Geblesseerde Welten: ‘Zo goed als zeker géén EK’

Voor Lidewij Welten is de kersverse twintigste landstitel van Den Bosch er een met een zwart randje geworden. De 30-jarige aanvaller heeft aan het spannende tweede finaleduel met Amsterdam (1-0 zege) een ogenschijnlijk zware hamstringblessure overgehouden. ‘Door het EK kan zo goed als zeker een streep’, zijn haar woorden tegenover de NOS. 

Welten zette in de 67ste minuut rechts op het middenveld aan voor een individuele actie, maar werd slachtoffer van een botsing met Floor de Haan. ‘Ik kreeg een beuk van achteren waardoor ik uit balans raakte. Daardoor schoot mijn linkerbeen door. Ik voelde het meteen: hamstring’, sprak Welten na afloop voor de camera van Ziggo. 

Welten strompelde naar de kant en wist meteen dat het foute boel was. Voor de Bossche dug-out smeet ze eerst haar stick op de grond en daarna liggend haar handschoen en bitje. Woedend was ze. Op de overtreding terwijl ze in volle sprint was. En op de ongetwijfeld vervelende gevolgen ervan.

Het fatale moment voor Welten: ze verstapt zich na de overtreding van Floor de Haan. Foto: Willem Vernes

Welten: ‘Ongelukkig dat dit in de laatste minuten van de wedstrijd gebeurt. Meteen na de overtreding kon ik mijn linkerbeen niet eens neerzetten. Ik was eerst aan het bedenken hoe ik überhaupt naar de kant kon komen. Het voelde alsof alles eraf lag. Daarna schiet meteen de hele zomer met Oranje door je hoofd.’

De Oranje Dames beginnen over minder dan drie weken aan het EK in Amstelveen en reizen eind juli naar Tokio voor de Olympische Spelen. ‘Door het EK kan zo goed als zeker een streep. Dat komt te vroeg denk ik. De Olympische Spelen halen wordt lastig’, aldus Welten.

Mixed feelings

In de slotseconden van de wedstrijd tegen Amsterdam werd een tegen haar tranen vechtende Welten heen en weer geslingerd tussen pijn en blijdschap. ‘Ik kon me nog even bij elkaar rapen om die corner van Matla er mooi in te zien gaan. Het enige wat ik kon doen was spuiten met mijn bidon. Ik kon helaas niet naar de meiden toe rennen, maar wel mooi dat we de titel alsnog pakken. Maar dit is heel zuur voor mezelf.’

‘Ik denk dat dit eenzelfde blessure is als mijn vorige hamstringblessure, maar nu aan mijn linkerbeen. Dat wordt bikkelen de komende weken. Dat kan ik. Ik blijf optimistisch, maar ik moet eerst bekijken wat de schade is. Ik kan er helaas niet inkijken nu.’

Welten vecht een duel uit met Amsterdam-aanvoerder Lauren Stam. Foto: Willem Vernes

In mineur naar nieuw record

Aan de kersverse landstitel van Den Bosch zullen voor Welten voor altijd twee verhalen blijven kleven. Naast het sombere verhaal van de hamstringblessure die op een zeer ongewenst moment in het seizoen komt, staat een onverminderd succesverhaal. De 30-jarige aanvaller is alweer voor de twaalfde keer in haar loopbaan landskampioen. Er is geen hockeyer in Nederland die vaker kampioen werd op het hoogste niveau.

Het is te betwijfelen of Welten op dit moment in de stemming is om van de volgende feitelijke constatering te kunnen genieten: met haar twaalfde landstitel heeft ze het Nederlands record van voormalig ploeggenote Maartje Goderie geëvenaard. De Brabantse tweevoudig olympisch kampioene, tegenwoordig wonend in Australië, beëindigde haar sportcarrière zeven jaar geleden en veroverde haar twaalf landskampioenschappen met Den Bosch tussen 1994 en 2014.

23 clubprijzen

Goderie moet vanaf nu ook een ander indrukwekkend record met Welten delen. Dat van de meest succesvolle Nederlandse hockeyster in clubverband. Behalve haar twaalf landstitels won de voormalige Oranje-international met Den Bosch ook elf keer de Europa Cup.

Goderie’s jaloersmakende verzameling van 23 clubprijzen in het veldhockey was tot voor dit weekend een unicum. Nu heeft Welten er ook 23, dankzij de elf Europese clubprijzen die ze met Den Bosch won tussen 2006 en 2021. Dat aantal kan nog verder oplopen, aangezien Welten binnenkort haar contractverlenging bij Den Bosch wereldkundig zal maken.

Perfecte meme

Voegen we ook de oogst aan eremetaal met de Oranje Dames toe, dan is Welten Goderie inmiddels al voorbij. De dribbelkoningin stond met het Nederlands elftal sinds 2008 twaalf keer op het hoogste podium, wat haar totaal aan hoofdprijzen op 35 brengt. Goderie pakte negen hoofdprijzen als Oranje-international, waarmee ze op 32 uitkomt. Tussen Welten en Goderie prijkt alleen nog de naam van Maartje Paumen, die met 21 clubprijzen en twaalf titels met Oranje op 33 staat.

