Vooruitblik Hoofdklasse Dames seizoen 2016-2017

Over precies een week, op 11 september 12.45 uur, beginnen de 12 damesteams uit de Hoofdklasse aan het seizoen 2016-2017. Wat staat hen, en ons, op basis van het gepresenteerde programma te wachten het komende jaar? Hockey.nl zette de toppers, derby’s, familieconfrontaties en andere interessante ontmoetingen voor je op een rijtje.

Den Bosch

De ploeg van Raoul Ehren opent de competitie tegen Hurley, de nummer 6 van het afgelopen seizoen. Renée van de Brand, die deze zomer van de A1 van de Brabanders overstapte naar de Amsterdammers, speelt dus direct in de openingswedstrijd tegen haar oude club.

Een week later treft Den Bosch de 1e traditionele top 4-club: Laren komt op bezoek. De andere toppers, SCHC en Amsterdam, staan in de 1e seizoenshelft voor 16 oktober en 30 oktober op het programma. Het gepromoveerde Groningen komt op 9 oktober langs. De vorige promovendus die op bezoek was bij de dames van de Oosterplas, Push, werd met 15-0 naar huis gestuurd.

Amsterdam

Amsterdam mag als allereerste ploeg een officiële Hoofdklasse-wedstrijd spelen tegen de nieuwe club Oranje-Rood. Een week later ontvangen de hoofdstedelingen in de 1e thuiswedstrijd Groningen. De 3e competitiewedstrijd, is meteen 1 van de 6 bosderby’s dit jaar: Pinoké – Amsterdam. De volgende bosderby van de ploeg van Rick Mathijssen is een week later: Hurley – Amsterdam. Op 16 oktober en 9 april treffen de zusjes Verschoor, Maria van Amsterdam en Julia van hdm, elkaar.

Laren

De Gooise ploeg, nummer 3 van het afgelopen jaar, opent dit seizoen met een thuiswedstrijd tegen Kampong en gaat vervolgens langs bij Den Bosch. In november treft Laren de andere play-offkandidaten van het afgelopen seizoen: 6 november komt SCHC langs en een week later mogen ze zelf op bezoek bij Amsterdam. Op 2 oktober staat het uitduel tegen Pinoké op de rol, de oude club van Laren-speelsters Malou Mol, Anouk Stam en Sierou Frankema.

SCHC

SCHC bijt het spits af tegen promovendus Groningen. Stichtse heeft een relatief makkelijke competitiestart; pas in de 7e wedstrijd is er een ontmoeting met een club uit de top 4 en wel Den Bosch. Op 30 oktober mag het zich opmaken voor de enige derby van het jaar en tevens de clash tussen de zussen Xan en Fleur De Waard; provinciegenoot Kampong komt dan op bezoek. 23 april zijn de rollen omgedraaid. 

Kampong

Kampongs seizoensopening is direct een pittige; het team moet op bezoek bij Laren. Hurley, waarvan de Utrechters op de laatste speeldag de strijd om plek 5 wonnen, komt op 9 oktober langs. Aanvoerder Malou Pheninckx kan uitkijken naar de duels met MOP (2 oktober en 26 maart) en hdm (23 oktober en 15 april) als zij haar jongere zusjes Floor en Sanne treft. Ook Marieke van der Vis speelt dit seizoen tegen familie, op 9 oktober en 2 april speelt zij met haar ploeg tegen Hurley, met zus Maartje.

Hurley

Hurley heeft de twijfelachtige eer de competitie te openen tegen recordkampioen Den Bosch. Een week later staat er opnieuw een interessant duel op de rol, als de Amsterdammers langsgaan bij Bloemendaal: de oude ploeg van coach Jorge Nolte en speelster Valerie van Odijk. Op 2 oktober en 26 maart speelt Hurley tegen buur Amsterdam; de club waar het deze zomer 3 speelsters, Teuntje Horn, Pien Molenaar en Marili Visch, van overnam. 

MOP

MOP raakte over de zomer 2 spelers kwijt aan Oranje-Rood: Donja Zwinkels en Marlena Rybacha kozen voor de fusieclub met bekende coach Toon Siepman. Dat wordt een interessant weerzien op 16 oktober en 9 april, wanneer de 2 wedstrijden tussen de Brabantse clubs gepland staan. 

hdm

In de 1e maand van de competitie liggen er kansen voor het team van Erik van Driel. Dan ontmoet het achtereenvolgens Pinoké, MOP, Hurley en Bloemendaal. Pas daarna staan de ontmoetingen van hdm met de topclubs gepland, en dat betekent een pittige oktobermaand voor de Hagenaars: Den Bosch, SCHC, Amsterdam, Kampong en Laren staan dan op het programma.

Oranje-Rood

Oranje-Rood mag meteen aan de bak, in de 1e 4 wedstrijden treft het 4 ploegen uit de top 5 van vorig jaar: Amsterdam, Kampong, Laren en Den Bosch. De 2e Brabantse derby voor Oranje-Rood is op 16 oktober, dan gaat het op bezoek bij MOP, waarvan het 2 speelsters overnam in de zomer. 

Pinoké

Pinoké opent de competitie met een thuiswedstrijd tegen hdm en mag een week later langs bij SCHC. Weer 7 dagen later staat de 1e Bosderby gepland tegen Amsterdam; 6 november de 2e tegen Hurley. Pinoké zal de punten waarschijnlijk voornamelijk in het 2e gedeelte van de seizoenshelften gaan halen: dan ontmoet het nog Den Bosch, maar verder slechts clubs van buiten de top 4.

Bloemendaal

De Noord-Hollanders openen de competities tegen MOP en ontvangen een week later Hurley, met oud-coach Jorge Nolte. Ook Bloemendaal heeft een zware oktobermaand toebedeeld gekregen: achtereenvolgens treffen de Mussen SCHC, Amsterdam, Kampong, Laren en Oranje-Rood.

Groningen

Promovendi hebben het traditioneel moeilijk in de Hoofdklasse en ook Groningen zal het lastig krijgen. De noorderlingen versterkten zich desalniettemin aardig, met als klapper de transfer van Willemijn Bos naar haar oude club. Van rustig inkomen is geen sprake; in de 1e 6 wedstrijden treft de nieuwkomer meteen de top 5 van vorig jaar en Oranje-Rood.

Bosderby’s:

Zondag 25 september: Pinoké – Amsterdam
Zondag 2 oktober: Hurley – Amsterdam
Zondag 6 november: Pinoké – Hurley
Zondag 12 maart: Amsterdam – Pinoké
Zondag 26 maart: Amsterdam – Hurley
Zondag 30 april: Hurley – Pinoké

Brabantse derby’s

Vrijdag 30 september: Den Bosch – Oranje-Rood
Zondag 16 oktober: MOP – Oranje-Rood
Zondag 6 november: MOP – Den Bosch
Zondag 19 maart: Oranje-Rood – Den Bosch
Zondag 9 april: Oranje-Rood – MOP
Zondag 30 april: Den Bosch – MOP

Utrechtse derby’s

Zondag 30 oktober: SCHC – Kampong
Zondag 23 april: Kampong – SCHC

Lees ook


Wat vind jij? Praat mee...