Vooruitblik & voorspelling HK (D): Topper Amsterdam – Laren

Zondag gaat de Hoofdklasse Dames – als het goed is – dan toch écht van start. Er staat direct een topper op het programma: nummer 2 Amsterdam treft nummer 3 Laren. Koploper Den Bosch staat, als we van de heenwedstrijd uitgaan, een gemakkelijk duel met Groningen te wachten. Kampong ontvangt hdm, SCHC trapt af tegen Hurley, Oranje-Rood gaat op bezoek bij Nijmegen en Bloemendaal neemt het op tegen Huizen. 

Amsterdam – Laren

Eerder dit seizoen won Amsterdam met 1-2 bij Laren. Een vroege openingstreffer van Maxime Kerstholt (Laren) werd vrijwel onmiddellijk beantwoord door Kitty van Male en nog vóór rust had Charlotte Vega voor de eindstand doen tekenen. Vorig seizoen werd dit duel een 5-1 zege voor Amsterdam. Lisanne de Lange had de bezoekers in de eerste minuut van de wedstrijd nog op voorsprong gezet, maar door onder meer twee treffers van Kelly Jonker en Sterre Deetman sloeg Amsterdam terug. Laren won zeven van haar laatste zestien uitduels (reguliere competitie) bij Amsterdam.

Amsterdam won haar laatste zeven thuisduels in de Hoofdklasse en daaronder alle vijf thuiswedstrijden dit seizoen. Amsterdam verspeelde dit seizoen alleen uit bij Den Bosch punten. Van alle huidige Hoofdklasse-speelsters zijn het er twee van Amsterdam die het dichtst bij hun 100ste Hoofdklasse-doelpunt in de reguliere competitie zijn. Bij Kelly Jonker staat de teller op 95, bij Eva de Goede op 93.

Arbiters: Alwiene Sterk & Lisette Baljon

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Amsterdam – Laren (D)  Ophalen van gegevens

Groningen – Den Bosch

Eerder dit seizoen had Den Bosch aan de Oosterplas geen kind aan Groningen. De landskampioen won op 17 september 2017 met 8-0 en evenaarde zodoende haar grootste Hoofdklasse-overwinning tegen deze tegenstander. Groningen won in de Hoofdklasse twee keer van Den Bosch, voor het laatst op 29 maart 1992. Destijds werd het op de Harener Holt 2-0 en clubicoon Angela Veeger nam beide doelpunten voor haar rekening. Die tijden zijn echter al lang vervlogen. Den Bosch won elk van haar laatste negen Hoofdklasse-duels met Groningen en deed dat met de gecombineerde doelcijfers 47-4. Vorig seizoen, op 2 april 2017, moest Den Bosch in Haren echter hard werken voor drie punten. Marle Brenkman had Groningen nog op voorsprong gezet, maar door treffers van Maartje Paumen en Sian Keil wonnen de bezoekers alsnog. Groningen behaalde als enige ploeg in de Hoofdklasse dit seizoen nog geen enkele overwinning. Het haalde één punt, door een 3-3 gelijkspel tegen Huizen op 1 oktober van het vorige jaar.

Arbiters: Piet Hein Kraaijeveld & Ymkje van Slooten

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Groningen – Den Bosch (D)  Ophalen van gegevens

Kampong – hdm

Eerder dit seizoen bereikten deze teams in Den Haag een 2-2 puntendeling (17 september 2017). Pien van Nes maakte beide doelpunten voor de thuisploeg. Pam Imhof en Elsie Nix scoorden voor de bezoekers. Vorig seizoen (23 oktober 2016) won Kampong in eigen huis met 3-0 van hdm. In die wedstrijd nam Lisette Korink alle doelpunten voor haar rekening. Van de vijftien overwinningen die hdm in de Hoofdklasse op Kampong behaalde, werden er dertien op eigen veld gerealiseerd. Op 25 november 2012 won hdm voor het laatst bij Kampong (0-2).