Er is nu dus niemand op aarde met een hockeystick die een vollere prijzenkast heeft dan Lidewij Welten. Het zou een viral meme op social media kunnen zijn:

‘Welten and trophies. Name a more iconic duo in hockey. We’ll wait.’ 

Het zal Welten op dit moment allemaal weinig kunnen schelen. De pijn van een mogelijk langdurige blessure zal het trotse gevoel na wéér een hoofdprijs nog wel even verdringen.


20 Reacties

 1. lynnBosman

  Verschrikkelijk voor Welten. Ook voor Oranje een aderlating. Laten we hopen op deelname aan de Spelen. Ze kan een wedstrijd openbreken, veel ervaring en heeft ook een goede shoot out. Gelukkig voor Oranje hebben we speelsters als Moes, Fortuin en Albers die wellicht dan een kans krijgen om te laten zien wat ze kunnen op het EK. Ook fingers crossed voor Veen, De Waard en De Goede.

  1. Badwaiter

   Het ontbreken van die vier is toch wel een behoorlijke aderlating voor Oranje.

  2. ton-goderie

   Tip voor de bondscoach: met het oog op de OS (als die tenminste doorgaan) overwegen om de EK aan je voorbij te laten gaan en Jong Oranje te sturen. Zo loop je niet de kans op nog meer blessures, geef je de “jeugd” de kans om aan het grote werk te ruiken en kun je de geblesseerden optimaal laten revalideren.

 2. RobV

  Marijn Veen lijkt een lastig verhaal te worden. Op een toernooi speel je veel wedstrijden in korte tijd en dan is het eigenlijk meteen gebeurd met je inzetbaarheid zodra je weer deze klachten krijgt. Misschien kan Eva de Goede nog wat spelen op het EK, als dit risico niet te hoog is. Het lijkt me dat Welten en De Waard zich vooral richten op de OS.

 3. Horn_964

  Hoop van harte dat Lidewij's reactie is ingegeven door emotie meteen na de wedstrijd en dat na onderzoek blijkt dat het meevalt. Sterkte!

 4. PatrickBateman

  Heel jammer omdat het ook een frustratieovertreding was. Natuurlijk nooit de bedoeling geweest om Welten te blesseren maar de Amsterdamspeelster kwam niet eens in de buurt van de bal.

 5. hansvandezande

  Ik vind het schandalig dat Floor zo op een tegenstander door gaat. Dit heeft niks met sport te maken. Iemand zo blesseren terwijl ze in een volle sprint zit en zeker niet meer bij de bal kan. pfffff jammer dat de scheidsrechter hier niet moet doe wat hij moet doen.

  1. ton-goderie

   Sorry, maar het lijkt me niet gepast om zo op de ‘vrouw’ te spelen. Na de beelden enkele keren teruggekeken te hebben is geen enkel teken van opzet te zien. De gevolgen van de m.i. onbewuste aktie zijn wel triest, maar Floor een schuldcomplex aansmeren gaat mij echt te ver.

  2. henkvansoest53

   Helemaal mee eens

 6. vandeberg123

  De Haan maakt een prima en logische overtreding en Welten komt niet goed uit met haar pas. Vervelend voor haar, maar ze had zelf ook wel een aantal mensen kunnen blesseren met stick in het gezicht en alle frustratie van hoe slecht ze vandaag weer speelden.

 7. lynnBosman

  ^ ik denk dat jij degene bent die gefrustreerd is aan je reactie te lezen. Den Bosch weet dat het aan een kans van Welten of Matla vaak genoeg heeft. Laten we eerlijk zijn, wat heeft Amsterdam gecreëerd ondanks het prima spel? Logische overtreding? Misschien. Prima? Nee. Overigens vind ik de stick in het gezicht als overtreding geen vergelijking met deze overtreding. Welten mist mogelijk de OS door deze overtreding, als ze de stick in haar gezicht zou hebben gekregen had ze op het EK gespeeld. Overigens ga ik er ook vanuit dat De Haan haar niet bewust wil uitschakelen voor de Olympische Spelen. Het is enorme pech voor Welten.

 8. misha-van-oostveen

  Al in de jeugd wordt er aangeleerd om voorlangs te kruizen. Je bent en de tegenstander kwijt en binnen de 23 meter lijn levert het bij contact ook een sc op. Welten dacht zo haar tegenstander kwijt te raken terwijl ze gewoon de ruimte had rechtdoor te gaan. Dan is er het risico, hoe triest ook, dat er contact ontstaat. Dat is hier gebeurd. M.i. geen enkele intentie om iemand te blesseren maar ongelukkige situatie. Hopelijk voor Welten op de O.S. weer helemaal fit en wellicht heerlijk uitgerust. Sterkte

