Vooruitblik play-offs HK (D): Maken Amsterdam en Den Bosch het af?

De return van de halvefinaleronde van de play-offs. Zondag wonnen Amsterdam en Den Bosch van respectievelijk Oranje-Rood en SCHC. Wat kunnen die laatste twee ploegen terugdoen op vijandig veld? Na zaterdag weten we of er zondag returns volgen.

Amsterdam – Oranje-Rood

Amsterdam – Oranje-Rood stond in de reguliere competitie op 18 maart op het programma. Voor de thuisploeg scoorden Marijn Veen, Noor de Baat en Kelly Jonker. Voor de bezoekers was Valerie Magis trefzeker. Vorig seizoen won Oranje-Rood nog in het Wagener Stadion. Op 26 februari 2017 werd het 1-2 en voor de uitploeg scoorden Kyra Fortuin en Jill Boon als antwoord op de openingstreffer van Julia Müller. Dat was de eerste overwinning van Oranje-Rood, of voorganger Oranje-Zwart, in het Wagener Stadion in bijna 24 jaar. Op 11 december 1994 triomfeerden de Eindhovenaren met 0-2 bij Amsterdam.

Amsterdam sloot het reguliere seizoen af zonder puntenverlies op eigen veld. Eerder lukte dat zeven keer een team in de Dames Hoofdklasse, waaronder Amsterdam in de jaargang 1983/1984. Oranje-Rood hield in vijf van haar laatste zeven uitwedstrijden in het reguliere seizoen de nul.

Amsterdam

Amsterdam evenaarde met 21 overwinningen in het reguliere seizoen een record in de Dames Hoofdklasse, dat eerder was gerealiseerd door HGC in 1987/1988 en Amsterdam zelf in 2004/2005. De enige wedstrijd in het reguliere seizoen die Amsterdam niet won, was de uitwedstrijd bij Den Bosch op 27 oktober vorig jaar, die de hoofdstedelijke formatie met 3-1 verloor. Na die nederlaag sloot Amsterdam het reguliere seizoen af met dertien overwinningen op rij. In haar laatste vier overwinningen vierde Amsterdam tenminste één doelpunt van Kitty van Male. 

Amsterdam won negentien landstitels, waarvan acht sinds de oprichting van de Dames Hoofdklasse in 1981/1982 en waarvan twee sinds de invoering van de play-offs in de Dames Hoofdklasse in 1992/1993 (de seizoenen 2008/2009 en 2012/2013). Amsterdam heeft met negentien landstitels een voorsprong van één landskampioenschap op Den Bosch, dat al haar achttien landstitels in het tijdperk van de play-offs behaalde.

Amsterdam gaat met het thuisvoordeel de play-offs in. In de 25 voorgaande edities van de play-offs werd veertien keer de nummer één van de reguliere competitie landskampioen. Dat werd daarnaast acht keer de nummer twee en drie keer de nummer drie. Amsterdam ging vier keer eerder als lijstaanvoerder van het reguliere seizoen (1996/1997, 1997/1998, 2004/2005 en 2015/2016) de play-offs in en eindigde in al die vier seizoenen als verliezend finalist. In de eerste van die vier seizoenen ging de titel naar HGC, in de laatste drie naar Den Bosch.

Van de Amsterdam-selectie die in 2008/2009 onder Robbert-Paul Aalbregt kampioen van Nederland werd, zijn nu alleen Kitty van Male, Kelly Jonker, Elsemiek Groen en Jacky Schoenaker nog present. Naast de eerder genoemde vier speelsters wonnen ook Eva de Goede, Lauren Stam, Maria Verschoor, Anne Veenendaal en Leiah Brigitha in het seizoen 2012/2013 de landstitel met Amsterdam.

In haar voorgaande 20 deelnames aan de play-offs haalde Amsterdam veertien keer de finale. Daarvan won de club er twee en eindigde twaalf keer als verliezend finalist. Charlotte Vega (Amsterdam) werd met haar zestien doelpunten samen met Pien van Nes (hdm) en Caia van Maasakker (SCHC) topscorer in de reguliere competitie. Voor het eerst deelden drie speelsters de topschutterstitel en voor het eerst waren voor deze titel minder dan 20 treffers nodig. Vega is de eerste speelster die namens Amsterdam (gedeeld) topscorer van de Dames Hoofdklasse wordt sinds het seizoen 1998/1999, toen Frederiek Grijpma dat presteerde met 22 doelpunten.

Vorig seizoen had Amsterdam in de halve finale van de play-offs een derde wedstrijd nodig om SCHC uit te schakelen. In de finale verloor het beide duels met Den Bosch. 

