Vooruitblik HK Dames: Wie geeft het seizoen direct glans?

Aanstaande zondag staat de 1e speelronde van het nieuwe Hoofdklasseseizoen op de agenda. De kaarten zijn opnieuw geschud en de ranglijst is weer helemaal gelijk getrokken. Nu de internationals een lang seizoen gehad hebben – en zich pas een paar weken na Rio bij hun club hebben gemeld – is het maar de vraag in hoeverre zij uitgerust aan de start verschijnen. De teams die in de voorbereiding wel met een volledige selectie hebben getraind zouden hier zomaar eens van kunnen profiteren.

Groningen – SCHC

Promovendus Groningen krijgt direct het sterke SCHC op bezoek. De ploegen speelden 2 maal eerder tegen elkaar in de Hoofdklasse. In 2006 eindigde de 1e wedstrijd op de Harener Holt zoals hij ook begonnen was en werd het 0-0. Een paar maanden later trok SCHC op eigen veld aan het langste eind. Het werd toen 2-0 voor de Bilthovenaren en 1 van de 2 treffers kwam van de stick van Caia van Maasakker. De nog altijd voor Stichtsche uitkomende van Maasakker is 1 van de sterkhouders van het elftal van Tina Bachmann en werd vorig jaar clubtopscorer met 22 doelpunten. Aan de kant van Groningen hopen ze te bogen op de ervaring van Willemijn Bos. De Oranje-speelster keerde deze zomer terug op het oude nest nadat ze in het seizoen 2006-2007 al met de Groningers op het hoogste niveau uitkwam. Ze scoorde toen 3 maal voor haar club in de Hoofdklasse, slechts 1 treffer minder dan de toenmalige clubtopscorer Anneke Goslings.

Hurley – Den Bosch

Hurley ontvangt regerend landskampioen Den Bosch in het Amsterdamse Bos. De Brabanders wisten in de afgelopen 19 seizoenen maar liefst 17 keer kampioen van de Hoofdklasse te worden. Enkel Amsterdam wist deze hegemonie 2 keer te doorbreken (in 2008-2009 en 2012-2013). Aanstaande zondag staat alweer de 14e confrontatie in de hoofdstad op het schema. Alleen de allereerste van deze Hoofdklasse-ontmoetingen won de thuisploeg. Op 13 april 1997 wist Hurley dankzij een 2-1 overwinning de punten in eigen huis te houden. In de daaropvolgende 12 thuiswedstrijden delfden zij echter telkens het onderspit tegen de Bossche formatie. Vaak was hierin een belangrijke rol weggelegd voor Maartje Paumen. De aanvoerster van de zuiderlingen werd afgelopen seizoen met 30 doelpunten voor de 8e keer topscorer (in de laatste 9 seizoenen) in de Hoofdklasse, wat direct een record is. Ook zondag zal zij weer van de partij zijn. De Amsterdammers zijn op voorhand dus gewaarschuwd, te meer omdat Den Bosch afgelopen seizoen geen enkele keer in een uitwedstrijd verloor (inclusief play-offs).

Laren – Kampong

Laren trapt het seizoen af met een thuiswedstrijd tegen Kampong. Het is de 1e officiële krachtmeting onder de hoede van de nieuwe coaches Donald Drost, die Ageeth Boomgaardt opvolgde bij Laren en Santi Freixa, de vervanger van Stijn van Roosendaal bij Kampong. In de laatste 6 ontmoetingen op eigen veld tegen de Utrechters bleef de Gooise club ongeslagen. Op 11 oktober 2009 werd er voor het laatst verloren met 1-2. Vorig seizoen bleef het in Laren bij een 2-2 gelijkspel. Lieke van Wijk (strafcorner) en Fleur Kok scoorden voor Laren, Michelle Fillet en Marijn Veen (strafcorner) waren trefzeker voor Kampong. De club uit Utrecht moet in ieder geval rekening houden met de sterke aanvalsdrang van Laren. In de laatste 13 thuis- en uitwedstrijden tegen Kampong scoorde de ploeg telkens minimaal 2 keer.

MOP – Bloemendaal

De Mussen komen ook dit jaar weer uit in de Hoofdklasse en beginnen met een uitwedstrijd tegen MOP. Bloemendaal handhaafde zich de afgelopen 2 seizoenen in de Hoofdklasse na het spelen van play-outs en hoopt dat ‘competitietoetje’ dit jaar te ontlopen. Een goed resultaat tegen de Vughtse club op sportpark Bergenshuizen zou de seizoenstart extra glans geven. Vorig jaar in Vught eindigde de wedstrijd tussen de ploegen in 2-2 en de laatste keer dat MOP thuis van Bloemendaal won was op 5 oktober 1997. Het scorebord gaf na afloop 2-1 aan. Saillant detail is dat het enige Noord-Hollandse doelpunt gemaakt werd door Philippa Suxdorf, de partner van Bloemendaal-icoon en nieuwbakken hoofdcoach van de dames Teun de Nooijer. Ondanks deze statistieken zal er bij Bloemendaal geen sprake van onderschatting zijn. MOP speelt sinds het seizoen 2011-2012 onafgebroken in de Hoofdklasse na 12 seizoenen niet op het hoogste niveau te hebben gespeeld, Bloemendaal begint het 3e opeenvolgende jaar op het hoogste niveau.

Oranje-Rood – Amsterdam

De dames van Oranje-Rood maken voor het eerst hun opwachting in de Hoofdklasse onder de nieuwe naam. Op 1 juli 2016 werd de club opgericht als fusie van EMHC en Oranje Zwart. Vorige week werd het complex feestelijk geopend en aankomende zondag staat er direct een thuiswedstrijd van zowel de dames als de heren op het programma. Tegenstander is Amsterdam, een ploeg die de afgelopen 14 seizoenen structureel uitkwam in de play-offs. Dat de hoofdstedelingen goede cijfers kunnen overleggen blijkt ook uit het volgende feitje: de Amsterdammers verloren slechts 1 van de 34 Hoofdklassewedstrijden in Eindhoven. Op 27 februari 1994 werd het 1-0 voor Oranje-Zwart. Afgelopen seizoen velde Ellen Hoog eigenhandig het vonnis over de Brabanders. In Eindhoven nam zij beide doelpunten voor haar rekening, 1 velddoelpunt en 1 doelpunt uit een strafcorner.

Pinoké – hdm

De Haagse formatie reist voor de 1e wedstrijd af naar de hoofdstad. In het Amsterdamse Bos wacht Pinoké. De Steekneuzen wonnen de afgelopen 4 seizoenen thuis niet van hdm. In 2011 werden de 3 punten voor het laatst in eigen huis gehouden, Pinoké trok toen met 4-0 aan het langste eind. Sindsdien heeft de ploeg van Erik van Driel zowel uit als thuis niet meer verloren van de Amsterdammers (5 maal winst, 4 maal gelijk). Beide ontmoetingen eindigden vorig seizoen in een 1-1 gelijkspel. Overigens presteren allebei de teams al jaren constant. In elk van de 3 voorgaande seizoenen speelde Pinoké play-outs maar wist zich te handhaven. De club uit de hofstad spant echter de kroon. Vorig seizoen won hdm de laatste wedstrijd in de Hoofdklasse en klom daardoor van de 9e naar de 8e plek. In de 6 seizoenen daarvoor eindigde de club daarentegen steevast op de 9e plek.

Lees ook:


Wat vind jij? Praat mee...