Welten, Keetels en Ehren zelf over zijn naderende afscheid

Veertienvoudig landskampioen Raoul Ehren – acht landstitels als hoofdcoach, vijf als assistent, één als speler – stond voor een van de moeilijkste beslissingen van zijn leven. Zijn keuze om de uitdaging met de Belgische nationale vrouwenploeg aan te gaan, betekent dat hij moest breken met zijn liefde Den Bosch.

‘Ik denk dat ik nog steeds een klik heb met de spelersgroep. Ik heb absoluut niet het idee dat we op elkaar uitgekeken zijn. Wat dat betreft had ik prima bij Den Bosch kunnen blijven’, vertelt Ehren over het helse dilemma dat hem in de maanden december en januari slapeloze nachten bezorgde, nadat hij in België het stokje van Niels Thijssen had overgenomen. Sinds maart 2019 was hij de assistent van Thijssen.

In eerste instantie duurde het contract van Ehren als bondscoach tot en met het EK in juni in Amsterdam. Als Ehren daarna in ieder geval tot en met het WK van 2022 door wilde bij de Red Panthers, moest hij van de Belgische hockeybond wel stoppen als clubcoach van Den Bosch. Wekenlang nam hij de tijd om een beslissing te nemen. In januari hakte hij de knoop door en lichtte hij de club in over zijn besluit om zijn aflopende contract bij Den Bosch niet te verlengen.

Raoul Ehren aan het werk met de nationale ploeg van België. Foto: Philippe de Putter

 

Deze kans doet zich nú voor. Of ik over twee of drie jaar weer zo’n kans had gekregen, weet je natuurlijk niet.

Wat gaf de doorslag? ‘Dat is een combinatie van factoren geweest. Allereerst doet deze kans zich nú voor. Of ik over twee of drie jaar weer zo’n kans had gekregen, weet je natuurlijk niet. Bovendien heb ik de afgelopen maanden al kunnen ervaren hoe het er in België aan toe gaat. Ik zie dat de groep er veel voor over heeft om tot goede resultaten te komen. Dat is voor mij belangrijk, anders had ik er mijn handen niet aan gebrand’, zegt Ehren, die een veelbelovende start kende met het flink verjongde Belgische team.

Sinds zijn aanstelling in december speelde de nummer twaalf op de wereldranglijst vijf oefeninterlands. In Valencia werd er twee keer gewonnen en één keer gelijk gespeeld tegen Spanje. Afgelopen weekend speelde België in Mannheim tegen Duitsland, de nummer drie van de wereld. Er werd gewonnen met 4-1 en verloren met 2-1.

Het lijkt me vreemd om straks niet meer op mijn fiets te stappen en naar de club te rijden.

Ehren: ‘Ik zie veel potentie in de speelsters. De professionaliteit van de beleidsmedewerkers van de Belgische hockeybond is ook één van de redenen waarom ik ervoor gekozen heb de uitdaging aan te gaan. Ik heb vertrouwen in hun visie. Bovendien werk ik al zeventien jaar bij Den Bosch en zit het moment er aan te komen dat het een keertje klaar is. Ik vond het fijn om zelf de regie te houden.’

Afgelopen donderdagmiddag, voor het begin van de training, deelde Ehren het nieuws met de spelersgroep van Den Bosch. Een deel van hen zag het aankomen, vertelt hij. Overheersend bij de speelsters was vooral het gevoel dat het vreemd is dat er straks een andere coach voor de groep staat, nadat Ehren twaalf jaar hoofdcoach en vijf jaar assistent is geweest.

‘Ook voor mij voelt het nog gek. Het lijkt me vreemd om straks niet meer voor de groep te staan. Om straks niet meer op mijn fiets te stappen en naar de club te rijden. In plaats daarvan stort ik me gelukkig in een ander prachtig avontuur’, zegt hij.

Ik ga zeker geen afscheidstournee houden, daar houd ik niet van, haha.

Zijn statistieken met Den Bosch zijn nog altijd verbazingwekkend. Van de 246 hoofdklasseduels die de Bosschenaren onder zijn leiding speelden, wonnen ze er 202 (met de doelcijfers 857-197). Ehren kan met Den Bosch in de eerstvolgende Hoofdklasse-wedstrijd (Laren-uit) zijn zoveelste mijlpaal bereiken: 100 zeges in 124 uitwedstrijden.

Ehren: ‘Ik ben Den Bosch dankbaar dat ik twaalf jaar geleden de kans gekregen heb terwijl ik weinig ervaring als hoofdcoach had. Ik ga zeker geen afscheidstournee houden, daar houd ik niet van, haha. Ik kijk vooral naar de komende maanden. We gaan er alles aan doen om de play-offs en de EHL te winnen. Dat zou het allermooiste afscheid zijn.’

Lees ook


5 Reacties

 1. unplugged

  Ik ben er niet van overtuigd dat hij er op vooruit gaat om naar België te gaan . Hij kan wel een keer een oefenwedstrijd spelen tegen de Dames van Den Bosch , ik ben benieuwd naar de uitslag .

  1. lvabr

   Klopt ongetwijfeld. Wel kan ik me voorstellen dat hij een nieuwe prikkel nodig heeft. Bij Den Bosch had hij een topploeg en wist hij ieder jaar het maximale er uit te halen (dat alleen al is enorm knap). Lijkt me interessant om te zien hoe veel beter de Belgische dames onder hem kunnen worden. Ondanks dat alle deuren nu voor hem zijn geopend moet hij het wel weer opnieuw waarmaken, tenslotte is het coachen van een nationale ploeg totaal anders (selecties wisselen, korte periodes intensief samenwerken en speelsters komen van verschillende clubs).

 2. gerrit-v

  Toch niet gek dat Ehren na zo veel jaren en zo veel successen toe is aan iets anders? Hij wil zichzelf weer moeten bewijzen. Goede keuze, kan zo alleen maar verder groeien.

 3. Bob Krulvis

  Het is mooi geweest na zoveel mooie jaren. Geweldig gedaan met Den Bosch! Nu kijken of hij met een mindere ploeg een mooi resultaat kan halen.

 4. JMJFijen

  Raoul bedankt, Raoul bedankt, Raoul Raoul Raoul bedankt. Nogmaals, bedankt Raoul, succes bij onze zuiderburen en maak het seizoen mooi af bij Den Bosch,,,,,, supporter Sjang


Wat vind jij? Praat mee...