Oranje-Rood

Oranje-Rood heeft net als vorig seizoen, haar eerste als fusieclub in de Dames Hoofdklasse, de play-offs bereikt. Dat was voorganger Oranje-Zwart sinds de oprichting van deze play-offs in de Dames Hoofdklasse in 1992/1993 nooit gelukt. Ook vorig seizoen kwam Oranje-Rood de play-offs binnen als nummer vier van de reguliere competitie. In de halve finale verloor het beide confrontaties met landskampioen Den Bosch en scoorde daarin niet één keer. In Eindhoven werd het 0-2, in Den Bosch vervolgens 5-0.

Sinds de invoering van de play-offs in de Dames Hoofdklasse (1992/1993) won de nummer vier van de reguliere competitie nog nooit de landstitel. Vorig seizoen beleefde Kampong bij de Heren op dat gebied een primeur in de Hoofdklasse.

Van 2010/2011 tot en met 2015/2016 speelden telkens dezelfde vier ploegen in de play-offs in de Dames Hoofdklasse: Amsterdam, Den Bosch, Laren en SCHC. Vorig seizoen onderbrak Oranje-Rood die status quo, ten koste van Laren. Ook dit seizoen heeft OR zich geplaatst ten koste van ‘vaste klant’ Laren. Dat deed de ploeg door op de laatste speeldag van het reguliere seizoen de rechtstreekse concurrent in Laren met 0-4 terug te wijzen. Bij rust hadden de Eindhovenaren die voorsprong al te pakken.

De na deze play-offs afscheid nemende Toon Siepman won in de Hoofdklasse één keer de landstitel, met de heren van Den Bosch in 2000/2001. Kampioen worden in de Hoofdklasse bij zowel de Heren als de Dames lukte tot dusverre slechts één coach. Joep Brenninkmeijer werd eerst drie keer kampioen met Dames 1 van Amsterdam, daarna twee keer met Heren 1 van dezelfde club.

Na dit seizoen neemt Tina Bachmann het stokje over van Toon Siepman als hoofdcoach van Oranje-Rood. De Duitse, die met haar huidige ploeg SCHC ook in de play-offs staat, kwam van 2009 tot en met 2014 vijf seizoenen als speelster uit voor Oranje-Zwart.

In 1969/1970 werd in het Nederlands dameshockey voor het laatst een landskampioen uit Eindhoven gekroond. Elf jaar vóór de oprichting van de Dames Hoofdklasse (1981/1982) was Oranje-Zwart de beste van Nederland.

Arbiters: Karen Dollé en Alwiene Sterk

Tickets bestellen

Wil je zaterdag het duel tussen Amsterdam en Oranje-Rood bijwonen, kijken dan op de site van Amsterdam hoe je aan tickets kunt komen.

 • Amsterdam - Oranje-Rood?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Amsterdam – Oranje-Rood  Ophalen van gegevens


Den Bosch – SCHC

Den Bosch won elk van haar voorgaande vier thuisduels met SCHC in de play-offs van de Dames Hoofdklasse. De meest recente confrontatie van die vier had op 16 mei 2015 plaats aan de Oosterplas. Den Bosch won door doelpunten van Maartje Paumen en Lieke Hulsen met 2-0 en verzekerde zich daardoor van haar zestiende landstitel. De eerste ontmoeting in de play-offs in Den Bosch tussen beide teams, op 3 mei 2008, werd met 6-0 door Den Bosch gewonnen. Dat geldt nog steeds als een evenaring van de grootste overwinning in de play-offs van de Dames Hoofdklasse.

In regulier seizoen en play-offs samen won SCHC slechts één van haar negentien uitwedstrijden bij Den Bosch. Op 25 november 2007 werd het 0-2 door doelpunten van Carlien Dirkse van den Heuvel en Caia van Maasakker. In het regulier seizoen won Den Bosch slechts één van haar elf thuiswedstrijden niet. Op 9 maart 2018 kwam de ploeg niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Kampong. In regulier seizoen en play-offs samen verloor Den Bosch slechts één van haar laatste 56 thuiswedstrijden in de Dames Hoofdklasse. Dat was de 0-2 tegen Amsterdam op 15 november 2015.

SCHC

SCHC staat voor de tiende keer in de play-offs en maakt daarin ook voor het achtste seizoen op rij haar opwachting. In zeven van de voorgaande negen deelnames aan de play-offs betekende de halve finale het eindstation voor Stichtsche. In 2013/2014 en 2014/2015 eindigde de club als verliezend finalist. Ook vóór de oprichting van de play-offs werd SCHC nooit kampioen. De ploeg van scheidend coach Tina Bachmann jaagt daarom op een primeur.

