting in Den Haag in een doelpuntloos gelijkspel. hdm heeft haar laatste 4 Hoofdklasse-duels verloren en was de laatste 2 wedstrijden niet meer trefzeker. Laren verloor dit seizoen pas 1 keer: alleen Den Bosch was tijdens de 2e speelronde te sterk (4-0). Geen ploeg maakte dit seizoen zoveel goals uit een strafcorner als Laren (11). hdm was in totaal 13 keer trefzeker, waarvan 4 keer uit een strafcorner. De 4 strafcornergoals van hdm kwamen op naam van 4 verschillende speelsters: Demi Lefranc, Pien van Nes, Pien Dicke en Mila Muyselaar. Bij Laren nam Lieke van Wijk 7 van de strafcornergoals voor haar rekening.

Bloemendaal – Oranje-Rood

Bloemendaal kruiste in de Hoofdklasse 20 keer eerder de degens met de voorloper van Oranje-Rood: Oranje-Zwart. De Noord-Hollanders wonnen 6 keer, de Brabanders 8 keer en het werd 6 keer gelijk. Bloemendaal staat dit seizoen na 8 speelrondes nog zonder punten en beleeft daarmee haar slechtste start van een Hoofdklasseseizoen ooit. Alleen Klein-Zwitserland in 2011/2012 en Push in 1999/2000 en 2015/2016 verloren ooit hun eerste 9 wedstrijden van een Hoofdklasseseizoen. Oranje-Rood startte de competitie sterk met winst van Amsterdam. De ploeg verloor echter 5 van haar laatste 6 Hoofdklasseduels. In deze reeks werd alleen op 9 oktober thuis van Pinoké gewonnen (3-0).

 


Wat vind jij? Praat mee...