Vooruitblik & voorspelling HK (D): Feest voor Hinch tegen Amsterdam

Amsterdam – SCHC

Nadat Amsterdam elk van haar eerste elf Hoofdklasse-duels met SCHC gewonnen had heeft Stichtsche in de meest recente zeventien duels de overhand (acht keer winst, zes keer gelijk en drie gelijke spelen). Daarnaast ontmoetten deze teams elkaar ook nog geregeld in de play-offs, onder andere in de halve finale in elk van de voorgaande twee seizoenen. Beide keren bereikte Amsterdam de finale.

In de halve finale van vorig jaar won SCHC nog met 0-1 in het Wagener Stadion door een doelpunt van Carmen Wijsman, maar triomfeerden de hoofdstedelingen vervolgens twee keer in Bilthoven. In de reguliere competitie eindigde dit duel vorig seizoen op 23 oktober 2016 in een 1-0 zege voor de thuisploeg. Charlotte Vega tekende in de 53ste minuut voor het enige doelpunt van de wedstrijd. Bij de return op 15 april van dit jaar revancheerde SCHC zich door met 2-0 te winnen dankzij treffers van Caia van Maasakker en Ginella Zerbo.

SCHC heeft negen punten behaald in haar eerste vijf wedstrijden, het minste voor deze club in tien jaar. In 2007/2008 stond Stichtsche na vijf speelronden ook op negen punten. Amsterdam is, net als Den Bosch, nog zonder puntenverlies na vijf speelronden. Het is voor het eerst sinds 2012/2013 dat na vijf speelronden nog twee teams zonder puntenverlies waren. Destijds waren dat ook Den Bosch en Amsterdam.

Keepster Maddie Hinch viert op de dag van de wedstrijd haar 29ste verjaardag.

Arbiters: Karen Dollé & Ymkje van Slooten

Een mooie pot in het Wagener Stadion! Wij schatten in dat de Amsterdammers net iets meer in vorm zijn: winst voor Amsterdam.

 • Amsterdam - SCHC (D)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Amsterdam – SCHC (D)  Ophalen van gegevens


Nijmegen – Kampong

Kampong won elk van haar laatste negen Hoofdklasse-duels met NijmegenVoor Kampong is dit al de langste winstreeks tegen een specifieke tegenstander. In de Hoofdklasse Dames won Kampong nog nooit tien keer op rij van dezelfde tegenstander.

Op 16 september 2007 voorkwam Nijmegen voor het laatst een nederlaag tegen Kampong. In Utrecht werd het toen 1-2 en oud-Kampong-speelster Eefke Mulder maakte beide doelpunten voor de bezoekers.

In de Keizer Karelstad behaalde Nijmegen slechts één overwinning op Kampong. Op 7 maart 2004 werd het 3-1. Voor de thuisploeg scoorden Janneke Woudenberg, Eefke Mulder en Maud Mulder.

Nijmegen is als enige team in de Hoofdklasse nog zonder punt na vijf duels. In haar laatste drie seizoenen in de Hoofdklasse stond Nijmegen na vijf speelronden nog op nul punten. Alleen in 2012/2013 startte de ploeg ooit een Hoofdklasse-seizoen met zes nederlagen.

Nijmegen won geen van haar laatste achttien wedstrijden in de Hoofdklasse. Dat is de langste reeks zonder winst op het hoogste niveau in de clubhistorie.

Arbiters: Dignus Heijning & Daniel Veerman

Het wil nog niet écht lukken bij Kampong dit seizoen. Tegen die andere promovendus, Huizen, hadden de Utrechters de zaak wel op de rit. Dat verwachten we ook tegen Nijmegen. Kampong wint.

 • Nijmegen - Kampong (D)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Nijmegen – Kampong (D)  Ophalen van gegevens


Laren – Groningen

De eerste vier ontmoetingen tussen deze clubs in de Hoofdklasse Dames werden allemaal door Groningen gewonnen. Sindsdien is Laren in zestien onderlinge duels op rij ongeslagen. De meest recente ontmoeting, op de Harener Holt op 19 maart van dit jaar, eindigde in een 1-1 gelijkspel. Voor de bezoekers scoorde Maxime Kerstholt. Pam van Asperen, nu speelster van Laren, tekende namens de thuisploeg voor de gelijkmaker.

Daarmee maakten de noorderlingen een einde aan een verliesreeks van twaalf wedstrijden tegen Laren, een serie die in 1992 was begonnen. Groningen won op 15 oktober 1989 voor het laatst bij Laren. Het werd toen 0-3 door treffers van Siene Dresselhuys, Christien van Dijk en Angela Veeger.

Willemijn Bos speelde van 2007 tot en met 2016 negen seizoenen voor Laren om vervolgens terug te keren naar de club waar zij ooit haar debuut maakte in de Hoofdklasse: Groningen. Of Bos speelt is nog maar de vraag. Ze viel zondag tegen Huizen (3-3) uit met een knieblessure.

Kerstholt kwam als enige speelster in de Hoofdklasse Dames nog in alle vijf wedstrijden van haar ploeg tot scoren.

Arbiters: Ferdy Walvoort & Thomas Duijnstee

Het jonge Laren presteert prima terwijl Groningen juist wat achterblijft. Voor dit treffen zetten wij – misschien enigszins verrassend – in op een gelijkspel.