 9. adrievandeparel

  Heel erg jammer voor Lidewij en voor Nederland. Ik hoop dat ze zeker de Olympische Spelen haalt die ze al gewonnen heeft in Peking en Londen. Hopelijk valt het mee en haalt ze de EK nog. En met 1 been heeft Lidewij meer rendement dan vele anderen. Zeker zoals ze nu speelt, met enorm veel inzet en passie. Enorm gedreven is ze een vaste waarde voor Nederland. Nog 3 weken tot de EK, precies over 3 weken zaterdag 5 juni Nederland-Ierland, dan 's maandags Spanje, 's woensdags Schotland, wellicht haalt ze de halve finale vrijdag 11 juni tegen Groot Brittannië/Duitsland/België en 's zondags de Finale tegen Duitsland/Groot Brittannië (die wonnen deze week van Duitsland nadat ze een dag eerder er van verloren). Over 10 weken de Olympische Spelen, eerst tegen India, dan Ierland, Zuid-Afrika, Groot Brittannië, Duitsland in de poule. Dan kwartfinale 1A Nederland tegen B4 Nieuw Zeelland/Spanje/Australië. Bij winst (natuurlijk winnen we), tegen B2 Australië/Nieuw Zeeland/Spanje en dan de Finale tegen Argentinië (is echt sterker dan Australië, Nieuw Zeeland/Spanje/Japan/China) die bij Nederland topfit en in topvorm gewonnen moet worden door Nederland met hopelijk een topfitte Lidewij, Eva, Xan , Marijn of Pien . Alle anderen , 16/18 , topfit en in topvorm en NEDERLAND wordt OLYMPISCH KAMPIOEN.

 10. PatrickBateman

  Overigens mist Hockey.nl hier bij Welten vind ik ook nog een prijs in het overzicht: in tegenstelling tot Maartje Goderie is Lidewij Welten in 2015 uitgeroepen tot Beste Speelster van de Wereld. Voor de volledigheid ;)

  1. ton-goderie

   Mooi om van Raoul Ehren te lezen dat het niet om het aantal titels gaat, maar om de herinneringen.

 11. knuufke

  Natuurlijk niets opzettelijks aan en pech in de hitte van de strijd. Enorm sneu voor Welten. Ik vrees als het niet meevalt dat de bondscoach toch echt even goed na moet gaan denken. Dat idee om wat ouderen thuis te laten voor de EK van "familiegoderie" is zo gek nog niet. Ze neemt met haar selectiebeleid gericht op de rijpere speler wel risico's, alhoewel jonkies ook geblesseerd raken.

 12. Hockeyfeest

  Is de enorme frustratie van Welten na de overtreding ook het gevolg van een naderend afscheid? Had ze nog 1x willen knallen? Of is er al iets bekend over een afscheid van Welten?

 13. RobV

  @Hockeyfeest Het is natuurlijk sowieso de laatste OS voor Lidewij Welten, dat is haar grootste zorg. Ik verwacht niet dat ze meteen na de OS stopt bij Oranje, maar bij NL internationals weet je het nooit. De blessure is heel ongelukkig. Niet de eerste keer overigens, ze is toch ook wel blessuregevoelig. Het was weliswaar een overtreding maar het heeft wel meteen weer verstrekkende gevolgen.

 14. lynnBosman

  De kant van Floor de Haan via Hoofdklassehockey.nl: https://hoofdklassehockey.nl/dames/floor-de-haan-maakte-niet-bewust-overtreding-in-finale-op-lidewij-welten/

 15. adrievandeparel

  Ik hoop op een spoedig goed bericht over Lidewij. Verwacht dat ze OS zo wie zo gaat halen. Voor Nederland zou het heel goed zijn als ze de EK over 19 dagen haalt (5 wedstrijden (Ierland/Spanje/Schotland/Groot Brittannië/België/Duitsland en Finale Duitsland/GrootBrittannië (wonnen vorige week van Duitsland 2-0, dag er voor verloren ze 3-2/België, 3 wedstrijden zou ook al goed zijn. In de Finale van de vorige EK'19 in Antwerpen scoorde Lidewij de winnende goal en was ze 1 van de betere speelsters (als ze gedreven is en alles lukt is ze de beste) en bij de EK'17 , 4 jaar terug ook in het Wagener stadion was ze de allerbeste , scoorde 2 supergoals tegen Spanje en had ze veel rendement en won Nederland in de Finale 3-0 van België. Kortom Lidewij moet gewoon mee naar Tokio, op 1 been heeft ze nog meer rendement dan vele anderen. Hopelijk is ze snel weer topfit. En ik wil er om wedden dat Lidewij ook de Finale speelt van de Olympische Spelen in Parijs'24. Wie hier E 100,- op wil zetten en het tegendeel beweert, laat maar weten. Ze gaat bij HCDENBOSCH in ieder geval door, hopelijk nog lang, ze is van 16 juli '90 , dus bij volledige fitheid en topvorm zijn zelf de Olympische Spelen van '28 in Los Angeles haalbaar. Er zijn er die op hun 38e Wereldkampioen werden (Joop Zoetemelk) en die in Tokio op hun 38e (bijna 39) Olympisch Kampioen kunnen/gaan worden (Kirsten Wild). Het is dus te hopen op een TOPFITTE LIDEWIJ !


Wat vind jij? Praat mee...