Wéér geen winst voor Kampong: ‘We zijn nog te weinig een team’

De klok tikte zaterdagavond aan De Klapperboom richting de volgende nederlaag voor Kampong, toen de thuisclub 40 seconden voor tijd nog een strafcorner mocht nemen. Bij een 2-3 achterstand was talent Luna Fokke de beul van Rotterdam. Zij sleepte de bal langs keepster Iris Nikerk, waardoor Kampong na drie nederlagen eindelijk het eerste punt van de competitie pakte.

Kampong vierde het doelpunt alsof het de eerste overwinning van het seizoen betekende. Maar na het klinken van de zoemer bedrukte de sfeer snel. Gelijkspelen tegen promovendus Rotterdam is geen resultaat om trots op te zijn. De blijdschap om de gelijkmaker in de laatste minuut maakte plaats voor een soort moedeloosheid dat het wéér niet was gelukt om te winnen.

Doelpuntenmaakster Fokke (21), genomineerd voor de FIH-award van Wereldtalent van het Jaar, wist niet goed wat ze moest antwoorden op de vraag welk gevoel ze nu eigenlijk aan deze wedstrijd overhield. ‘In het Engels hebben ze daar een benaming voor. Mixed feelings’, zei ze. ‘Ik ben blij dat we eindelijk van de nul af zijn. Maar een gelijkspel tegen Rotterdam is natuurlijk niet genoeg. Nog steeds ging er te veel mis.’

Teleurstelling bij Luna Fokke na één van de drie doelpunten van Rotterdam. Foto: Bart Scheulderman

Frustratie bij Lidewij Welten

Als team leek Kampong zaterdagvond haast wel schizofreen. Hockeyend was Kampong delen van de wedstrijd veel beter dan Rotterdam. Dat na rust de 1-3 achterstand werd gerepareerd, was het gevolg van een sterke tweede helft waarin de ploeg uit Utrecht een handvol kansen creëerde. Over zestig minuten gezien had Kampong moeten winnen.

Maar Kampong liet deze wedstrijd ook een ander gezicht zien. Achterin werd opvallend zwak verdedigd. Twee van de drie goals werden veel te makkelijk weggegeven, omdat er in beide gevallen een speelster van Rotterdam helemaal vrij stond. Coach Fleur van de Kieft vertelde dat ze daar erg teleurgesteld in was, omdat dat juist een thema is waaraan veel aandacht op de training wordt besteed. ‘In de cirkel moet je tegen je man aan staan. En niet op vijf meter dekken’, verzuchtte ze.

Toen na de aansluitingstreffer van Delfina Merino in de 35ste minuut (2-3) de gelijkmaker lange tijd uitbleef, namen ook de frustraties binnen de ploeg toe. Dribbelkoningin Lidewij Welten liet zich uit de tent lokken nadat ze met een overtreding werd gevloerd en een speelster van Rotterdam iets tegen haar zei. Welten reageerde als door een wesp gestoken. Ze wilde verhaal halen bij de betreffende speelster.

De Argentijn Merino moest haar met beide handen wegtrekken om een opstootje te voorkomen. Aan de bal is de international van het Nederlands elftal nog altijd een genot om naar te kijken, bovendien verdient ze applaus voor haar keuze om Den Bosch te verruilen voor Kampong, maar het doet ook pijn om de drievoudig olympisch kampioen bij haar nieuwe club te zien worstelen. Bij de bespreking in het kringetje na de wedstrijd stonden de tranen in haar ogen.

Fokke – die behalve de 3-3 ook de 1-2 maakte – zei nog genoeg vertrouwen in het team te hebben en een stijgende lijn te zien ten opzichte van de afgelopen weken. Maar ze vindt ook dat er aan het huidige spel nog genoeg mankeert. ‘We zijn heel hard aan het werk om een team te worden. Soms zijn we nog te veel losse eilandjes. Vandaag zag je eindelijk fases waarin we wél als team op het veld stonden. Toen vochten we keihard en creëerden we genoeg kansen. Maar die fases duurden te kort. En de momenten waarin we nog te weinig een team zijn, duurden te lang.’

