Vooruitblik HK (D): Haakt Laren aan of af in strijd om play-offs?

Het hockeyweekend wordt, zoals vaker dit seizoen, ingeluid met een speelronde van de Hoofdklasse Dames op de vrijdagavond. Waarbij Amsterdam en Den Bosch respectievelijke laagvliegers treffen, moeten de ploegen daaronder het onderling uitvechten. Wie staan er na de avondwedstrijden op de gewilde derde en vierde plek?

Groningen – Amsterdam

De hekkensluiter tegen de koploper op de vrijdagavond, waarbij Amsterdam zich officieel zeker is van de play-offs. Voor de club uit de hoofdstad wordt het de 21e deelname. Alleen Den Bosch doet het met 22 deelnames beter. Voor de rest is het doel om thuisvoordeel af te dwingen aan het einde van het seizoen en de eerste horde is Groningen. Een week geleden wonnen de Groningers voor het eerst dit seizoen (met 2-3 van Huizen) en vonden daardoor direct aansluiting met concurrenten Huizen en Nijmegen. Toch was het niet verrassend dat zij hun eerste driepunter scoorden in een uitduel: geen enkele van de laatste zestien thuiswedstrijden wisten ze te winnen. De laatste thuisoverwinning? Op 23 oktober 2016 tegen MOP.

Daarbovenop komt het feit dat Groningen in 1996 voor het laatst won van Amsterdam. Toentertijd werd het 2-1 op de Harener Holt door doelpunten van Gabriëlle Marsman en Fieneke de Vries. De afgelopen acht ontmoetingen eindigden daarnaast allemaal in een overwinning voor Amsterdam. Een overwinning van de dames van Rick Mathijssen zou een evenaring zijn van hun eigen record tegen Groningen (negen overwinningen op een rij tussen 1989 en 1993).

Arbiters: Eldert Michels en Robbert van der Valk

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Groningen – Amsterdam (D)  Ophalen van gegevens

Den Bosch – Nijmegen

Het duel tegen Nijmegen kan een mooie mijlpaal opleveren voor de dames uit Den Bosch: inmiddels is de ploeg 49 wedstrijden ongeslagen in de Hoofdklasse Dames, waarbij de laatste nederlaag dateert uit 2015. Nu een 22ste deelname aan de play-offs (een record) zeker is, jaagt de ploeg van Raoul Ehren op een ander record: het minste aantal doelpunten tegen uit het seizoen 1987/1988. Toentertijd slikte HGC enkel zes doelpunten, precies het huidige aantal tegendoelpunten van de huidige nummer twee. Mocht het aantal  van Den Bosch onder de dertien doelpunten eindigen, dan heeft de ploeg haar eigen clubrecord verbeterd.

Daarbij lijkt Nijmegen een geschikte tegenstander: in totaal scoorde de ploeg voorlopig achttien doelpunten in evenveel wedstrijden. De hoop van de Nijmegenaren is vooral gevestigd op Michelle Simons. De speelster scoorde namelijk al zeven keer voor de Gelderse ploeg. Eerder dit seizoen wist de ploeg van Matthijs Brouwer overigens eenmaal te scoren tegen Den Bosch, maar het duel eindigde in een 1-5 overwinning voor de landskampioen.

Arbiters: Ronald Rovers en Joep Everaers

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Den Bosch – Nijmegen (D)  Ophalen van gegevens

SCHC – Oranje-Rood

Het duel tussen SCHC en Oranje-Rood kan aan het einde van het seizoen het verschil maken: wie haalt een ticket voor de play-offs binnen? Voorlopig bezetten de ploegen uit Bilthoven en Eindhoven de derde en vierde plaats, maar het gat met achtervolger Laren bedraagt een kleine twee en drie punten. De verliezer van de onderlinge ontmoeting kan dus mogelijk het weekend ingaan als de ongelukkige nummer vijf. Oranje-Rood jaagt op een tweede play-offs op een rij, terwijl SCHC hun onafgebroken reeks van play-offs wil uitbreiden naar acht.

Het vooruitzicht voor SCHC is gunstig: van de laatste vijf duels van de ploeg van Tina Bachmann spelen ze vier duels thuis. Voor de ploeg rest enkel een bezoekje aan Groningen, terwijl ze thuis Kampong, Laren, Den Bosch en dus Oranje-Rood ontvangen. Eerder dit seizoen bleven de ploegen steken op een 1-1 gelijkspel, waarbij clubtopscorers Ginella Zerbo (SCHC) en Yibbi Jansen (Oranje-Rood) ieder een bijdrage leverden. Beide speelsters scoorden na de winterstop vijf maal.

