Vooruitblik HK (D): Wint Amsterdam of Den Bosch de topper?

Na de speelronde van gisteren (vrijdag) staat op de zondag de absolute topper in de Hoofdklasse Dames op het programma: koploper Amsterdam tegen nummer twee Den Bosch. Aan het einde van het seizoen kan deze wedstrijd doorslaggevend blijken in de stand. Wie gaat als lijstaanvoerder het weekend uit?

Amsterdam – Den Bosch

Nu beide teams zeker zijn van de play-offs resteert voor Amsterdam en Den Bosch de strijd om de eerste plaats. Vier van de 25 keren ging de club uit de hoofdstad als lijstaanvoerder de play-offs in, terwijl de huidige landskampioen dit al veertien keer deed. Geen enkele keer wist Amsterdam het mentale voordeel om te zetten in het landskampioenschap dat jaar. Bij het behalen van de laatste landstitel in het seizoen 2012/2013 eindigden de Amsterdammers in het reguliere seizoen als derde.

De voorsprong van Amsterdam op Den Bosch bedraagt overigens twee punten, maar de eerstgenoemde heeft voorlopig een wedstrijd meer gespeeld. Eerder dit seizoen wonnen de Bosschenaren in eigen huis met 3-1 van Amsterdam door onder andere twee doelpunten van aanvalster Maartje Krekelaar. Een winstpartij van de huidige koploper zou het einde betekenen van een reeks van vijftig ongeslagen wedstrijden op een rij voor de Brabanders. Een reeks die begon na de nederlaag tegen Amsterdam op 15 november 2015.

Arbiters: Daniël Veerman en Xander Damen

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Amsterdam – Den Bosch (D)  Ophalen van gegevens

SCHC – Kampong

Dankzij de 2-1 overwinning op Oranje-Rood staat SCHC er goed voor in de race om de play-offs. Kijkend naar de statistieken zou de wedstrijd moeten eindigen in een makkelijke overwinning voor de club uit Bilthoven. Zo nam Kampong nog nooit drie punten mee naar huis na een bezoekje aan SCHC. Toch zijn de Utrechters in goede vorm: van de acht wedstrijden na de winterstop verloor de ploeg van coach Santi Freixa maar één keer. Daarnaast speelden ze met 1-1 gelijk tegen landskampioen Den Bosch.

De afgelopen zes onderlinge ontmoetingen eindigden echter allemaal in een nederlaag en de laatste overwinning van de Utrechtse streekderby dateert uit het jaar 2007. Strafcornerspecialist Caia van Maasakker (SCHC) treft daarnaast met Kampong één van haar favoriete tegenstanders: zij scoorde al negentien keer tegen de Utrechters, waarbij de laatste zes ontmoetingen minimaal eenmaal per wedstrijd het doel trof. Alleen tegen hdm (27) en Pinoké (20) scoorde de international vaker.

Arbiters: Christian Vonhögen en Stefan Groen

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  SCHC – Kampong (D)  Ophalen van gegevens

Laren – Hurley

Genoeg om voor te spelen in de directe ontmoeting tussen twee concurrenten om de play-offs. Door de 0-3 overwinning van Laren tegen hdm (en de nederlaag van Oranje-Rood) staat de ploeg van Robert-Jan Cox op die gewilde vierde plaats. Voor Hurley zijn de play-offs zo goed als uit zicht. Toch wil Hurley laten zien dat zij goed meekunnen met de onder andere Laren.

Daarbij heeft de ploeg van Jorge Nolte enige houvast in het duel van vorig jaar, toen de club uit het Amsterdamse Bos met 1-2 won van Laren. Voor de bezoekers scoorden Margot Zuidhof en Maartje van der Vis. Hurley lijkt al de grootste moeite te hebben met Laren: de 1-2 overwinning van vorig jaar was pas de tweede overwinning tegen de dames van Robert-Jan Cox in de Hoofdklasse. In de eerste seizoenshelft had Laren, die vorig jaar de play-offs op een haar na misten, wel de grootste moeite met Hurley. In de laatste minuut maakte Jet de Graeff toen de winnende treffer.