 • Laren - Groningen (D)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Laren – Groningen (D)  Ophalen van gegevens


Huizen – Den Bosch

Deze teams ontmoeten elkaar voor het eerst in de Hoofdklasse Dames. Ook op lager niveau kwamen zij elkaar in de competitie niet eerder tegen. Den Bosch won elk van haar laatste 66 Hoofdklasse-duels met promovendi. Meer dan twintig jaar geleden slaagde Den Bosch er voor het laatst niet in van een promovendus te winnen. Op 13 april 1997 verloren de Brabanders met 2-1 bij Hurley.

De laatste tien confrontaties met gepromoveerde tegenstanders won Den Bosch met grote overmacht. De gecombineerde doelcijfers 67-6 spreken daarin boekdelen. Voor Den Bosch wordt dit de 600ste wedstrijd in de reguliere competitie in de Dames Hoofdklasse. Den Bosch is de vijfde club die deze mijlpaal bereikt na Amsterdam, Kampong, Laren en hdm.

In de reguliere competitie is Den Bosch inmiddels 37 wedstrijden op rij ongeslagen, sinds de 0-2 thuisnederlaag tegen Amsterdam op 15 november 2015. Tussen maart 2002 en maart 2004 bleef Den Bosch zelfs 48 duels op rij zonder nederlaag.

In haar 599 wedstrijden in de reguliere competitie behaalde Den Bosch maar liefst 426 overwinningen, een winstpercentage van 71% (82 gelijke spelen en 91 nederlagen). Marlies Verbruggen scoorde tegen elf van de twaalf huidige Hoofdklasse-teams tenminste één keer in de Hoofdklasse. In haar rijtje ontbreekt nog Huizen, een tegenstander die Verbruggen voor het eerst ontmoet.

Het 3-3 gelijkspel dat Huizen afgelopen weekeinde behaalde bij Groningen betekende voor de Noord-Hollanders het eerste punt in haar jonge historie in de Hoofdklasse Dames. Een bitterzoete nasmaak kan schuilen in het feit dat Huizen met nog vijf minuten te spelen een 0-3 voorsprong uit handen gaf.

Arbiters: Klaas Beurskens & Lizelotte Wolter

Oei, Huizen. We houden alvast ons hart vast. Dit wordt een monsterzege voor de recordkampioen.

 • Huizen - Den Bosch (D)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Huizen – Den Bosch (D)  Ophalen van gegevens

Hurley – hdm

De historische balans tussen deze teams is volmaakt in evenwicht. In 22 voorgaande ontmoetingen wonnen beide teams zeven keer en werd het acht keer gelijk. Het duel in Amstelveen vorig seizoen eindigde in een 3-1 zege voor de thuisploeg. Lise Donkersloot, Maartje van der Vis en Tess van Ramshorst scoorden voor de Amstelveners.

Het seizoen ervóór won hdm voor het laatst op bezoek bij Hurley. Op 4 oktober 2015 werd het 0-1 door een rake strafcorner van Pien van Nes. Van Nes is topscorer in de Hoofdklasse Dames. Zij schoot dit seizoen uit de startblokken met zeven doelpunten in de eerste drie speelronden, maar kwam in de laatste twee speelronden niet tot scoren. Van de tien doelpunten die hdm dit seizoen in de Dames Hoofdklasse maakte was er slechts één een velddoelpunt.

Renée van den Brand verruilde afgelopen zomer Hurley voor hdm. Laura van Heugten (Hurley) heeft een verleden bij de Haagse club.

Arbiters: Mark Becholz & Jorrit Maakal

Met zulke statistieken maak je het de voorspellers wel heel moeilijk. Ook op de ranglijst ontlopen de ploegen elkaar niet veel. Wij gaan niettemin voor hdm, na twee nederlagen is het weer tijd voor punten voor de Haagsen.

 • Hurley - hdm (D)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Hurley – hdm (D)  Ophalen van gegevens


Oranje-Rood – Bloemendaal

Vorig seizoen, het eerste in het bestaan van Oranje-Rood als fusieclub, won OR twee keer van Bloemendaal. Op 30 oktober 2016 werd het 0-4 in Bloemendaal en op 23 april van dit jaar 2-0 in Eindhoven. Beide strafcornerspecialisten van Oranje-Rood, Yibbi Jansen en Valerie Magis, kwamen in elk van beide wedstrijden tot scoren.

Bloemendaal won geen van haar laatste acht Hoofdklasse-duels met Oranje-Rood en/of voorganger Oranje Zwart. De laatste zege op deze tegenstander behaalde Bloemendaal op 11 mei 2003 op ’t Kopje. Het werd 3-1 en voor de thuisploeg scoorden Jiske Snoeks (2x) en Otteline de Vries. Meer dan 22 jaar geleden wonnen de Noord-Hollanders voor het laatst in de Hoofdklasse in Eindhoven. Het werd op 26 februari 1995 dankzij een doelpunt van Jakolien van Eijk een krappe 0-1.

Bloemendaal kreeg in uitwedstrijden nog maar één tegentreffer te verwerken dit seizoen, op Den Bosch na (nul) het minste van alle clubs in de Hoofdklasse.

Arbiters: Jochem Helling & Richard van Kalsbeek

Wij zouden Oranje-Rood zeggen, normaal gesproken, maar dat ene statistiekje is wel interessant. Bloemendaal kreeg pas één tegentreffer in een uitduel. Weet je wat, we zeggen: gelijkspel.

 • Oranje-Rood - Bloemendaal (D)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Oranje-Rood – Bloemendaal (D)  Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...