Vooruitblik play-offs HK D: A’dam in bloedvorm; DB wint meestal

Den Bosch (achttien) en Amsterdam (twee) verdeelden sinds 1998/1999 onderling alle 20 titels in de Dames Hoofdklasse. Is na dit jaar de verdeling iets gelijker of pakt Den Bosch de vijfde titel op rij?

Den Bosch – Amsterdam

Dit is een duel tussen de ploegen die het vaakst in de play-offs van de Dames Hoofdklasse stonden: Den Bosch 22 keer en Amsterdam 21 keer (allebei inclusief 2018). Laren deed ook 21 keer mee. Den Bosch en Amsterdam stonden al twaalf keer eerder tegenover elkaar in de finale van die play-offs, tenminste acht keer vaker dan elke andere ploegen (Den Bosch tegen Laren 4 keer).

Amsterdam won slechts twee van de twaalf playoff-finales tegen Den Bosch, in 2009 en 2013. In beide gevallen had Amsterdam drie duels nodig en won de ploeg het beslissende derde duel in Den Bosch (1-2 in 2009, 1-3 in 2013).

Dat zijn de enige twee landskampioenschappen voor Amsterdam sinds de invoering van de play-offs en de enige twee keer (van de 20) dat Den Bosch verloor in de finale van de play-offs.

In elk van de laatste twee seizoenen stonden deze ploegen tegenover elkaar in de finale van de play-offs. In beide gevallen had Den Bosch twee minimale zeges nodig voor het landskampioenschap: 1-0, 0-1 in 2016 en 0-1, 2-1 in 2017.

Vorig seizoen maakte Maartje Krekelaar het enige doelpunt voor Den Bosch in het eerste duel in Amstelveen en scoorden Imme van der Hoek en Marlies Verbruggen in het terugduel in Den Bosch. Charlotte Vega maakte Amsterdams enige doelpunt.

Inclusief de halve finales is de stand in de play-offs in series tussen Den Bosch en Amsterdam 14-2 in het voordeel van de Brabanders (finales 10-2).

Amsterdam verloor elk van haar laatste zeven playoff-duels tegen Den Bosch sinds een 2-1 zege in Amstelveen tijdens het eerste duel van de halve finales in 2014. Ellen Hoog maakte toen beide doelpunten voor de thuisploeg.

In de reguliere competitie dit seizoen wonnen beide ploegen hun thuisduel met 3-1: Den Bosch op 27 oktober 2017 (goals Maartje Krekelaar (2), Marloes Keetels; Marijn Veen) en Amsterdam op 8 april (goals Charlotte Vega, Kitty van Male, Marijn Veen; Ireen van den Assem).

Voor beide ploegen was dat hun enige nederlaag in de reguliere competitie. Amsterdam (21 zeges) eindigde uiteindelijk boven Den Bosch omdat de Brabanders 1 keer gelijkspeelden (1-1 tegen Kampong in eigen huis).

Die 3-1 nederlaag in Amstelveen maakte voor Den Bosch ook een einde aan een ongeslagen reeks van zeven duels tegen Amsterdam (W6-G1-V0, regulier en play-offs).

Amsterdam

Amsterdam won negentien landstitels, waarvan acht sinds de oprichting van de Dames Hoofdklasse in 1981/1982 en waarvan twee sinds de invoering van de play-offs in de Dames Hoofdklasse in 1992/1993 (de seizoenen 2008/2009 en 2012/2013).

Amsterdam heeft met negentien landstitels een voorsprong van één landskampioenschap op tegenstander Den Bosch, dat al haar achttien landstitels in het tijdperk van de play-offs behaalde.

Amsterdam bereikte de finale van de play-offs na twee zeges op Oranje-Rood: 0-3 in Eindhoven (goals Kitty van Male (2) en Marijn Veen) en 2-0 in Amstelveen (goals Charlotte Vega en Felice Albers).

Amsterdam verloor de finale in elk van de voorgaande twee seizoenen (beide keren tegen Den Bosch). Tussen 2004 en 2008 verloor Amsterdam al eens vijf keer op rij in de finale van de play-offs (allemaal tegen Den Bosch).

De enige andere ploeg die ooit drie keer op rij de finale van de play-offs bij de dames verloor, was Laren tussen 2010 en 2012 (ook drie keer tegen Den Bosch).

In totaal verloor Amsterdam 12 van haar 14 finales in de play-offs.