Arbiters: Plaisant van der Wal en Marten Attema

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Laren – Hurley (D)  Ophalen van gegevens

Oranje-Rood – Huizen

Oranje-Rood moet na de 2-1 nederlaag tegen SCHC van vrijdag alle zeilen bijzetten om alsnog de play-offs te halen. De huidige nummer vijf van de Hoofdklasse staat in punten gelijk met nummer vier Laren, maar de Eindhovenaren speelden voorlopig een wedstrijd meer. Daarom moet de wedstrijd tegen laagvlieger Huizen gewonnen worden. Zeker gezien het lastige Kampong en Laren de volgende twee tegenstanders zijn. Huizen daarentegen zit nog vol in de strijd om lijfsbehoud: momenteel staat de ploeg tiende, met een achterstand van drie punten op de veilige nummer negen Bloemendaal.

De eerste ontmoeting ooit op het hoogste niveau eindigde eind oktober in een minieme overwinning voor Oranje-Rood (0-1). Clubtopscorer Yibbi Jansen was de matchwinner met een velddoelpunt. De Eindhovenaren wonnen de laatste vier duels van een promovendus. Enkel van Groningen werd verloren: op 2 oktober 2016 was Groningen met 4-2 te sterk. Oranje-Rood-speelster Valerie Magis zal op zondag extra gebrand zijn om te scoren: de aanvaller heeft tegen negen van de elf huidige clubs in de Hoofdklasse gespeeld. Enkel tegen Nijmegen en de tegenstander van dit weekend, Huizen, heeft zij nog niet gescoord.

Arbiters: Bart Vriens en Michel Steenbeek

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Oranje-Rood – Huizen (D)  Ophalen van gegevens

Nijmegen – hdm

Na de nederlaag tegen Laren (0-3) zijn de play-offs zo goed als zeker uit zicht voor de Haagse formatie. Nijmegen daarentegen kan de punten goed gebruiken. De club staat op de elfde plek, maar nummer laatst Groningen heeft evenveel punten. Daarbij moeten zij minstens zes punten binnenhalen in de laatste speelrondes om überhaupt kans te maken op directe handhaving.

De ploeg van Matthijs Brouwer kan zich echter vastklampen aan het verleden: de laatste ontmoeting tussen deze twee ploegen in Nijmegen, op 27 oktober 2013, won Nijmegen met 5-1. Daarnaast won hdm slechts één van haar zes uitwedstrijden bij de Gelderse club. De enige overwinning vond plaats in 1982, de eerste confrontatie op het hoogste niveau tussen beide teams. Eerder dit seizoen won hdm wel eenvoudig met 5-1 van Nijmegen. Drie keer luisterde de naam van de doelpuntenmaker naar de naam ‘Pien’, twee keer Van der Heide en één keer Van Nes.

Arbiters: Joris Diepstraten en Allart van den Berg

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Nijmegen – hdm (D)  Ophalen van gegevens

Bloemendaal – Groningen

Een regelrechte degradatiekraker op ’t Kopje, waarbij het gat tussen de twee ploegen zes punten bedraagt. Bloemendaal bezet de veilige negende plek, terwijl Groningen op de laatste plek bivakkeert. Voor beide ploegen is dit een zespuntenwedstrijd, zeker gezien de aankomende tegenstanders. Bloemendaal treft nog landskampioen Den Bosch en het altijd lastige hdm. De club uit het Noorden moet daarentegen nog spelen tegen SCHC en Kampong.

De Mussen wonnen vorig jaar deze affiche met 1-0. Drie minuten voor tijd schoot Melle Spruit de winnende treffer tegen de touwen. Eerder dit seizoen won de formatie van Teun de Nooijer de heenwedstrijd met 1-2. Voor de laatste zege van Groningen op Bloemendaal in de Hoofdklasse moeten we terug naar het jaar 1996. Toen wonnen de noorderlingen op eigen veld met 3-1. Voor de laatste overwinning in een uitduel tegen de Mussen moeten we nog verder terug. Op 24 november 1991 won Groningen met 1-2 door doelpunten van Fieneke de Vries en Sabeth Kok.

Arbiters: Joost Andela en Noel Smeets

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Bloemendaal – Groningen (D)  Ophalen van gegevens

 

 


Wat vind jij? Praat mee...