Vooruitblik HK Dames: Revancheert Den Bosch zich tegen Laren?

De 1e speelronde is geweest en dat leidde tot een aantal opvallende resultaten. Zo leden Den Bosch, Amsterdam en Laren puntverlies en deden met name Oranje-Rood, maar ook hdm goede zaken. De Haagse formatie voert momenteel de ranglijst aan en zou deze positie zomaar een aantal weken vast kunnen houden. Op papier treffen de Zuid-Hollanders namelijk relatief ‘makkelijke’ tegenstanders in de beginfase. De mooiste confrontatie van dit weekend vindt plaats in Den Bosch, waar de landskampioen Laren ontmoet. Vorig jaar stonden deze 2 ploegen in de halve finale van de play-offs tegenover elkaar.

Amsterdam – Groningen

Zonder de zieke Ellen Hoog liet Amsterdam in de openingswedstrijd tegen Oranje-Rood direct punten liggen. Met de play-offs meegenomen verloren de hoofdstedelingen daarmee hun 3e Hoofdklasse-duel op rij. Slechts 1 keer zette de ploeg een langere verliesreeks neer: 5 duels op rij van mei-oktober 1992. Groningen speelde op eigen veld niet onverdienstelijk tegen play-off-kandidaat SCHC maar moest desalniettemin met 1-3 het hoofd buigen. In de Amsterdammers treffen ze op papier nu weer een loodzware tegenstander. De ploeg uit het Amsterdamse Bos verloor slechts 1 van zijn 12 thuisduels in de Hoofdklasse met Groningen (winst 9, gelijk 2) en dat was op 4 december 1988. De laatste uitwedstrijd die de noordelingen op het hoogste niveau speelden was op 29 april 2007. Er werd toen met 4-1 verloren bij Forward. Mocht de promovendus aanstaande zondag winnen dan verbreken ze een negatieve reeks. Geen van de laatste 35 uitduels in de Hoofdklasse werd door de Groningers gewonnen, hetgeen nog altijd een Hoofdklasse-record is.

Bloemendaal – Hurley

Bloemendaal verloor afgelopen weekend op een ‘Duitse manier’. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd scoorde MOP waardoor de Mussen puntloos bleven. Hurley tankte vertrouwen door op eigen veld 1-1 tegen landskampioen Den Bosch te spelen. Op voorhand een resultaat waar ze voor getekend hadden, al hielden ze na afloop toch een zure smaak aan het resultaat over. Tot de 61e minuut stonden de Amsterdammers namelijk op een 1-0 voorsprong. Voor beide ploegen is er aanstaande zondag de kans om zich te revancheren. De beste papieren lijken voor de Amsterdamse formatie te zijn. Afgelopen seizoen won Hurley thuis met 4-1 en bij Bloemendaal werd het 0-3. Opvallend was dat er alleen velddoelpunten genoteerd werden. Van de in totaal 8 ontmoetingen gingen de 3 punten op 1 keer na allemaal naar de Amsterdammers.

Den Bosch – Laren

Den Bosch en Laren zijn beide potentiële play-off-kandidaten en daarmee is dit treffen direct het paradepaardje van het weekend. Zowel de Bosschenaren als de Gooise formatie liepen averij op tijdens de 1e ronde. Beide ploegen zijn uit op sportieve revanche en azen op de volle buit. Makkelijk wordt het echter voor geen van de teams. Afgelopen seizoen speelden ze 4 keer tegen elkaar. In de reguliere competitie werd het in Den Bosch 2-2, maar de landskampioen won daarna in Laren (3-4, regulier) en 2 keer in de halve finales van de play-offs (0-2 in Laren, 3-1 in Den Bosch). Qua thuisduels kunnen de Brabanders in ieder geval imposante statistieken overleggen. Van de laatste 26 thuiswedstrijden in de reguliere competitie verloor Den Bosch maar 1 duel (winst 20, gelijk 5), dat was tegen Amsterdam op 15 november 2015. Het werd toen 0-2. Mocht Laren dit weekend winnen dan hebben ze voor het eerst sinds maart-oktober 2014 weer 5 uitduels op rij gewonnen (exclusief play-offs).

Kampong – Oranje-Rood

Oranje-Rood won afgelopen weekend verrassend de thuiswedstrijd tegen vice-landskampioen Amsterdam dankzij een doelpunt van Donja Zwinkels. Kampong deed daarnaast eveneens goede zaken door bij de uitwedstrijd tegen Laren een punt mee te pakken. Beide ploegen zijn zodoende goed uit de voorbereiding gekomen en zondag wacht de 1e ontmoeting tussen de Utrechters en de nieuwe fusieclub. De laatste 3 confrontaties tussen Kampong en (toen nog) Oranje-Zwart eindigden in 2-2. Voor de Brabanders liggen er wellicht kansen aangezien Kampong haar laatste 3 thuisduels in de Hoofdklasse verloor en ze bij elke wedstrijd minimaal 2 tegendoelpunten kregen. In oktober 2011- september 2012 had de club voor het laatst een langere verliesreeks in eigen huis: 9 duels.

SCHC – Pinoké

Waar SCHC 3 punten overhield aan de openingswedstrijd tegen promovendus Groningen, vergaarde Pinoké nog geen punt. In het Amsterdams Bos verloor de ploeg met 0-4 van hdm. Afgaand op de statistieken treffen de Amsterdammers in SCHC wel een ‘angstgegner’. SCHC verloor slechts 2 van haar 22 Hoofdklasse-duels met Pinoké (winst 17, gelijk 3), maar beide nederlagen waren wel in thuisduels: 2-3 in 2006 en 1-2 in 2010. Desondanks kunnen de Steekneuzen moed putten uit hun laatste uitduel met de Bilthovenaren. Vorig seizoen eindige het duel in 2-2.

hdm – MOP

De Haagse ploeg begon voortvarend aan het seizoen en versloeg Pinoké in het Amsterdamse Bos met 0-4 tijdens de openingsspeelronde. MOP wist de 1e wedstrijd van het seizoen ook winnend af te sluiten: tegen Bloemendaal scoorden zij in de slotminuut van het duel de 1-0. Beide ploegen hebben na 1 speelronde zodoende het maximale aantal punten, de vraag is nu wie aanstaande zondag averij gaat oplopen. In de ploeg van Erik van Driel treffen de Vughtenaren – voor wat het waard is – de huidige koploper van de Hoofdklasse. Sinds het seizoen 1995-1996 was hdm niet meer op deze plek terug te vinden. Qua onderlinge ontmoetingen staan de Hagenaars er in ieder geval het beste op. Van de laatste 8 duels won MOP er slechts 1, terwijl hdm 4 keer aan het langste eind trok en de punten 3 keer gedeeld werden.

Lees meer:


Wat vind jij? Praat mee...