Wekelijks ‘riedeltje’ levert promotie op voor Nijmegen

Het was alsof de Nijmegen-speelsters aan het begin van het seizoen al wisten dat promotie naar de Hoofdklasse via shootouts werkelijkheid zou worden. De overgangsklasser kwam pas een paar minuten voor het einde langszij tegen MOP (1-1) en won na shootouts. Het hele seizoen trainen op juist dat aspect betaalt zich op het juiste moment uit voor Nijmegen-coach Mathijs Brouwer.

Veelzeggend was de blijdschap na het laatste fluitsignaal. De speelsters van Nijmegen hadden net gelijkgemaakt en konden zich opmaken voor de shootouts. Ze hadden er vertrouwen in. Achteraf zeker niet zonder reden. ‘We wisten dat we het niet meer weg gingen geven’, vertelde keepster Saskia van Duivenboden, de grote heldin bij de bezoekers. Zij hield drie speelsters van MOP van scoren af. ‘Hier hadden we al weken op getraind. Geen informatie verzamelen over de tegenstander, maar constant hetzelfde riedeltje bij elke training.’

In de reguliere speeltijd had de goalie ook een drukke middag. ‘Het was een beetje rommelig en chaotisch aan het begin. In de tweede helft werden we op sommige momenten ook flink teruggedrongen.’ Tegenstander MOP kwam namelijk met een duidelijk speelplan naar buiten. De ploeg uit Vught had een moeizame tweede seizoenshelft achter de rug. Een pauze van bijna dertig dagen leek zich uit te betalen bij de ploeg. ‘We hebben laten zien dat we in de hoogste divisie thuishoren’, vertelde doelpuntenmaker Lotte van Dongen. Zij opende in de tweede helft de score, na een flink offensief van MOP. ‘Aan de andere kant is dat ook een beetje zuur: als zij beter waren, dan konden we dat onszelf aanrekenen.’

MOP-coach Karel Alferink baalt na weer een gemiste kans. Bron: Willem Vernes

 

Spervuur aan voorzetten

Het eerste half uur speelden zij namelijk met veel drang en opportunisme naar voren. Zo’n beetje elke bal in de hoek werd voorgegeven. Dat zorgde op sommige momenten voor grote kansen voor de thuisploeg. Zo legde Elke Boers meerdere malen aan met de backhand, maar in drie gevallen was Van Duivenboden goed op haar post. Zij had echter geen antwoord op de sleep van Lotte van Dongen, maar de bal werd van de lijn gehaald.

‘We hadden wel hetzelfde plan als de vorige keer’, vertelde Nijmegen-aanvalster Senna Bombach na afloop van de wedstrijd. ‘Compact houden. Bij elkaar blijven. We lieten ze in de eerste helft wel iets te veel hockeyen.’ Terwijl de verdediging van de bezoekers druk bezig was met verdedigen, stond MOP-keepster Niki Bosman de wedstrijd van een afstand te bekijken. Pas na een half uur moest zij voor het eerst ingrijpen na een sleep van Ellemiek Koenders. Daarna kreeg Nijmegen nog twee corners in de laatste minuten van de eerste helft, maar in beide gevallen werd Bosman niet getest.

Loon naar werken voor MOP

Na de rust ging MOP toch weer op zoek naar de openingstreffer. De bank van de Vughtse ploeg veerde op nadat Janneke van de Venne haar backhand in het doel leek te schieten. Met de nadruk op leek, omdat de bal naast ging. Een paar minuten later mocht MOP-coach Karel Alferink alsnog juichen. De zesde strafcorner was de juiste voor strafcornerneemster Lotte van Dongen, waarbij ze iets te veel ruimte kreeg van de eerste uitloper. Daarna was het een koud kunstje om de bal via de handschoen van Van Duivenboden binnen te schieten.

Na 55 minuten compact verdedigen was het opeens de beurt aan Nijmegen om ten aanval te trekken. De ploeg kwam in de wedstrijd een aantal keer door in de omschakeling, maar het laatste kwartier was het echt alles of niet voor de bezoekers. Michelle Simons, vorige week ook al belangrijk met een assist, dribbelde twee minuten voor tijd over de achterlijn en kon Senna Bombach in stelling brengen. Bombach: ‘Eigenlijk was het nog best kielekiele, omdat de bal heel langzaam over de lijn ging. Ik juichte al, maar ik durfde niet achterom te kijken.’ Shootouts moesten dus de beslissing brengen, tot blijdschap van de Nijmegen-speelsters.

MOP-speelster Colette de Beaumont in duel met Kirsten Klop van Nijmegen. Foto: Willem Vernes

‘We zijn inmiddelds getraind in shootouts’

Zo ook bij Klaartje Mientjes, vorige week één van de uitblinkers bij de Nijmegenaren. ‘Elke training doen we een paar shootouts. Daarnaast kennen we de spanning van shootouts na vorig jaar (tegen Victoria, red.)’, vertelde ze achteraf. ‘Voor MOP was het misschien nieuw, maar wij zijn er inmiddels getraind in. Daarom gingen wij met veel vertrouwen de shootouts in.’ Zij benutte haar eigen kans, nadat keepster van Duivenbode eerder al de hoofdrol opeiste.

Bitt Guelen van Nijmegen verslikte zich nog in de eerste shoot-out, maar daarna ging het lopen bij de bezoekers. Keepster Van Duivenbode hield Floor Hoogers, Colette de Beaumont en Pili Romang van scoren af. Het feit dat precies die drie speelsters misten voor MOP was extra wrang, omdat zij de ploeg de gehele wedstrijd op sleeptouw namen. Teamgenoten werden compleet gesloopt gewisseld en toch bleven De Beaumont en Romang op het veld staan. Het mocht echter niet baten voor de ploeg, die qua blessures ook een zeer ongelukkig seizoen kende.

Blijdschap bij Senna Bombach (links) en Tessa Schoenaker. Foto: Willem Vernes

Play-outtrauma ten einde voor Nijmegen

Na de gewonnen shootouts werd de promotie gevierd met veel champagne. Dat ging in eerste instantie niet zo soepel. ‘We kwamen er achter dat een paar flessen met een flesopener open moesten, dat wisten we in eerste instantie niet’, verklaarde Bombach. In wezen was de onwennigheid na het laatste fluitsignaal bijna een personificatie van het kleine playout-trauma dat de ploeg achtervolgde.

De Nijmeegse ploeg haalde de twee voorgaande jaren namelijk al de finale van de play-offs. In beide gevallen werd er echter verloren. Bombach: ‘Ik was er ook wel een beetje klaar mee. Vorig jaar waren we al aardig dichtbij. Toen wonnen we ook na shootouts tegen Victoria, dus dat blijft ons ook achtervolgen. Nu valt alles gelukkig goed.’ Niet veel later spoten de champagneflessen wel schuim in de lucht en ook coach Matthijs Brouwer kon de champagnedouche niet ontlopen. ‘Ik heb van tevoren gezegd: Het maakt niet uit hoe we winnen, zolang je maar wint’, vertelde hij achteraf. ‘Door die late goal en de shootouts in het vooruitzicht stonden we al met 2-0 voor.’

MOP – Nijmegen* 1-1 (0-0)
55’ Lotte van Dongen 1-0
68’ Senna Bombach 1-1
*Nijmegen wint na shoot-outs (1-3)

 


Wat vind jij? Praat mee...