Vooruitblik & voorspelling HK (D): Herpakt hdm zich tegen Groningen?

Eindelijk kunnen we op zondag weer genieten van een volledig Hoofdklasse-programma bij de dames. De ploegen hebben na de wedstrijden op vrijdag maar kort de tijd om te herstellen. Zondag zien we welke teams daar het best mee om kunnen gaan. Zet Kampong de sterke lijn van na de winterstop door tegen Hurley? Kan Groningen tegen het worstelende hdm de ommekeer inzetten? Is er iets mogelijk voor Oranje-Rood in de Brabantse derby nu Den Bosch voor het eerst dit seizoen puntenverlies heeft geleden? We gaan het zien!

Bekijk hier de hoogtepunten uit de heenronde.

Nijmegen – Amsterdam

Nijmegen verloor 25 van haar 29 Hoofdklasse-duels met Amsterdam, waaronder de laatste zeven. De heenwedstrijd in Amsterdam dit seizoen op 24 september 2017 werd met 4-1 een prooi voor Amsterdam. Voor de thuisploeg scoorden Charlotte Vega (2), Noor de Baat en Sosha Benninga, voor de bezoekers Michelle Simons. Amsterdam scoorde in elk van haar laatste drie ontmoetingen met Nijmegen precies vier keer. In die drie ontmoetingen samen kwam de Gelderse formatie tot slechts één doelpunt.

De twee overwinningen die Nijmegen in de Hoofdklasse op Amsterdam boekte kwamen beide op eigen veld tot stand.

De meest recente Hoofdklasse-overwinning van Nijmegen op Amsterdam dateert van 3 mei 2009. Het werd 2-1 in de Keizer Karelstad en voor de thuisploeg scoorden Eefke Mulder en Janine Beermann.

Nijmegen is de favoriete Hoofdklasse-tegenstander van Eva de Goede. Alleen tegen deze opponent scoorde de huidige captain van Amsterdam al tien keer in de Dames Hoofdklasse.

Arbiters: Rens Appels & Marten Attema

 • Nijmegen - Amsterdam (D)?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Nijmegen – Amsterdam (D)  Ophalen van gegevens

Laren – Bloemendaal

Laren won haar laatste tien Hoofdklasse-duels met Bloemendaal, sinds het 2-2 gelijkspel op ’t Kopje op 22 september 2002. Laren is nu negentien duels met Bloemendaal ongeslagen, sinds de 1-3 uitzege van Bloemendaal op 27 februari 1994. Voor de bezoekers scoorden toen Baja Hutten, Marcia de Goede en Barbara Vendel.

De enige twee Hoofdklasse-overwinningen die Bloemendaal in 27 ontmoetingen met Laren behaalde, boekte die in het Gooi. De heenwedstrijd op 24 september 2017 leverde een 1-5 uitzege op voor Laren. Door een rake strafcorner van Pili Romang kwamen De Mussen nog op voorsprong, maar door onder meer twee treffers van Maxime Kerstholt maakte Laren haar kwintet vol.

Josien Galama en Joëlle Ketting maakten afgelopen zomer allebei de overstap van Bloemendaal naar Laren.

Arbiters: Constantijn Schaap & Arjan Hemmink

 • Laren - Bloemendaal (D)?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Laren – Bloemendaal (D)  Ophalen van gegevens

Huizen – SCHC

De heenwedstrijd op 24 september 2017 was de eerste tussen beide teams op het hoogste niveau. Het was de eerste competitiewedstrijd tussen beide sinds 1989, toen deze teams nog in de Tweede Klasse speelden. SCHC won de wedstrijd in Bilthoven met 5-1. Caia van Maasakker wees de thuisploeg de weg met drie doelpunten in een tijdsbestek van slechts elf minuten. In de laatste minuut maakte Gitte Michels uit een corner de eretreffer voor de Huizen.

Het grootste aantal doelpunten dat Van Maasakker in één seizoen tegen dezelfde Hoofdklasse-tegenstander maakte is zes. Zij realiseerde dit eerder tegen Klein Zwitserland (2010/2011) en Pinoké (2016/2017). 

