Vooruitblik HK Dames: Wint Oranje-Rood weer van een topclub?

Een mooi affiche dit weekend. De verrassende (gedeelde) koploper Oranje-Rood ontvangt Laren. De ploeg uit Eindhoven verraste in de 1e speelronde vriend en vijand door Amsterdam te verslaan. Lukt het de Brabanders om wederom van een play-off-kandidaat te winnen? Naast deze topper maakt het Amsterdamse Bos zich gereed voor een nieuwe burenruzie: Amsterdam gaat op bezoek bij Pinoké. Wint de vice-landskampioen voor de 6e keer op rij deze derby? Tot slot is het interessant om te zien of hdm en SCHC hun 100% score vast weten te houden. Zij hebben allebei een uitwedstrijd tegen respectievelijk Hurley en MOP.

Bloemendaal – Den Bosch

Den Bosch liet tijdens de 1e speelronde opvallend punten liggen, maar revancheerde zich afgelopen week tegen Laren. De topper eindigde in 4-0 in het voordeel van de Bosschenaren. Bloemendaal wacht na 2 verliespartijen nog steeds op de 1e punten. In de Brabantse ploeg treffen ze een lastige opponent. De Mussen verloren de laatste 11 wedstrijden tegen Den Bosch in de Hoofdklasse. Op 24 november 1996 wonnen ze voor het laatst: thuis eindigde het duel in 2-1. De laatste keer dat Bloemendaal haar 1e 3 duels van een Hoofdklasse-seizoen verloor was in het seizoen 1997-1998.

Groningen – Kampong

Kampong kreeg een flinke tik te verwerken. De Utrechters verloren op eigen veld met 0-5 van Oranje-Rood. Er is de ploeg veel aan gelegen om dit weekend tegen de promovendus aan het vertrouwen te werken. De noordelingen hebben op hun beurt nog geen punt vergaard. Met wedstrijden tegen SCHC en Amsterdam begonnen zij echter met een zwaar programma. Op basis van de statistieken treft Groningen in Kampong wederom een geduchte tegenstander. Van de laatste 6 ontmoetingen won de Groningse formatie er geen en scoorden ze in totaal 1 keer. Kampong scoorde in die 6 duels 29 keer. De ploeg van Santi Freixa is ongeslagen in haar laatste 4 uitduels in de Hoofdklasse (winst 2, gelijk 2). Sinds maart 2011 is dit de langste reeks voor de Utrechters. Toen bleven ze 5 uitwedstrijden op rij ongeslagen.

Hurley – hdm

De ploeg uit Den Haag is dit seizoen voortvarend van start gegaan. Uit 2 duels haalde hdm 6 punten en daarmee voeren ze samen met SCHC en Oranje-Rood de ranglijst aan. Hurley presteert eveneens prima. Thuis speelde de ploeg gelijk tegen landskampioen Den Bosch en afgelopen weekend werd Bloemendaal verslagen. Bij de laatste 3 ontmoetingen tussen de ploegen trok hdm steeds aan het langste eind. De meeste recente ontmoeting op 13 maart 2016 eindigde in 3-1. Daarvoor zegevierde de ploeg van Erik van Driel 2 keer met 0-1 in Amsterdam. De Amsterdammers verloren dit seizoen nog niet en kunnen voor het eerst in de 1e 3 wedstrijden van een Hoofdklasse-seizoen ongeslagen blijven. Hdm incasseerde in haar laatste 2 uitduels geen enkel doelpunt. Bijna 34 jaar geleden, in oktober 1982, hield de club voor het laatst 3 uitduels op rij de 0.

MOP – SCHC

Caia van Maasakker was op schot en had daardoor een groot aandeel in de 6-1 zege op Pinoké. Afgelopen weekend scoorde de strafcornerspecialiste liefst 5 keer. Daarmee staat de ploeg uit Bilthoven op doelsaldo bovenaan de ranglijst. MOP heeft in de 1e 2 wedstrijden 3 punten gepakt. Vorig seizoen won de ploeg voor het eerst in de clubgeschiedenis een Hoofdklasseduel van SCHC. Op 8 april werd het in Vught 1-0 dankzij een benutte strafcorner van Donja Zwinkels. Dit was de enige wedstrijd die de Bilthovenaren in de laatste 8 competitieduels verloren. MOP won haar laatste 3 thuisduels in de Hoofdklasse. In het seizoen 2012-2013 won de club voor het laatst vaker op rij: 4 duels.

Oranje-Rood – Laren

Oranje-Rood boekte een glansrijke overwinning bij Kampong en heeft uit 2 wedstrijden de maximale score behaald. In die 2 duels werd doelvrouw Larissa Meijer nog geen 1 keer gepasseerd. De Eindhovense fusieclub is sterk begonnen en treft dit weekend in Laren een geduchte concurrent. De ploeg uit het Gooi heeft wat opstartproblemen (1 punt uit 2 duels), maar heeft voldoende kwaliteiten om het Oranje-Rood moeilijk te maken. Slechts 1 keer eerder deze eeuw begon de club zonder overwinning in de 1e 3 duels van een Hoofdklasse-seizoen. Dat was in het seizoen 2007-2008. Oranje-Rood is bij een overwinning een record rijker. Nog nooit eerder won de ploeg (Oranje Zwart in dat geval) de 1e 3 wedstrijden van een Hoofdklasse-seizoen.

Pinoké – Amsterdam

Dit weekend staat er een Amsterdams onderonsje op het programma. Op het veld van Pinoké treffen de 2 ploegen elkaar voor het eerst dit seizoen. Afgelopen jaargang eindigden beide Hoofdklasse-duels tussen deze teams in een 4-0 overwinning voor Amsterdam. De laatste overwinning van de Steekneuzen dateert van 29 maart 2015. Toen werd in het Wagener-stadion met 0-1 gewonnen dankzij een doelpunt van Sara Tillart. Sinds die zege verloor Pinoké de 5 opeenvolgende Hoofdklassederby’s in het Amsterdamse Bos en maakte hierin geen enkel doelpunt.

Lees meer:

 


Wat vind jij? Praat mee...