Vooruitblik & voorspelling HK (D): Houdt Huizen nu wel stand in slotfase?

De traditionele top 4 is inmiddels weer in ere hersteld in de Hoofdklasse Dames. Maar dat betekent niet dat de kaarten geschud zijn. Onder meer Oranje-Rood en hdm maken nog kans zich bij de playoff-kandidaten te scharen. Zij spelen zondag tegen elkaar en winst is voor beide ploegen derhalve cruciaal. Nog zo’n belangrijk duel vinden we aan de onderkant van de ranglijst, waar Groningen op bezoek gaat bij Huizen. De slotfase van de heenwedstrijd herinneren wij ons nog maar al te goed, toen Groningen in vijf minuten een 0-3 stand omboog naar 3-3. 

Hurley – Den Bosch

Den Bosch is in de reguliere competitie 29 uitwedstrijden op rij ongeslagen, sinds de 3-2 nederlaag bij SCHC op 29 maart 2015. De huidige reeks van Den Bosch is even lang als een serie die Amsterdam in maart 1997-november 1999 neerzette. Slechts één keer werd een langere reeks (31) geboekt, door Den Bosch zelf van maart 2002-november 2004. Daarnaast won Den Bosch buitenshuis haar laatste twaalf wedstrijden in de reguliere competitie, sinds het doelpuntloze gelijkspel bij Amsterdam op 30 oktober 2016. Het clubrecord is vijftien (oktober 1997-november 1998).

Den Bosch is uit en thuis in haar laatste 45 Hoofdklasse-duels in de reguliere competitie ongeslagen. Slechts één keer werd een langere reeks genoteerd: 48 door Den Bosch zelf (maart 2002-maart 2004). De laatste nederlaag van Den Bosch in de reguliere competitie dateert van 15 november 2015, toen op eigen veld met 0-2 van Amsterdam werd verloren. Eerder dit seizoen (1 oktober 2017) won Den Bosch aan de Oosterplas met 4-1 van Hurley. Onder meer door twee treffers van Marloes Keetels liep de thuisploeg uit naar 4-0, voordat Sabine Plönissen namens de bezoekers een eretreffer maakte.

Den Bosch won 26 van haar 29 voorgaande Hoofdklasse-ontmoetingen met Hurley. De Amsterdamse ploeg won twee keer en er was één keer een gelijkspel. Dat ene gelijkspel werd vorig seizoen in het Amsterdamse Bos bereikt: op 11 september 2016 werd het 1-1. Pamela Raaff zette Hurley op voorsprong en Maartje Paumen maakte negen minuten voor tijd de gelijkmaker.

Hurley won in de Hoofdklasse Dames één van haar veertien thuisduels met Den Bosch, de eerste keer dat Hurley deze tegenstander ontving. Op 13 april 1997 werd het 2-1. Voor de thuisploeg scoorden Hester Koenen en Joady Szejnoga. Hurley leed in de Hoofdklasse zowel haar grootste uitnederlaag (10-0 op 2 april 2006) als grootste thuisnederlaag (1-11 op 28 oktober 2001) tegen Den Bosch.

Arbiters: Piet Hein Kraaijeveld & Constantijn Schaap

 • Hurley - Den Bosch (D)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Hurley – Den Bosch (D)  Ophalen van gegevens

Amsterdam – Bloemendaal

Amsterdam is voor het eerst sinds de openingsspeeldag van dit seizoen koploper in de Hoofdklasse Dames. Wel heeft de ploeg al een wedstrijd meer gespeeld dan nummer twee Den Bosch. Den Bosch is de enige ploeg die dit seizoen punten pakte tegen Amsterdam (3-1 nederlaag in Den Bosch). De hoofdstedelingen wonnen hun overige dertien competitiewedstrijden dit seizoen.