Arbiters: Karen Dollé en Xander Damen

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  SCHC – Oranje-Rood (D)  Ophalen van gegevens

hdm – Laren

Dankzij twee overwinningen tegen Huizen (0-2) en Hurley (2-1) maakt hdm theoretisch nog een kans om zich te plaatsen voor de play-offs. Het gat met de huidige nummer vier, SCHC, bedraagt namelijk zes punten. De ploeg uit Den Haag heeft vijf wedstrijden om het gat te dichten en moet eerst afrekenen met concurrent Laren. De ploeg van Robert-Jan Cox staat momenteel vijfde en maakt nog een goede kans op het bereiken van de derde plek.

Laren verloor de afgelopen twee wedstrijden van Amsterdam en Den Bosch en zakte daardoor op de ranglijst. Mocht de ploeg verliezen van hdm, dan zou het voor het eerst in vijf jaar zijn dat Laren drie competitieduels op een rij verliest. Aan de andere kant kan hdm voor het eerst sinds de jaargang 1995/1996 twee keer in hetzelfde seizoen winnen van Laren. Eerder dit seizoen werd het 0-1 voor hdm, door een doelpunt in de slotminuten van de huidige topscorer Pien van Nes.

Arbiters: Maartje de Bruijn en Daniël Veerman

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  hdm – Laren (D)  Ophalen van gegevens

Kampong – Bloemendaal

Langzaamaan moet Bloemendaal zorgelijk naar beneden kijken op de ranglijst, mede dankzij één schamele overwinning in de laatste veertien Hoofdklasse-wedstrijden. Toen won de ploeg van Teun de Nooijer met 1-2 in en tegen Groningen. Dat was inmiddels ruim vijf maanden geleden. Daarbij treft het met Kampong een ploeg waar drie jaar geleden voor het laatst van werd gewonnen: de Mussen wonnen op 22 maart 2015 met 1-3 van de Utrechters.

Het duel is daarnaast een ontmoeting tussen een ploeg die voornamelijk in thuiswedstrijden schittert tegen een ploeg die zo’n beetje alle punten in uitduels binnenhaalt. Kampong won de laatste drie wedstrijden aan de Laan van Maarschalkerweerd, terwijl Bloemendaal tien van haar elf punten in uitwedstrijden behaalde. Vorig jaar eindigde de wedstrijd overigens in een 2-1 overwinning voor Kampong. Eerder dit seizoen was een doelpunt van Kiki van Wijk genoeg voor de drie punten voor de ploeg van Santi Freixa.

Arbiters: Sophie Bockelmann en Geoffrey Vermeulen

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Kampong – Bloemendaal (D)  Ophalen van gegevens

Hurley – Huizen

Dankzij een overwinning van afgelopen maandag op Bloemendaal (0-1) sloeg Huizen een gat met directe concurrenten Groningen en Nijmegen. De ploeg van coach Boaz Janssen heeft de veilige nummer negen Bloemendaal inmiddels in zicht en kan bij een overwinning op Hurley mogelijk op gelijke hoogte komen met de Mussen. Mocht Huizen zich direct handhaven, dan zouden zij de eerste club sinds het seizoen 1996-1997 worden die in haar allereerste termijn op het hoogste niveau behoud afdwingt.

De laatste club die dit voor elkaar kreeg was toevalligerwijs de aankomende tegenstander, Hurley. Dankzij recente nederlagen tegen concurrenten Oranje-Rood en en hdm zijn de play-offs zo goed als zeker uit zicht. Desondanks hoeft de ploeg van Jorge Nolte zich geen zorgen te maken over een mogelijke degradatie. Eerder dit seizoen won Hurley overigens in Huizen met 1-2, waarbij Tess van Ramshorst twee keer scoorde voor de bezoekers. Gitte Michels, topscorer bij Huizen met zeven doelpunten, maakte de eretreffer.

Arbiters: Harry Kleuver en Jan van der Vlist

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Hurley – Huizen (D)  Ophalen van gegevens

 

 


Wat vind jij? Praat mee...