Het werkt bij Laren: veldspeelster erin voor keepster Sombroek

Het gebeurt tegenwoordig zo vaak in het hockey: bij een achterstand de keeper in de laatste minuten wisselen voor een veldspeler. Maar hoe vaak levert dit echt wat op, behalve een nóg grotere achterstand? De hockeysters van Laren lieten zien hoe je het maximale uit deze situatie haalt door zondag een 2-0 achterstand tegen Kampong in een 2-2 gelijkspel om te buigen.

Het fluitje ging, zeven minuten voor tijd. Het beproefde recept: keepster eruit, veldspeelster erin. In dit geval oud-international Joyce Sombroek eruit, verdedigster Florine van Grimbergen erin. Het was de wanhoopspoging van Laren-coach Robert-Jan Cox, die zondag zag dat zijn team tegen Kampong totaal niet leek op het team dat vrijdagavond nog zo knap met 2-0 van SCHC had gewonnen.

Vaak leidt zo’n wissel niet tot een ander resultaat. Dit keer wel. Laren bleef geduldig zoeken naar de opening. Kampong was opeens in paniek. Maxime Kerstholt maakte van dichtbij de 2-1, haar zesde doelpunt van het seizoen. Met nog vijf minuten te spelen leek er nog weinig aan de hand voor Kampong, dat met Alexandra Heerbaart een keepster had die tot die goal van Kerstholt zondag niet te passeren leek.

UTRECHT – Laren brengt de stand, even voor tijd , op 2-2, keeper Joyce Sombroek (Laren) komt weer terug in het veld tijdens de competitiewedstrijd Kampong-Laren. Foto: Koen Suyk

Maar toen was daar talent Laura Marell – overgekomen van het gedegradeerde Pinoké – die uit het niets alsnog de 2-2 mokerslag uitdeelde, nadat Kampong de laatste vijf minuten in paniek leek door het overtal van Laren.

Voor oud-international Sombroek (27) zal het een wedstrijd zijn die ze niet snel zal vergeten. Eerst verrichte ze de ene na de andere redding op de Utrechtse inzetten. Daarna moest ze naar de kant. Toen het 2-2 stond moest ze zo snel mogelijk weer het doel in. ‘Dit was me het wedstrijdje wel’, zei Sombroek, die vooral vond dat haar team niet goed startte. ‘Dan is Kampong gewoon een goede ploeg. Dat ik word gewisseld maakt me niet uit. Het enige dat ik wil is winnen. Nu hebben we één punt, maar wel een belangrijk punt. We hebben veerkracht getoond.’

Scoren blijft moeilijk voor Kampong

Voor Kampong kon de wedstrijd niet zuurder aflopen. Bijna zeventig minuten lang koerste het team af op een droomweekend. Na één punt uit drie wedstrijden werd Huizen vrijdagavond met 0-4 verslagen. Dat gaf zoveel vertrouwen dat ook het veel sterkere Laren aan de zegekar kon worden gebonden. De thuisploeg was grote delen van de wedstrijd oppermachtig, maar het bleef in Utrecht teveel steken bij: ‘Jaaajaaa…….oeeeehhhhhh…..’. Dat was de kreet die meerdere keren te horen was bij de supporters, de begeleiding en de speelsters. Dankzij een sterk begin kon Kampong al in het eerste kwart op een 3-0 voorsprong staan. Maar het was na de snelle 1-0 van de Engelse Sophie Bray toch vooral vaak ‘Jaaajaaa…….oeeeehhhhhh…..’

UTRECHT – Sophie Bray (Kampong) tijdens de hockeywedstrijd Kampong-Laren. Foto: Koen Suyk

De ‘Jaaajaaa’ is als er een kans komt voor Kampong. De ‘oeeeehhhhhh’ volgt als de kans niet wordt benut. Bray schoot in het eerste kwart vrij voor Sombroek net naast het goal. Ook Mabel Brands wist uit een open kans niet de tweede te maken. Kansen benutten zal een thema blijven bij Kampong, ondanks de heerlijke 2-0 in het derde kwart. Georgina Oliva tikte de bal in de cirkel van Laren achterlangs met een hoogstandje, waarna Kiki van Wijk van dichtbij kon scoren.

Maar Laren was ondertussen al een stuk sterker dan in het begin van de wedstrijd. Kampong-coach Santi Freixa kon moeilijk geloven dat de wedstrijd toch nog kantelde. ‘Als je zo’n goede wedstrijd hebt gespeeld, kun je niet zonder drie punten weggaan. We gooien in drie minuten alles weg. Ik voel me leeg nu. We hebben alles gegeven. Als ik kijk naar mijn meiden ben ik zo trots. Bijna alles ging goed. Maar we moeten onszelf nog meer belonen de komende weken.’

Komende week tegen Nijmegen zal goaltjesdief Michelle Fillet weer meedoen, na een lange revalidatie na een gescheurde kruisband. De spits traint al anderhalve maand mee met de groep. Het zal schelen voor de Utrechtse stootkracht voorin, die wel wat extra power kan gebruiken.

En wat betreft de befaamde keeper-spelerswissels: dankzij de knappe comeback van de hockeysters van Laren weten we in ieder geval zeker dat die voorlopig populair zullen blijven. Bij Groningen-Huizen was het zondag zelfs nog extremer. 0-3. Keepster eruit bij Groningen: 3-3.

Kampong-Laren 2-2 (1-0)

‘2 Sophie Bray 1-0 (sc)
’52 Kiki van Wijk 2-0
’64 Maxime Kerstholt 2-1
’69 Laura Marell 2-2