Vooruitblik HK (D): Topper in Laren en Brabantse derby

In Speelronde 10 van de Hoofdklasse Dames is het meest in het oog springende duel het treffen tussen de huidige nummer 4 en 3: Laren – SCHC. Bij verlies zou de ploeg uit het Gooi de topvierklassering best eens kwijt kunnen raken aan Kampong of Hurley, als zij winnen van Amsterdam en respectievelijk Pinoké. En is tienmaal scheepsrecht voor Bloemendaal en halen zij tegen Groningen, dat tot nu goede resultaten boekte in eigen huis, de eerste punten binnen.

Groningen – Bloemendaal

Groningen, de nummer 10 op de ranglijst, won zeven van de voorgaande veertien Hoofdklasse-duels tussen deze clubs, inclusief de meest recente ontmoeting op 21 april 1996. Toen werd het 3-1 voor de thuisploeg. Bloemendaal, momenteel laatste, boekte in de Hoofdklasse één overwinning op de Harener Holt. Op 7 oktober 1989 wonnen de Mussen daar met 1-2. Bloemendaal vierde haar laatste Hoofdklasse-zege tegen Groningen op 15 oktober 1995. Toen won Bloemendaal in eigen huis met 3-1. Bloemendaal verloor haar laatste 11 Hoofdklasse-duels, dat is op Hoofdklasse-niveau de langste verliesreeks in de clubhistorie. Drie keer eerder begon een team met negen nederlagen aan een Hoofdklasse-seizoen: Push in 1999/2000, Klein Zwitserland in 2011/2012 en Push in 2015/2016. Van die teams ontliep alleen Push in 1999/2000 degradatie. Het KZ van 2011/2012 verloor haar eerste veertien wedstrijden, het Push van vorig seizoen de eerste dertien en het Push van 1999/2000 won op de 10de speeldag. Groningen pakte zeven van haar acht punten dit seizoen in eigen huis. Bloemendaal gaf in elk van haar laatste vijf duels tenminste vier tegentreffers toe.

Scheidsrechters: Michel Steenbeek en Ies Poissonnier

Laren – SCHC

Laren heeft historisch de overhand tegen SCHC. Laren won veertien van de voorgaande 26 ontmoetingen in het reguliere seizoen. SCHC won er zes en het werd zes keer gelijk. Laren is in de laatste vier ontmoetingen met SCHC ongeslagen (twee keer winst, twee keer gelijkspel). Stichtsche won op 21 maart 2014 voor het laatst van Laren. Het werd toen 3-1 in Bilthoven en voor de thuisploeg scoorde Roos Drost twee keer. SCHC won op 17 maart 2013 voor het laatst bij Laren. Het werd toen maar liefst 1-5. Laren verloor in de vorige speelronde van hdm. Twee keer op rij verliezen in de reguliere competitie overkwam de ploeg sinds maart 2013 niet meer. Destijds verloor de Gooise ploeg vier keer op rij. Caia van Maasakker is topscorer van de Hoofdklasse met twaalf goals. Vorig seizoen vestigde de SCHC’er met 22 goals in de reguliere competitie een persoonlijk record. SCHC-coach Tina Bachmann speelde van 2008 tot en met 2014 in de Hoofdklasse. Zij maakte debuteerde als speelster van Laren.

Scheidsrechters: Caroline Brunekreef en Claire Druijts

MOP – Den Bosch

Den Bosch won haar laatste twaalf Hoofdklasse-ontmoetingen met de buurtgenoot uit Vught. In haar eerste zestien Hoofdklasse-duels met MOP had Den Bosch slechts drie overwinningen behaald (zeven gelijkspelen, zes nederlagen). In die laatste twaalf confrontaties zijn de gecombineerde doelcijfers met 41-5 ruim in het voordeel van Den Bosch. MOP won op 16 maart 1997 voor het laatst een Hoofdklasse-wedstrijd tegen Den Bosch. Het werd toen 2-0 in Vught. Doelpuntenmakers: Ingrid Appels en Ageeth BoomgaardtMaartje Paumen is tweede op de topscorerslijst met tien doelpunten. Voor het veertiende seizoen op rij heeft de topschutter aller tijden in de Hoofdklasse (355 goals in de reguliere competitie) de dubbele cijfers gehaald. MOP behaalde dit seizoen al haar twaalf punten in eigen huis. Den Bosch is als enige ploeg in de Hoofdklasse dit seizoen buitenshuis nog ongeslagen. Den Bosch verloor slechts één van haar laatste 34 Hoofdklasse-duels in de reguliere competitie. Op 15 november 2015 ging de formatie van Raoul Ehren met 2-0 onderuit bij Amsterdam. Pleun van der Plas maakte afgelopen zomer de overstap van MOP naar Den Bosch.

Scheidsrechters: Lisette Baljon en Xander Damen

Oranje-Rood – hdm

Deze teams ontmoeten elkaar voor het eerst in de Hoofdklasse. Voorloper Oranje Zwart bleef in haar laatste vier Hoofdklasse-duels met hdm ongeslagen (twee keer winst, twee keer gelijkspel). Hdm won op 24 november 2013 voor het laatst van Oranje Zwart. Het werd toen 4-3 in Den Haag.  De Hagenaars wonnen op 6 april 2008 voor het laatst in Eindhoven. De Duitse Fanny Rinne was met twee rake strafcorners van doorslaggevende waarde in de 1-3 uitzege. In de vier duels waarin Oranje-Rood dit seizoen de nul hield, won de ploeg. In de vijf wedstrijden waarin het dat niet deed, verloor de ploeg. In de vorige speelronde maakte hdm met een knappe 2-0 zege op Laren een einde aan een verliesreeks van vier duels.

Scheidsrechters: Maarten van den Tweel en Robbert van der Valk

Pinoké – Hurley

Pinoké won geen van haar laatste tien Hoofdklasse-duels met de buur uit het Amsterdamse Bos (twee gelijkspelen, acht nederlagen). Onderling won Hurley de laatste vier confrontaties. Pinoké maakte in die reeks van vier nederlagen tegen Hurley geen enkel doelpunt. De laatste zege van de Steekneuzen op Hurley dateert van 13 maart 2011. Het werd toen 1-3 en voor de bezoekers scoorde de Koreaanse Hye-Lyoung Han twee keer. Pinoké won op 6 november 2005 voor het laatst in eigen huis van Hurley. Het werd 4-1 en voor de thuisploeg scoorden Nicci de Haas en Sanne van Nouhuys ieder twee keer. Pinoké won geen van haar laatste elf Hoofdklasse-wedstrijden (twee gelijkspelen, negen nederlagen) na een 1-3 zege bij Oranje-Zwart op 8 april van dit jaar. In 2013/2014 bleef Pinoké in haar eerste tien duels zonder winst. De eerste zege kwam toen op de elfde speeldag. Ondanks dat het in elk van haar laatste vier wedstrijden slechts één keer scoorde verzamelde Hurley zeven punten in die duels. Pinoké maakte als enige ploeg in de Hoofdklasse dit seizoen nog geen enkel velddoelpunt.

Scheidsrechters: Joost Andela en Ferdy Walvoort

Kampong – Amsterdam

Lees voor de vooruitblik op Kampong – Amsterdam het artikel met Malou Pheninckx.

Scheidsrechters: Eldert Michels en Jonathan Spuij


Wat vind jij? Praat mee...