Vooruitblik & voorspelling HK (D): A’dam en Den Bosch al in PO?

Amsterdam en Den Bosch kunnen zich beide bij winst zaterdag al plaatsen voor de play-offs van de Hoofdklasse Dames. De ploegen blijken dit seizoen oppermachtig. De strijd om de plekken drie en vier, die ook recht geven op de play-offs, is nog een stuk spannender. Laren, Oranje-Rood en SCHC zijn daarvoor de voornaamste kanshebbers en liggen nu op slechts één puntje afstand van elkaar. 

Amsterdam – Kampong

Amsterdam plaatst zich voor de play-offs bij een overwinning op Kampong. Bij een remise of nederlaag is plaatsing afhankelijk van de resultaten van achtervolgers Oranje-Rood, SCHC en Laren.

Amsterdam won in de Dames Hoofdklasse elk van haar laatste zeven thuisduels met Kampong, met de gecombineerde doelcijfers van 20-2. Op 18 november 2009 voorkwam Kampong voor het laatst een competitienederlaag in het Wagener Stadion (2-2). Een seizoen eerder won Kampong voor het laatst op bezoek bij Amsterdam. Op 9 november 2008 maakte Eva de Goede, tegenwoordig aanvoerster van Amsterdam, de enige treffer van de wedstrijd (0-1).

Koploper Amsterdam won dit seizoen vijftien van haar zestien wedstrijden in de Dames Hoofdklasse. Alleen op 27 oktober 2017 verspeelde de ploeg op bezoek bij Den Bosch punten (3-1). Thuis verspeelde Amsterdam dit seizoen nog geen punt. Alleen in 1983/1984 won Amsterdam al haar (11) thuisduels tijdens het regulier seizoen. Amsterdam won haar laatste negen Hoofdklasse-wedstrijden in het Wagener Stadion, sinds het 0-0 gelijkspel tegen Hurley meer dan een jaar geleden (26 maart 2017).

Kampong speelt haar 700ste wedstrijd in de Dames Hoofdklasse (regulier seizoen). Alleen tegenstander Amsterdam (808 keer) kwam vaker in actie op het hoogste niveau. Kampong is dit seizoen met drie zeges en vijf remises uit nog ongeslagen in de Dames Hoofdklasse. De laatste uitnederlaag (regulier seizoen) dateert van 30 april 2017 toen Amsterdam met 1-0 te sterk was. Het doelpunt in die wedstrijd was het laatste in de reguliere competitie. Nog nooit bleef Kampong op het hoogste niveau een heel seizoen op vreemde bodem ongeslagen. In 1996/1997 én 1994/1995 sloot de ploeg het reguliere seizoen af met slechts één uitnederlaag.

Arbiters: Thomas Duijnstee & Jochem Helling

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Amsterdam – Kampong (D)  Ophalen van gegevens

Laren – Den Bosch

 

Bij een overwinning op Laren plaatst Den Bosch zich voor het 21ste seizoen op rij voor de play-offs. In 1996/1997 miste de ploeg voor het laatst de nacompetitie om het landskampioenschap.

Den Bosch en Laren delen in de Dames Hoofdklasse het record voor het grootste aantal deelnames (21) aan de play-offs sinds deze in 1992/1993 zijn geïntroduceerd. Den Bosch kan als eerste een 22ste deelname afdwingen.

Laren is nog één doelpunt verwijderd van haar 1.500ste treffer in de Dames Hoofdklasse (reguliere competitie). Alleen tegenstander Den Bosch (1.888) en Amsterdam (2.380) bereikten ooit al eens deze mijlpaal. Laren was dit seizoen in de Dames Hoofdklasse pas vijf keer trefzeker uit een strafcorner, samen met Groningen het minst vaak van alle ploegen.

Sinds 2008/2009 maakte Laren alleen in 2012/2013 (acht) niet tenminste negentien strafcornerdoelpunten. Lieke van Wijk maakte sinds de winterstop vier goals in de Dames Hoofdklasse en is daarmee gedeeld topscorer van dit kalenderjaar.

Arbiters: Lisette Baljon & Thomas Keijzer

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Laren – Den Bosch (D)  Ophalen van gegevens

Bloemendaal – SCHC

Bloemendaal won in de Dames Hoofdklasse nog nooit van SCHC. Van de voorgaande negen ontmoetingen won Stichtsche er acht. Alleen op 9 maart 2003, in de eerste ontmoeting ooit op het hoogste niveau, voorkwam Bloemendaal op ’t Kopje een nederlaag (1-1). Bloemendaal kwam in vier van haar laatste vijf Hoofdklasse-duels met SCHC niet tot scoren. In deze reeks lukte het de Mussen alleen eerder dit seizoen om het doel van Stichtsche te vinden. Op 15 oktober 2017 werd het in Bilthoven 3-1 voor de thuisploeg. Fee Schreuder maakte de enige treffer namens Bloemendaal (strafcorner).

Bloemendaal staat dit seizoen in de Dames Hoofdklasse op elf punten, waarvan er slechts één op eigen terrein werd behaald. De ploeg verloor tot nu toe zes van haar zeven thuisduels. Alleen op 18 maart werd op ’t Kopje een nederlaag voorkomen , tegen Nijmegen (1-1). Bloemendaal is nog twee doelpunten verwijderd van haar 200ste thuisgoal in de Dames Hoofdklasse.