Amsterdam won 21 van zijn 22 duels in de reguliere competitie, een evenaring van het record in de Dames Hoofdklasse van HGC (1987/1988) en Amsterdam zelf (2004/2005).

Daardoor ging Amsterdam als lijstaanvoerder de play-offs in. In de 25 voorgaande edities van de play-offs werd veertien keer de nummer één van de reguliere competitie landskampioen. Dat werd daarnaast acht keer de nummer twee en drie keer de nummer drie.

Amsterdam ging vier keer eerder als lijstaanvoerder van het reguliere seizoen (1996/1997, 1997/1998, 2004/2005 en 2015/2016) de play-offs in en eindigde in al die vier seizoenen als verliezend finalist. In de eerste van die vier seizoenen ging de titel naar HGC, in de laatste drie naar Den Bosch.

Van de Amsterdam-selectie die in 2008/2009 onder Robbert-Paul Aalbregt kampioen van Nederland werd, zijn nu alleen Kitty van Male, Kelly Jonker, Elsemiek Groen en Jacky Schoenaker nog present.

Naast de eerder genoemde vier speelsters wonnen ook Eva de Goede, Lauren Stam, Maria Verschoor, Leiah Brigitha en Anne Veenendaal in het seizoen 2012/2013 de landstitel met Amsterdam.

Kitty van Male scoorde in vijf van Amsterdams laatste zes duels in de Hoofdklasse (regulier/play-offs, totaal 7 goals).

Amsterdam won elk van haar laatste 22 Hoofdklasse-duels (regulier/play-offs) waarin Van Male scoorde, sinds de 1-4 thuisnederlaag tegen Den Bosch op 26 oktober 2014.

Alleen Sylvia Karres (16), Kelly Jonker (11) en Eveline Wisse Smit (11) scoorden vaker in de play-offs voor Amsterdam dan Van Male (9 keer).

Den Bosch

Den Bosch gaat op jacht naar haar negentiende landskampioenschap. Als het in haar missie slaagt evenaart Den Bosch het record van negentien van tegenstander Amsterdam.

Den Bosch won elk van haar achttien landstitels sinds de oprichting van de Dames Hoofdklasse en ook alle achttien sinds de invoering van de play-offs in 1992/1993. Amsterdam won slechts twee van haar negentien landstitels in het tijdperk van de play-offs.

Raoul Ehren was bij zeven van de achttien landstitels van Den Bosch de eindverantwoordelijke aan de Oosterplas. Met een achtste titel kan hij het record van Herman Kruis (eveneens met Den Bosch) evenaren.

Den Bosch heeft de finale van de play-offs voor het 21e seizoen op rij bereikt. Van de voorgaande 20 finales werd alleen in 2012/2013 en 2008/2009 de landstitel niet veroverd. Beide keren was Amsterdam de tegenstander.

Den Bosch bereikte de finale van de play-offs dankzij twee overwinningen op SCHC. Het werd 0-1 in Bilthoven (goal Lidewij Welten) en 4-2 in Den Bosch (2 goals Marlies Verbruggen, 2 goals Lidewij Welten).

Tegenstanders van Den Bosch in de play-offs moeten de wedstrijd in zeventig minuten naar zich zien toe te trekken. In 22 playoff-duels met Den Bosch waarin er na zeventig minuten een gelijke stand was, kwam Den Bosch maar liefst twintig keer bovendrijven: tien keer na een golden goal, acht keer na strafballen en twee keer na shoot-outs.

Den Bosch eindigde de reguliere competitie op de tweede plek. Acht keer eerder werd het team dat als tweede eindigde uiteindelijk landskampioen in de play-offs – in vijf van deze acht gevallen was dat Den Bosch.

Lidewij Welten scoorde twaalf keer voor Den Bosch in de play-offs, meer dan iedere andere huidige speler van de club.

Welten, Lieke Hulsen, Marloes Keetels, Margot van Geffen, Maartje Krekelaar en Ireen van den Assem werden in elk van de laatste vier seizoenen landskampioen met Den Bosch.

Arbiters: Karen Dollé en Alwiene Sterk

Tickets bestellen

Wil je donderdag het duel tussen Den Bosch en Amsterdam bijwonen, kijk dan op de site van Den Bosch hoe je aan tickets kunt komen.

  • Den Bosch - Amsterdam?

    Je hebt al op deze poll gestemd.

    Den Bosch – Amsterdam    Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...