Vooruitblik & voorspelling HK (D): Inhalen op vrijdag

De wedstrijden die zondag 25 februari in de Hoofdklasse Dames werden afgeblazen vanwege het koude weer worden deze vrijdag ingehaald. Voor de helft van de teams wordt het hun eerste duel na een lange winterstop: Den Bosch, Amsterdam, Laren, Bloemendaal, Huizen en Groningen kwamen nog niet in actie. Bekijk hieronder de vooruitblik en voorspel wie jij denkt dat er wint.

Bekijk hier de hoogtepunten uit de heenronde.

Laren – Nijmegen

Nijmegen won geen van haar 25 Hoofdklasse-duels met Laren en speelde daarin slechts drie keer gelijk. De laatste vier onderlinge ontmoetingen werden allemaal door Laren gewonnen, met de overtuigende gecombineerde doelcijfers 22-2.

Eerder dit seizoen boekte Laren een 2-3 overwinning bij Nijmegen. Op de openingsspeeldag wees Lieke van Wijk de bezoekers met twee rake strafballen de weg. Van Wijk scoorde dit seizoen nog niet uit een strafcorner. Dat deed zij vorig seizoen maar liefst elf keer op een totaal van dertien doelpunten.

Nijmegen is in de Hoofdklasse de favoriete tegenstander van Laren. Tegen geen enkele andere tegenstander speelde Laren meer dan vier keer zonder ooit te verliezen. Alleen tegen Den Bosch speelde Nijmegen ook 25 keer zonder een enkele overwinning te boeken in de Hoofdklasse.

Laren sloot de eerste seizoenshelft af met drie overwinningen op rij. Dat is voor de club de langste zegereeks in meer dan een jaar, sinds een serie van vier tussen september en oktober 2016.

Arbiters: Danny Schippers en Michel Steenbeek

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Laren – Nijmegen (D)  Ophalen van gegevens

Hurley – Bloemendaal

Hurley won acht van haar laatste negen ontmoetingen met Bloemendaal in de Hoofdklasse. Daarbij hoort de 1-2 uitzege op ’t Kopje op de openingsspeeldag van dit seizoen. In die wedstrijd zette Melle Spruijt de thuisploeg op voorsprong, maar daarna maakten Carmel Bosch en Teuntje Horn hun eerste Hoofdklasse-doelpunt voor Hurley.

Bloemendaal pakte al haar negen punten dit seizoen in uitwedstrijden en is de enige ploeg die al haar punten buitenshuis behaalde. De Mussen verloren zes van hun laatste zeven Hoofdklasse-wedstrijden vóór de winterstop en behaalde binnen die reeks alleen een 1-2 uitzege bij Groningen.

Niettemin doet de formatie van Teun de Nooijer het aanmerkelijk beter dan vorig seizoen, toen het in de eerste seizoenshelft slechts twee punten veroverde. Bloemendaal opende de tweede seizoenshelft toen meteen met haar eerste overwinning.

Bloemendaal-keepster Diana Beemster heeft een Hoofdklasse-verleden bij Hurley (2010/2011 en 2011/2012).

Arbiters: Robbert van der Valk en Lizelotte Wolter

 • Hurley - Bloemendaal (D)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Hurley – Bloemendaal (D)  Ophalen van gegevens

Hdm – SCHC

Eerder dit seizoen boekte hdm een 1-3 uitzege bij SCHC. Het was de eerste overwinning van de Hagenaars in twaalf uitwedstrijden bij Stichtsche in de Dames Hoofdklasse. Het was voor hdm ook pas de derde zege in 23 Hoofdklasse-ontmoetingen met de Bilthovenaren, en de overwinning maakte een einde aan een reeks van dertien ontmoetingen zonder zege tegen deze tegenstander.

Uit haar eerste elf wedstrijden behaalde hdm negentien punten. Omgerekend naar drie punten voor een overwinning beleefde hdm haar beste eerste seizoenshelft in 26 jaar (ook negentien punten halverwege in 1991/1992).

Ook SCHC behaalde in de eerste seizoenshelft negentien punten, maar voor de Bilthovenaren is dit met het oog op recente seizoenen teleurstellend. In 2008/2009 had de ploeg halverwege voor het laatst minder dan 20 punten (toen: achttien).

Pien van Nes (hdm) is dit seizoen topscorer van de Dames Hoofdklasse met elf doelpunten. Zij wordt op de ranglijst gevolgd door SCHC-speelsters Caia van Maasakker en Ginella Zerbo, die elk tien keer scoorden.

