Vooruitblik & voorspelling HK (D): Kan SCHC derde plaats behouden?

Stichtsche staat momenteel op de derde plek op de ranglijst, maar voelt Laren en Oranje-Rood op twee punten afstand in hun nek hijgen. Zondag treft SCHC Amsterdam, dat nu de lijst aanvoert in de Hoofdklasse Dames. Oranje-Rood neemt het op tegen het lager geklasseerde Bloemendaal en Laren reist af naar hekkensluiter Groningen. 

SCHC – Amsterdam

Nadat Amsterdam elk van haar eerste elf Hoofdklasse-duels met SCHC gewonnen had, heeft Stichtsche in de meest recente achttien duels licht de overhand (acht keer winst, zeven keer verlies en drie gelijke spelen). Daarnaast ontmoetten deze teams elkaar ook nog geregeld in de play-offs, onder anderen in de halve finale in elk van de voorgaande twee seizoenen. Beide keren bereikte Amsterdam de finale.

Eerder dit seizoen won Amsterdam in het Wagener Stadion met het kleinst mogelijke verschil (1-0). Het enige doelpunt van de wedstrijd kwam in de tiende minuut van de wedstrijd van de stick van Felice Albers. Amsterdam won in het seizoen 2011/2012 voor het laatst twee keer binnen hetzelfde reguliere seizoen van SCHC.

SCHC won in de reguliere competitie haar laatste twee thuisduels met Amsterdam. Vorig seizoen werd het op 15 april 2017 een 2-0 triomf voor SCHC door doelpunten van Caia van Maasakker en Ginella Zerbo. Amsterdam won op 26 april 2015 voor het laatst in de reguliere competitie bij Stichtsche. Het werd destijds 1-2 en voor de bezoekers scoorden Kitty van Male en Elsemiek Groen.

Arbiters: Lisette Baljon & Jacir Soares de Brito

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  SCHC – Amsterdam (D)  Ophalen van gegevens

Den Bosch – Huizen

Het duel in Huizen eerder dit seizoen tussen deze twee teams was de eerste onderlinge ontmoeting ooit in de competitie. Ook op lager niveau dan Hoofdklasse waren zij elkaar nog niet eerder tegengekomen. Den Bosch won eenvoudig met 0-4. Voor de bezoekers scoorden Pien Sanders (sc, 11′), Ireen van den Assem (sc, 15′), Lidewij Welten (42′) en Frédérique Matla (60′).

Den Bosch won elk van haar laatste 68 Hoofdklasse-duels met promovendi. Meer dan twintig jaar geleden slaagde Den Bosch er voor het laatst niet in van een promovendus te winnen. Op 13 april 1997 verloren de Brabanders met 2-1 bij Hurley. In eigen huis is het zelfs bijna 24 jaar geleden dat Den Bosch voor het laatst een punt morste tegen een promovendus. Op 27 maart 1994 werd het 1-1 tegen Bloemendaal. De laatste twaalf confrontaties met gepromoveerde tegenstanders won Den Bosch met grote overmacht. De gecombineerde doelcijfers 76-7 spreken daarin boekdelen.

Marlies Verbruggen scoorde tegen elf van de twaalf huidige Hoofdklasse-teams tenminste één keer in de Hoofdklasse. In haar rijtje ontbreekt nog Huizen, een tegenstander die Verbruggen voor de tweede keer ontmoet.

Arbiters: Mark Becholz & Noel Smeets

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Den Bosch – Huizen (D)  Ophalen van gegevens

Bloemendaal – Oranje-Rood

Bloemendaal verloor al haar drie Hoofdklasse-ontmoetingen met fusieclub Oranje-Rood en scoorde daarin niet één keer. Eerder dit seizoen stond er in Eindhoven een 3-0 eindstand op het scorebord. Hazuki Nagai, Sophie van Nieuwamerongen en Daphne van der Velden scoorden voor OR. Het treffen op ’t Kopje vorig seizoen was de eerste tussen deze teams sinds het ontstaan van Oranje-Rood uit de fusie. De bezoekers wonnen met 0-4 door doelpunten van Yibbi Jansen, Freeke Moes, Fiona Morgenstern en Valerie Magis.

Op 11 mei 2003 won Bloemendaal voor het laatst in de Hoofdklasse van een tegenstander uit Eindhoven. Toen won Bloemendaal thuis met 3-1 van Oranje-Zwart. Jiske Snoeks (2x) en Otteline de Vries scoorden voor de Mussen.

