Welten jaagt tegen Oranje-Rood op jubileumtreffer

Lidewij Welten is nog één doelpunt verwijderd van een mooie mijlpaal in de Hoofdklasse. De 27-jarige aanvaller van Den Bosch kan zondag in de topper tegen Oranje-Rood aan de Oosterplas (aanvang 12.45 uur) haar honderdste competitiedoelpunt maken.

Iets minder dan twaalf jaar geleden verscheen de naam Lidewij Welten voor het eerst als doelpuntenmaker op het wedstrijdformulier van een Hoofdklasseduel. Dat gebeurde op 23 oktober 2005, in de uitwedstrijd van Den Bosch tegen Hurley. Welten was toen vijftien jaar jong en was net begonnen aan haar eerste seizoen bij de Bossche damesploeg.

‘Ik kan me dat nog wel herinneren’, zegt Welten na even nadenken. ‘Niet vanwege het doelpunt zelf, maar door het verslag in de regionale krant van een dag later. In de kop stond iets in de trend van puppy power, dat is het enige wat me is bijgebleven.’ Een toepasselijke kop, vanwege de vele piepjonge, onervaren speelsters bij Den Bosch in dat seizoen, en voor Welten ook eentje met een persoonlijk tintje, gezien haar grenzenloze liefde voor honden.

‘Scoren is nooit een doel op zich’

Vele wedstrijden en hoofdprijzen na dat eerste doelpunt staat de teller voor Welten bij Den Bosch inmiddels op 99 doelpunten in de reguliere competitie. Door haar twee treffers in de thuiswedstrijd tegen Groningen van vorige week (8-0 zege) heeft ze nu in dertien opeenvolgende seizoenen gescoord. Haar persoonlijk record dateert van het seizoen 2014/15, toen ze in de reguliere competitie dertien keer doel trof.

‘Bijna honderd goals klinkt op zich best veel, maar níet als ik kijk naar het aantal seizoenen dat ik al in de Hoofdklasse speel’, antwoordt Welten op de vraag of er niet veel meer doelpunten achter haar naam hadden moeten staan. ‘Natuurlijk stel ik als aanvaller doelen, maar het scoren is nooit een doel op zich geweest. Ik denk dat ik door de jaren heen als aanvaller ook mijn waarde heb bewezen in het halen van strafcorners.’

Veelal velddoelpunten

Van alle nog actieve Hoofdklasse-speelsters hebben er slechts twee honderd goals of meer Hoofdklasse-goals op hun naam staan en zij spelen allebei voor SCHC: Caia van Maasakker (167 goals) en Claire Verhage (100). Als we de Hoofdklasse-productie van Welten nader bekijken, komen liefst 92 van haar 99 doelpunten voort uit veldspel. De overige zeven goals kwamen tot stand uit een strafcorner.


Bron data: Gracenote


Wat vind jij? Praat mee...