Delfina Merino, oud-speelster van SCHC, zal zich haar comeback in Nederland anders hebben voorgesteld. Foto: Bart Scheulderman

De druk op Fleur van de Kieft neemt toe

Coach Van de Kieft probeerde haar teleurgestelde speelsters na de wedstrijd moed in te praten door in het kringetje te benadrukken dat Kampong delen van de wedstrijd goed had gehockeyd en het eerste punt van het seizoen eindelijk binnen is.

Ze omschrijft zichzelf als een optimistisch persoon. Ze vertelde bijvoorbeeld dat ze trots was dat haar ploeg een achterstand van 1-3 had ombogen naar 3-3. In gesprek met de speelsters wil ze ook blijven benadrukken wat er wél goed gaat in plaats van wat er verkeerd gaat.

Maar inmiddels staat Kampong wel ver achter op sommige ploegen die een gooi naar de play-offs willen gaan doen. Topspeelsters Lidewij Welten, Delfina Merino, Laura Barrios en Madison Fitzpatrick zijn door Kampong aangetrokken om voorzichtig de jacht op de vierde plek in te zetten. Naarmate goede resultaten uitblijven, neemt de druk op Van de Kieft verder toe. In het verleden werd coach Pieter Bos de laan uitgestuurd omdat Kampong onder zijn leiding niet uit de degradatiezorgen kwam. Michiel van der Struijk kende een moeizame start van de competitie en kreeg de ploeg uiteindelijk toch aan het hockeyen, maar hoorde uiteindelijk wel dat hij aan het eind van het seizoen moest vertrekken.

Fleur van de Kieft baalt ondanks de late gelijkmaker van het puntverlies tegen Rotterdam (3-3). Foto: Bart Scheulderman

Hoe is het om als team tegenslag op tegenslag te krijgen?
Van de Kieft: ‘Dat is niet leuk. Zeker niet omdat we het in de voorbereiding harstikke goed deden. We hebben simpelweg te veel kwaliteit om onderaan te bungelen. Maar het komt goed. Daar heeft iedereen vertrouwen in. Alleen moeten we op een gegeven moment wel resultaat gaan boeken.’

Was jij extra blij met de goal van Luna Fokke, omdat een vierde nederlaag op rij gevaarlijk had kunnen zijn voor jouw positie?
‘Ik ben helemaal niet bezig met mijn positie. Ik ben alleen bezig met het team. We zijn een ploeg die aan elkaar moet wennen. We hebben acht nieuwe meiden en zijn bezig om een team te gaan vormen. Dat heeft tijd nodig. Ik merk dat de meiden nog niet genoeg houvast hebben op momenten dat het niet lekker loopt.’

Heeft het wel door je hoofd gespookt dat de club bij een nederlaag misschien weleens afscheid van je kon gaan nemen? Of heb je zelf misschien getwijfeld of je wel door moest gaan?

‘Nee, dat niet. Ik heb niet het gevoel dat het niet werkt tussen de ploeg en mij. Daar zijn we helemaal niet mee bezig. We zijn aan het bouwen. Met zoveel nieuwe speelsters moeten we niet verwachten dat we in de eerste weken meteen op ons best zijn.’

Hebben jullie dan vooraf de lat niet te hoog gelegd?
(Glimlachend): ‘Dat doen die meiden zelf. Maar we gaan de verwachtingen waarmaken. Dat hebben we nu nog niet gedaan, maar vanaf volgende week gaan we dat wel doen. Daar ben ik van overtuigd.’

Kampong – Rotterdam 3-3 (1-3)

17. Merel Boekhorst 0-1 (sc)
22. Luca Preyde 0-2
26. Luna Fokke 1-2
30. Frederique Moerman 1-3
35. Delfina Merino 2-3 (sc)
60. Luna Fokke 3-3 (sc)


1 Reactie

  1. lynnBosman

    Het is, zoals RobV dat kan zeggen, los zand. Hockeyen kunnen ze echt wel. In de omschakeling gaat veel mis, verdedigend staat het niet goed. Welten, Merino, Fokke en ook Barrios laten bij vlagen hun klasse zien. Verschil met andere speelsters is dan toch wel behoorlijk, dat zal voor Welten en Merino toch wel erg wennen zijn. Of het de juiste coach is dat weet ik niet, maar uit deze groep valt zoveel meer uit te halen dan dat ene punt.


Wat vind jij? Praat mee...