Uit haar eerste elf wedstrijden behaalde hdm negentien punten. De beste eerste seizoenshelft in 26 jaar (ook negentien punten halverwege in 1991/1992). Hdm staat slechts één punt achter op nummer vier Oranje-Rood. De formatie van Sonja Thomann jaagt op haar eerste deelname aan de play-offs in de Dames Hoofdklasse, sinds deze in 1992/1993 werden ingevoerd. Kampong won dit seizoen geen van haar zes thuiswedstrijden en behaalde slechts één van haar twaalf punten op eigen veld. Nooit eerder in een Hoofdklasse-seizoen lieten de Utrechters het thuispubliek zo lang op een zege wachten.

Arbiters: Fanneke Alkemade & Jochem Helling

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Kampong – hdm (D)  Ophalen van gegevens

SCHC – Hurley

SCHC won dit seizoen het heenduel bij Hurley met 1-3 (17 september 2017). Door treffers van Ginella Zerbo, Emilie Mol en Caia van Maasakker hadden de bezoekers nog voor rust een comfortabele marge opgebouwd. Hurley won geen van haar voorgaande negentien Hoofdklasse-duels met SCHC en kwam tegen deze tegenstander niet verder dan drie gelijkspelen. Daarmee is SCHC de grootste angstgegner van Hurley: tegen geen enkele andere tegenstander in de Hoofdklasse speelde Hurley negentien keer zonder te winnen.

SCHC behaalde in de eerste seizoenshelft negentien punten en voor de Bilthovenaren is dit met het oog op recente seizoenen teleurstellend. In 2008/2009 had de ploeg halverwege voor het laatst minder dan 20 punten (toen: achttien). SCHC staat nog buiten de top vier en als Stichtsche haar positie in de tweede seizoenshelft niet verbetert loopt zij voor het eerst sinds het seizoen 2009/2010 de play-offs mis.

Arbiters: Jonathan Spuij & Ronald Rovers

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  SCHC – Hurley (D)  Ophalen van gegevens

Bloemendaal – Huizen

De ontmoeting op 17 september van vorig jaar was de eerste tussen deze teams in de Dames Hoofdklasse en de eerste thuiswedstrijd op het hoogste niveau voor Huizen. Door een vroeg doelpunt van Anna O’Flanagan wonnen de bezoekers deze wedstrijd met het kleinst mogelijke verschil (0-1). In de competitie troffen zij elkaar daarvóór voor het laatst in het seizoen 2013/2014. Op weg naar het kampioenschap in de Overgangsklasse B had Bloemendaal weinig moeite met Huizen. Thuis won Bloemendaal met 4-0 en uit met 1-5.

Bloemendaal pakte al haar negen punten dit seizoen in uitwedstrijden en is de enige ploeg die op eigen veld nog geen enkel punt veroverde. Huizen sloot de eerste seizoenshelft af met haar eerste overwinning ooit in de Hoofdklasse. Op 5 november 2017 won de formatie van Boaz Janssen in eigen huis met 3-1 van Nijmegen.

Arbiters: Thomas Duijnstee & Jeroen Bok

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Bloemendaal – Huizen (D)  Ophalen van gegevens

Nijmegen – Oranje-Rood

De ontmoeting eerder dit seizoen op 17 september 2017 eindigde in een 4-1 overwinning voor Oranje-Rood. Voor de Eindhovense ploeg scoorden Fiona Morgenstern, Sophie van Nieuwamerongen, Yibbi Jansen en Thisja van der Kruijs. Voor de bezoekers maakte Michelle Simons de eretreffer. Nijmegen verloor elk van haar laatste zeven Hoofdklasse-duels met OR en voorganger Oranje-Zwart. Op 2 december 2007 won Nijmegen voor het laatst een Hoofdklasse-duel met een tegenstander uit Eindhoven. In de lichtstad werd het destijds 1-3 en Eefke Mulder tekende voor alle drie de Nijmeegse treffers.

Yibbi Jansen is clubtopscorer bij OR met vijf doelpunten. Vorig seizoen sloot zij het reguliere seizoen af op twintig treffers en maakte er daarvan toen maar liefst zestien na de winterstop. Oranje-Rood behaalde dit seizoen dertien van haar twintig punten buiten Eindhoven. In zes uitduels dit seizoen kreeg OR pas vier tegendoelpunten te verwerken.

Arbiters: Lizelotte Wolter & Pascal Engelbertink

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Nijmegen – Oranje-Rood (D)  Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...