SCHC verloor nog nooit een Hoofdklasse-duel met een promovendus (35 keer winst, vijf keer gelijkspel) en won elk van haar laatste achttien confrontaties met nieuwkomers op het hoogste niveau.

Naast SCHC (40 duels) verloren alleen Alecto (zes duels) en Huizen zelf (één duel, winst op Nijmegen eerder dit seizoen) geen enkel van haar Hoofdklasse-duels met promovendi.

Arbiters: Jorrit Maakal & Allart van den Berg

 • Huizen - SCHC (D)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Huizen – SCHC (D)  Ophalen van gegevens

Hurley – Kampong

De heenwedstrijd op 24 september 2017 in Utrecht werd met 1-2 door Hurley gewonnen. Voor de bezoekers scoorden Margot Zuidhof en Lise Donkersloot, voor de thuisploeg Nina Notman. 

Hurley won vijf van haar 29 Hoofdklasse-ontmoetingen met Kampong en wist in veertien voorgaande seizoenen op het hoogste niveau nog nooit een dubbele overwinning op Kampong te boeken. De Utrechters wonnen vorig seizoen beide duels met Hurley. Op 9 oktober 2016 stond er aan de Laan van Maarschalkerweerd een 4-1 eindstand op het scorebord.

Kampong verloor slechts één van haar veertien uitduels bij Hurley in de Hoofdklasse. Dat gebeurde op 7 maart 2014 en toen werd het maar liefst 5-0 voor de ploeg uit het Amsterdamse Bos. Carmel Bosch verhuisde afgelopen zomer van Kampong naar Hurley.

Arbiters: Bart Vriens & Geoffrey Vermeulen

 • Hurley - Kampong (D)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Hurley – Kampong (D)  Ophalen van gegevens

Hdm – Groningen

Vorig seizoen won Groningen op bezoek bij hdm. Op 13 november 2016 werd het 0-1 en Klaartje de Bruijn maakte het enige doelpunt van de wedstrijd. Voor Groningen kwam met deze 0-1 zege op hdm een einde aan een reeks van 40 uitwedstrijden op rij zonder zege, een absoluut record in de Hoofdklasse. Groningen had sinds 12 maart 1995 buitenshuis geen Hoofdklasse-wedstrijd meer gewonnen.

De 0-1 uitzege van vorig seizoen was de enige die Groningen in haar laatste acht Hoofdklasse-ontmoetingen met hdm boekte. De heenwedstrijd eerder dit seizoen werd door hdm op de Harener Holt met 1-4 gewonnen. Pien van Nes maakte alle vier de Haagse doelpunten. 

Met haar vier doelpunten evenaarde Van Nes een persoonlijk record in één Hoofdklasse-wedstrijd. In een 1-8 zege bij Klein Zwitserland op 23 maart 2012 was zij ook vier keer trefzeker.

Arbiters: Lizelotte Wolter & Jan van der Vlist

 • Hdm - Groningen (D)?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Hdm – Groningen (D)  Ophalen van gegevens

Oranje-Rood – Den Bosch

Den Bosch won tot dusverre al haar drie ontmoetingen met fusieclub Oranje-Rood. Bij die serie hoort de 0-4 uitzege die Den Bosch op 19 maart 2017 in Eindhoven boekte. 

Eerder dit seizoen was Den Bosch aan de Oosterplas met 2-0 de bovenliggende partij. Voor de thuisploeg scoorden Margot van Geffen en Frédérique Matla.

Den Bosch was bovendien vorig seizoen in de halve finale van de play-offs over twee duels een maatje te groot voor de provinciegenoot (0-2 uit, 5-0 thuis), die voor het eerst in de clubhistorie (inclusief die van voorganger Oranje-Zwart) de play-offs had bereikt. 

Voorganger OZ won haar laatste dertig Hoofdklasse-duels met Den Bosch niet, sinds de 1-0 thuiswinst op 1 december 1996. Het Eindhovense doelpunt kwam toen van Saskia Beekwilder.

Arbiters: Lisette Feuth & Lisette Baljon

 • Oranje-Rood - Den Bosch (D)?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Oranje-Rood – Den Bosch (D)  Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...