Caia van Maasakker werd samen met Pien van Nes (hdm) en Charlotte Vega (Amsterdam) topscorer van de reguliere competitie. Nooit eerder viel die, al dan niet gedeelde, eer te beurt aan een speelster van SCHC. Met haar 181 doelpunten in de reguliere competitie is Van Maasakker temidden van actieve speelsters ruimschoots koploper. Op gepaste afstand volgt haar teamgenote Claire Verhage met 105 doelpunten. Daarnaast maakte Van Maasakker al negen doelpunten in de play-offs en van alle actieve speelsters maakte alleen Kelly Jonker (Amsterdam) er meer (elf).

Moeder Nettie van Maasakker zal volgend seizoen de nieuwe hoofdoach van SCHC worden. Zij was in het seizoen 2014/2015 al interimcoach na het tussentijdse vertrek van Giles Bonnet. Slechts twee keer in 36 voorgaande seizoenen in de Dames Hoofdklasse werd een team kampioen geleid door een vrouwelijke hoofdcoach: HGC met Marieke van Doorn (1995/1996) en Amsterdam met Alyson Annan (2012/2013). Bij dit selecte gezelschap kampioenscoaches kunnen Van Maasakker (volgend seizoen) en Bachmann (nog dit seizoen) zich voegen.

SCHC-aanvoerster Carlien Dirkse van den Heuvel, een geboren Bosschenaar, begon haar Hoofdklasse-carrière bij Den Bosch, Van 2004 tot en met 2007 speelde zij aan de Oosterplas, alvorens naar haar huidige club te verhuizen.

Den Bosch

Den Bosch gaat op jacht naar haar negentiende landskampioenschap. Als het in haar missie slaagt evenaart het het record van negentien van Amsterdam. Den Bosch won elk van haar achttien landstitels sinds de oprichting van de Dames Hoofdklasse en ook alle achttien sinds de invoering van de play-offs in 1992/1993.  Raoul Ehren was bij zeven van de achttien landstitels van Den Bosch de eindverantwoordelijke aan de Oosterplas. Met een achtste titel kan hij het record van Herman Kruis (eveneens met Den Bosch) evenaren.

Den Bosch sloot het reguliere seizoen op de tweede plaats af. In de laatste zes seizoenen waarin de club zonder thuisvoordeel de play-offs inging, won het telkens de landstitel. Den Bosch maakt voor de 22ste keer haar opwachting in de play-offs, een record in de Dames Hoofdklasse. Amsterdam neemt daaraan dit seizoen voor de 21ste keer deel. Laren was 21 keer van de partij, maar dit seizoen voor het tweede jaar op rij niet.

In haar voorgaande 21 deelnames aan de play-offs overleefde Den Bosch slechts één keer de halve finale niet. Bij haar debuut in de play-offs, in 1994/1995, verloor Den Bosch in twee duels in de halve eindstrijd van HGC. In elk van haar volgende 20 deelnames aan de play-offs, en dit betreft ook de voorgaande 20 seizoenen in de Dames Hoofdklasse, bereikten de Brabanders de fiinale. Die won het achttien keer en verloor in 2008/2009 en 2012/2013 van Amsterdam

Voor het eerst sinds het seizoen 2003/2004 begint Den Bosch aan de play-offs zonder Maartje Paumen in de selectie. Naast topscorer aller tijden in het regulier seizoen (368 goals) is Paumen ook topscorer aller tijden in de play-offs (36 goals). Voor pas de tweede keer in de laatste elf seizoenen (Kim Lammers in 2011/2012) leverde Den Bosch niet in Maartje Paumen de topscorer van de reguliere competitie. Clubtopscorer werd Lieke Hulsen met twaalf doelpunten.

Tegenstanders van Den Bosch in de play-offs moeten de wedstrijd in zeventig minuten naar zich zien toe te trekken. In 22 play-offduels met Den Bosch waarin er na zeventig minuten een gelijke stand was, kwam Den Bosch maar liefst twintig keer bovendrijven: tien keer na een golden goal, acht keer na strafballen en twee keer na shoot-outs.

Arbiters: Fanneke Alkemade en Thomas Duijnstee

Tickets bestellen

Wil je zaterdag het duel tussen Den Bosch en SCHC bijwonen? Kijk voor informatie over de ticketverkoop op de site van Den Bosch.

 • Je hebt al op deze poll gestemd.

  Hier mis je niets van de playoff-kraker tussen Den Bosch en SCHC  Ophalen van gegevens

 


3 Reacties

 1. J.O. de Jong

  80% van dit artikel zijn statistieken niet echt interessant.

 2. oz

  o jo onze opp

 3. oz

  oooiokppio 0 p pp o


Wat vind jij? Praat mee...