Amsterdam won haar laatste acht Hoofdklasse-wedstrijden in het Wagener Stadion, sinds het 0-0 gelijkspel tegen Hurley bijna een jaar geleden (26 maart 2017). Eerder dit seizoen won Amsterdam al met 0-6 op ’t Kopje. Voor de bezoekers scoorden Charlotte Vega (2x), Marijn Veen, Kelly Jonker, Maria Verschoor en Eva de Goede.

Amsterdam won zeventien van haar laatste achttien Hoofdklasse-duels met Bloemendaal. In deze reeks voorkwam Bloemendaal alleen op 11 april 2003 een nederlaag (0-0 thuis). De laatste zege van Bloemendaal op Amsterdam dateert van 6 november 1994, toen in het Amsterdamse Bos met 0-1 werd gewonnen. Marcia de Goede maakte het enige doelpunt in die wedstrijd.

Arbiters: Lizelotte Wolter & Joep Everaers

 • Amsterdam - Bloemendaal (D)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Amsterdam – Bloemendaal (D)  Ophalen van gegevens

Nijmegen – SCHC

Nijmegen won slechts twee van haar zeventien Hoofdklasse-duels met SCHC. Beide overwinningen kwamen in het seizoen 2005/2006 tot stand. Destijds werd het 2-1 in Nijmegen en 2-4 in Bilthoven. In beide duels scoorde Maud Mulder twee keer. Zij genoot destijds al landelijke bekendheid als finalist in de populaire tv-show Idols.

De laatste twee ontmoetingen in Bilthoven werden door de thuisploeg met een marge van zes goals gewonnen. Eerder dit seizoen werd het 7-1. Ginella Zerbo en Charlotte Stapenhorst scoorden elk twee keer. De vorige editie van deze wedstrijd eindigde op 23 februari 2014 in een 1-1 gelijkspel. Het is voor Nijmegen de enige in haar laatste twaalf ontmoetingen met SCHC waarin een nederlaag werd voorkomen.

Caia van Maasakker staat tweede op de topscorerslijst in de Hoofdklasse Dames met dertien doelpunten. Dat is slechts één doelpunt minder dan de veertien die Nijmegen er dit seizoen als team maakte. 

Nijmegen won dit seizoen alleen de uitwedstrijd bij Groningen (0-3). Dat is de enige van haar laatste veertien Hoofdklasse-wedstrijden waarin de ploeg meer dan één keer scoorde. Michelle Simons is met vijf doelpunten clubtopscorer van Nijmegen. Zij debuteerde in het seizoen 2012/2013 in de Hoofdklasse Dames namens SCHC. Aan het einde van dat seizoen verruilde zij Stichtsche voor Nijmegen.

Arbiters: Eldert Michels & Geoffrey Vermeulen

 • Nijmegen - SCHC (D)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Nijmegen – SCHC (D)  Ophalen van gegevens

Oranje-Rood – hdm

De heenwedstrijd in Den Haag op 1 oktober leverde een 1-3 uitoverwinning op voor Oranje-Rood, dat scoorde via Valerie Magis, Donja Zwinkels en Laura NunninkDit duel in Eindhoven, vorig seizoen het eerste tussen deze twee teams sinds Oranje-Rood als fusieclub tot stand kwam, mondde uit in een 1-1 gelijkspel. Ook toen scoorde Magis voor OR en Manouk Vernij was trefzeker voor hdm.

De laatste Hoofdklasse-zege van hdm in Eindhoven is bijna tien jaar oud. Op 6 april 2008 werd het 1-3, onder meer door twee treffers van de Duitse international Fanny Rinne. Hdm won slechts één van haar laatste tien Hoofdklasse-duels met tegenstanders uit Eindhoven. Op 24 november 2013 werd het 4-3 in Den Haag. Het winnende doelpunt in die wedstrijd werd gemaakt door Pien van Nes.

Van Nes is Hoofdklasse-topscorer met vijftien doelpunten, waarvan twaalf uit een strafcorner. Van Nes is nog één doelpunt verwijderd van haar beste seizoenstotaal. In 2015/2016 scoorde zij zestien keer.