Oranje-Rood bleef dit seizoen in uitwedstrijden al vier keer zonder tegendoelpunt. Dat is nu al even vaak als de ploeg dat vorig seizoen lukte.

Arbiters: Danny Schippers & Arjan Hemmink

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Bloemendaal – Oranje-Rood (D)  Ophalen van gegevens

Groningen – Laren

De eerste vier ontmoetingen tussen deze clubs in de Dames Hoofdklasse werden allemaal door Groningen gewonnen (1987-1990). Sindsdien is Laren in zeventien onderlinge duels op rij ongeslagen.

Willemijn Bos speelde van 2007 tot en met 2016 negen seizoenen voor Laren om vervolgens terug te keren naar de club waar zij ooit haar debuut maakte in de Hoofdklasse: Groningen. Recent keerde Bos terug van een zware blessure en maakte ook alweer haar eerste doelpunt van dit Hoofdklasse-seizoen. Pam van Asperen maakte afgelopen zomer de overstap van Groningen naar Laren.

Eerder dit seizoen won de Gooise club haar thuisduel met Groningen met 4-1. Van Asperen scoorde twee keer tegen haar oude club en ook Lieke van Wijk en Maxime Kerstholt waren trefzeker. Voor de bezoekers trof Amelia Katerla doel. Groningen pakte dit seizoen één punt in zeven thuisduels in de Hoofdklasse. Op 1 oktober 2017 werd het op de Harener Holt 3-3 tegen promovendus Huizen.

Arbiters: Stefan Groen & Bart Vriens

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Groningen – Laren (D)  Ophalen van gegevens

hdm – Hurley

Eerder dit seizoen eindigde de ontmoeting tussen deze twee teams in het Amsterdamse Bos in een 2-0 thuiszege voor Hurley. Tess van Ramshorst en Carmel Bosch waren op 8 oktober 2017 de doelpuntenmakers. Van Ramshorst was ook in het onderlinge duel in Den Haag vorig seizoen trefzeker. Zij en Margot Zuidhof scoorden voor de bezoekers. Laura Keibel en Fay van der Elst deden dat namens de thuisploeg.

Het seizoen ervóór, op 13 maart 2016, kende deze wedstrijd voor het laatst een winnaar. De Haagse formatie zegevierde met 3-1, onder meer door twee doelpunten van Pien van Nes. Op 7 september 2014 won Hurley voor het laatst op bezoek bij hdm (0-1). Dorith Claushuis maakte het enige doelpunt van de wedstrijd.

Hurley behaalde één keer eerder in hetzelfde Hoofdklasse-seizoen een dubbele zege op hdm. Dat lukte de Amsterdamse ploeg in 2012/2013. hdm won vier van haar laatste vijf thuisduels. In deze reeks pakte de ploeg alleen op 9 maart tegen play-off kandidaat SCHC niet de volle buit (1-4 nederlaag). Renée van den Brand verruilde afgelopen zomer Hurley voor hdm. Laura van Heugten (Hurley) heeft een verleden bij de Haagse club.

Arbiters: Thomas Duijnstee & Harry Kleuver

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  hdm – Hurley (D)  Ophalen van gegevens

Kampong – Nijmegen

Eerder dit seizoen deelden deze teams in Nijmegen de punten (1-1). Een vroeg doelpunt van Lisette Korink (Kampong) hield lang stand, maar in de voorlaatste minuut bracht Klaartje Mientjes de thuisploeg alsnog langszij. Daarmee kwam een einde aan een reeks van negen Hoofdklasse-nederlagen die Nijmegen tussen 2007 en 2013 tegen Kampong leed. Voor Kampong gold, en geldt, dit als de langste winstreeks tegen een specifieke tegenstander. Op 16 september 2007 won Nijmegen voor het laatst van Kampong. In Utrecht werd het toen 1-2 en oud-Kampong-speelster Eefke Mulder maakte beide doelpunten voor de bezoekers.

Na slechts één punt gepakt te hebben in haar eerste zes thuisduels dit seizoen lijkt Kampong het lek boven te hebben. De laatste twee competitieduels op het vernieuwde complex De Klapperboom werden winnend afgesloten. Nijmegen won in de Dames Hoofdklasse slechts één van haar laatste twintig uitwedstrijden. Dat deed de ploeg eerder dit seizoen (15 oktober 2017) met 0-3 bij Groningen. Bente Pieters (Nijmegen) viert op de dag van de wedstrijd haar twintigste verjaardag.

Arbiters: Allart van den Berg & Constantijn Schaap

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Kampong – Nijmegen (D)  Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...