SCHC verloor afgelopen zondag met 1-3 van koploper Amsterdam, waarmee er een einde kwam aan een reeks van vier opeenvolgende overwinningen in de Dames Hoofdklasse. SCHC verloor in oktober 2016 voor het laatst twee opeenvolgende competitieduels.

Caia van Maasakker en Ginella Zerbo staan dit seizoen op dertien goals in de Dames Hoofdklasse. Alleen Pien van Nes (vijftien doelpunten voor hdm) was vaker trefzeker. Van Maasakker en Claire Verhage waren de laatste drie seizoenen telkens minimaal één keer trefzeker op bezoek bij Bloemendaal.

Arbiters: Maartje de Bruijn & Robbert van der Valk

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Bloemendaal – SCHC (D)  Ophalen van gegevens

Nijmegen – Groningen

Eerder dit seizoen eindigde de ontmoeting tussen deze teams op de Harener Holt in een 0-3 uitzege voor Nijmegen (15 oktober 2017). Nijmegen kan nu voor het eerst op het hoogste niveau beide duels met Groningen winnen. De enige uitzege van Groningen in de Dames Hoofdklasse op bezoek bij Nijmegen dateert van ruim 36 geleden. Op 4 oktober 1981 werd het 0-1 door een doelpunt van Aline Wamtinga.

Groningen won dit seizoen als enige ploeg nog geen enkel duel in de Dames Hoofdklasse. Alleen de twee ontmoetingen met debutant Huizen leverden de ploeg een punt op. Nog nooit bleef Groningen een heel seizoen op het hoogste niveau zonder overwinning. Wel boekte de ploeg in drie van haar laatste vier seizoenen in de Dames Hoofdklasse geen enkele uitzege.

Nijmegen verloor negen van haar laatste tien duels in de Dames Hoofdklasse. In deze reeks werd alleen op 18 maart op bezoek bij Bloemendaal een nederlaag voorkomen (1-1). Thuis verloor Nijmegen dit seizoen zeven van haar acht duels in de Dames Hoofdklasse, met een 1-1 gelijkspel tegen Kampong op 8 oktober 2017 als enige uitzondering. De laatste thuisoverwinning van Nijmegen in de Dames Hoofdklasse dateert van 27 oktober 2013, toen hdm met 5-1 werd verslagen.

Arbiters: Mark Becholz & Piet Hein Kraaijeveld

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Nijmegen – Groningen (D)  Ophalen van gegevens

Huizen – hdm

Huizen en hdm staan voor de tweede keer tegenover elkaar in de Dames Hoofdklasse. Eerder dit seizoen eindigde de ontmoeting in Den Haag in een 3-1 overwinning voor hdm (15 oktober 2017).

Debutant Huizen pakte in haar laatste thuisduel een punt tegen Groningen (1-1) en kan voor het eerst in opeenvolgende thuisduels op het hoogste niveau ongeslagen blijven.

Huizen bleef in vijf van haar negen thuisduels in de Dames Hoofdklasse zonder treffer. hdm verloor vier van haar laatste vijf uitwedstrijden in de Dames Hoofdklasse, met de 1-0 zege op bezoek bij Laren op 22 oktober 2017 als enige uitzondering in deze reeks. hdm verloor in de Dames Hoofdklasse slechts één van haar laatste dertien uitwedstrijden tegen een promovendus. In haar laatste zeven uitduels bij een ‘nieuwkomer’ bleef de ploeg zelfs ongeslagen. De laatste uitnederlaag tegen een promovendus dateert van 27 november 2011 toen MOP in Vught met 2-1 te sterk was.

Dit seizoen was hdm in de Dames Hoofdklasse al zeventien keer trefzeker uit een strafcorner, samen met SCHC het vaakst van alle ploegen. In 2013/2014 scoorde hdm voor het laatst vaker in de reguliere competitie uit een strafcorner (negentien keer).

Pien van Nes is dit seizoen topscorer in de Dames Hoofdklasse met vijftien goals. Alleen in 2015/2016 (zestien) maakte Van Nes meer goals op het hoogste niveau (regulier seizoen).

Arbiters: Ferdy Walvoort & Liselotte Wolter

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Huizen – hdm (D)  Ophalen van gegevens

Oranje-Rood – Hurley

Hurley won in de Dames Hoofdklasse slechts één van haar laatste tien duels met Oranje-Rood én voorganger Oranje-Zwart. In deze reeks pakte de ploeg alleen op 23 oktober 2016 in Eindhoven de volle buit: 0-1 (goal Renée van den Brand). Op 3 november 2013 won Oranje-Zwart thuis met 7-0 van Hurley en boekte daarmee haar grootste overwinning ooit in de Dames Hoofdklasse (reguliere competitie, inclusief duels Oranje-Rood).

Oranje-Rood won haar laatste twee wedstrijden in de Dames Hoofdklasse en kan voor het eerst dit seizoen drie opeenvolgende overwinningen boeken. OR hield in deze twee zeges bovendien haar doel schoon. De laatste keer dat de club drie competitieduels op rij geen enkele treffer incasseerde, was in oktober 1982 (als OZ).

Hurley won dit seizoen in de Dames Hoofdklasse al vijf uitduels, een clubrecord. Met 24 punten heeft Hurley dit seizoen na zeventien wedstrijden haar puntentotaal van héél 2016/2017 al geëvenaard.

Arbiters: Pascal Engelbertink & Joep Everaers

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Oranje-Rood – Hurley (D)  Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...