Hdm kan op acht gewonnen duels komen na vijftien wedstrijden, een evenaring van het clubrecord neergezet in 1987/1988 en geëvenaard in 1990/1991 en 1991/1992. Na veertien wedstrijden werd er al 31 keer gescoord door de formatie van Sonja Thomann. De club scoorde in haar eerste vijftien duels binnen een seizoen nooit eerder vaker dan 30 keer.

Arbiters: Robbert van der Valk & Ronald Rovers

 • Oranje-Rood - hdm (D)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Oranje-Rood – hdm (D)  Ophalen van gegevens

Laren – Kampong

Na vier van haar eerste acht Hoofdklasse-duels dit seizoen gewonnen te hebben, heeft Laren nu de vorm te pakken. De club won haar laatste vijf Hoofdklasse-wedstrijden op rij. Laren en Amsterdam zijn de enige teams die in hun laatste vijf Hoofdklasse-wedstrijden een maximale score behaalden. Laren won voor het laatst zes duels op rij in september-oktober 2014.

Eerder dit seizoen speelden deze twee teams in Utrecht met 2-2 gelijk. Zes minuten vóór tijd koesterde Kampong nog een 2-0 voorsprong, maar late treffers van Maxime Kerstholt en Laura Marell brachten de bezoekers alsnog langszij.

Na een serie van negen overwinningen op rij op Kampong van 2010 tot en met 2014 won Laren slechts twee van haar volgende zeven Hoofdklasse-duels met Kampong. Kampong won één van haar laatste zestien confrontaties met Laren. Op 29 maart 2015 won de ploeg aan de Laan van Maarschalkerweerd met 3-2, onder meer door twee doelpunten van Michelle Fillet.

De Utrechters behaalden in haar laatste vijf Hoofdklasse-wedstrijden meer punten (elf) dan in haar eerste tien competitieduels bij elkaar (negen). Kampong is nog ongeslagen in zeven uitwedstrijden dit seizoen. In de Hoofdklasse Dames is alleen Den Bosch buitenshuis ook nog zonder nederlaag. 

Laren is vier doelpunten verwijderd van haar 1500ste treffer in de Hoofdklasse Dames (reguliere competitie).

Arbiters: Jan van der Vlist & Pascal Engelbertink

 • Laren - Kampong (D)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Laren – Kampong (D)  Ophalen van gegevens

Huizen – Groningen

Eerder dit seizoen, in speelronde 5, speelden deze teams met 3-3 gelijk op de Harener Holt. Na vier nederlagen op rij betekende het voor Huizen het eerste punt dat zij ooit op het hoogste niveau veroverde. Toch zal er een bitterzoete nasmaak aan deze remise hebben gekleefd voor de formatie van Boaz Janssen, die vijf minuten vóór tijd een 0-3 voorsprong nam. Een furieuze eindspurt van de thuisploeg zorgde alsnog voor de puntendeling.

Voor Groningen is dit nog steeds het enige behaalde punt dit seizoen. Haar volgende negen Hoofdklasse-wedstrijden verloor Groningen allemaal. Tussen maart 2001 en november 2006 beleefde Groningen voor het laatst een langere verliesreeks (dertien nederlagen op rij). In die huidige serie van negen nederlagen op rij scoorde Groningen zeven keer en haar tegenstanders in totaal 33 keer.

Huizen verloor haar laatste drie Hoofdklasse-duels nadat het haar eerste en tot dusverre enige Hoofdklasse-overwinning boekte. Op 5 november wonnen de Noord-Hollanders op eigen veld met 3-1 van Nijmegen. Huizen maakte dit seizoen tweederde (tien van de vijftien) van haar Hoofdklasse-doelpunten uit strafcorners. Geen team in de Hoofdklasse Dames is dit seizoen zo afhankelijk van de corner om tot scoren te komen als Huizen.

Arbiters: Karen Dollé & Juus de Kempenaer

 • Huizen - Groningen (D)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Huizen – Groningen (D)  Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...