Wij spraken voorafgaand aan dit duel SCHC-middenvelder en voormalig hdm’er Carmen Wijsman.

Arbiters: Juus de Kempenaer en Joep Everaers

 • Hdm - SCHC (D)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Hdm – SCHC (D)  Ophalen van gegevens

Den Bosch – Kampong

Den Bosch is in haar laatste 33 Hoofdklasse-duels met Kampong ongeslagen. Op 29 april 2001 wonnen de Utrechters voor het laatst van Den Bosch. Aan de Laan van Maarschalkerweerd werd het 1-0 door een doelpunt van Suzanne Boogaard. Het is meer dan twintig jaar geleden dat Kampong voor het laatst een uitwedstrijd bij Den Bosch won. Op 6 april 1997 werd het 1-2 aan de Oosterplas.

In haar laatste dertien duels met Den Bosch kwam Kampong niet meer dan één keer tot scoren in een wedstrijd. Op de openingsspeeldag dit seizoen won Den Bosch in Utrecht met een minimale marge (0-1).

Arbiters: Sophie Bockelmann en Maurits van den Wall Bake

 • Den Bosch - Kampong (D)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Den Bosch – Kampong (D)  Ophalen van gegevens

Oranje-Rood – Groningen

Op de openingsspeeldag van dit seizoen won Oranje-Rood met 0-1 op de Harener Holt door een doelpunt van Laura Nunnink. Vorig seizoen verloren de Eindhovenaren daar nog met 4-2. In 2016/2017 zette OR die nederlaag recht met een 6-1 thuiszege op de noorderlingen, op 26 maart 2017.

Het is bijna 23 jaar geleden dat Groningen voor het laatst een Hoofdklasse-wedstrijd in Eindhoven won. Op 12 maart 1995 won de ploeg met 0-1 bij Oranje-Zwart. Het doelpunt werd toen gemaakt door Marieke Dijkstra.

Yibbi Jansen is clubtopscorer bij OR met vijf doelpunten. Vorig seizoen sloot zij het reguliere seizoen af op twintig treffers en maakte er daarvan toen maar liefst zestien na de winterstop.

Groningen is als enige team in de Dames Hoofdklasse dit seizoen nog zonder overwinning. Haar enige punt behaalde Groningen op 1 oktober in eigen huis, via een 3-3 gelijkspel tegen Huizen.

Het is vijf keer gebeurd dat een team dat halverwege nog zonder overwinning was in de Dames Hoofdklasse degradatie in dat seizoen voorkwam. Vorig seizoen ontsnapte Bloemendaal volgens dit scenario.

Arbiters: Thomas Duijnstee en Noel Smeets

 • Oranje-Rood - Groningen (D)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Oranje-Rood – Groningen (D)  Ophalen van gegevens

Huizen – Amsterdam

Op 10 september won Amsterdam met 4-1 van Huizen in het Wagener Stadion. Voor de bezoekers was het de allereerste wedstrijd op het hoogste niveau. Amsterdam liep in dat duel uit naar 4-0 alvorens Eva den Hartog uit een strafcorner voor een primeur zorgde: het allereerste doelpunt van Huizen in de Dames Hoofdklasse.

Amsterdam is ongeslagen in haar laatste 50 Hoofdklasse-duels met promovendi. De laatste nederlaag was op 28 oktober 2001, 4-2 bij Klein Zwitserland. Daarnaast won Amsterdam elk van haar laatste dertien Hoofdklasse-ontmoetingen met nieuwkomers, een reeks die begon na een 0-0 gelijkspel bij De Terriërs op 14 april 2013.

Van alle huidige Hoofdklasse-speelsters zijn het er twee van Amsterdam die het dichtst bij hun 100ste Hoofdklasse-doelpunt in de reguliere competitie zijn. Bij Kelly Jonker staat de teller op 95, bij Eva de Goede op 93. 

Op de 3-1 nederlaag bij Den Bosch na, won Amsterdam al haar overige tien wedstrijden dit seizoen en stond het de tegenstander daarin telkens niet meer dan één doelpunt toe. Huizen sloot de eerste seizoenshelft af met haar eerste overwinning ooit in de Hoofdklasse. Op 5 november won de formatie van Boaz Janssen in eigen huis met 3-1 van Nijmegen.

Arbiters: Pascal Engelbertink en Pascal Groen

 • Huizen - Amsterdam (D)?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Huizen – Amsterdam (D)  Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...