Wervelend Laren beleeft heerlijke avond tegen HGC (2-4)

Met het mes op de keel heeft hekkensluiter Laren zichzelf vrijdagavond met een doelpuntenshow naar de tweede overwinning van het seizoen gehockeyd. Tegenstander HGC – negen wedstrijden zonder winst – werd knap met 2-4 van zich afgeschud. De 0-1 en de 0-2 waren parels van goals.

Vanaf de eerste minuut vocht Laren voor misschien wel een van de laatste serieuze kansen om aansluiting te vinden bij clubs als Victoria en Kampong. Meteen in de eerste minuut viel de mond van de uitverkorenen langs de lijn wagenwijd open. Belgisch international Vanessa Blockmans zette vanaf eigen helft een dribbel in die zou uitmonden in de 0-1, een heerlijke solo.

Op rechtsachter kreeg Blockmans de bal aangespeeld. Direct omspeelde ze haar eerste tegenstander. Blockmans dribbelde het middenveld in en passeerde nog twee tegenstanders. Vervolgens soleerde ze vanaf de middenlijn richting de cirkel. Daar sprintte ze op snelheid opnieuw langs twee tegenstanders, om de bal vervolgens over de grond achter Anke van Goudoever te schuiven, keepster van HGC. Het was net alsof Diego Maradona tot leven was gewekt en hij zijn dribbelkunsten vertoonde met een hockeystick.

Laren viert feest na de 2-4 winst op HGC. Foto: Bart Scheulderman

Schitterende backhand van Djoeke Vogel: 0-2

Binnen twee minuten volgde weer een wereldgoal. Djoeke Vogel draaide weg bij Zoe Hessels en schoot met haar backhand de bal hoog en steenhard in de verre hoek: 0-2. Het was een wereldstart voor Laren. Even was het alsof je naar Den Bosch of Amsterdam zat te kijken, in plaats van naar de hekkensluiter van de competitie.

Terugvechtend haalde HGC de eerste strafcorner van de wedstrijd. Door middel van een flats werkte Lisa Lejeune de bal tegen de plank (1-2). Een prima antwoord van de thuisploeg op de geweldige start van Laren.

Alsof dat nog niet al genoeg spektakel in het eerste kwart had opgeleverd, leverde een sleeppush van Blockmans – de eerste corner van Laren – ook nog een strafbal op. Die ging genomen worden door Tsjechisch international Katerina Lacina. Hard en strak pushte ze de bal in de linkerhoek, buiten bereik van Van Goudoever (1-3).

Een terugkerend beeld deze wedstrijd: speelsters van Laren die juichen Foto: Bart Scheulderman

Ruststand na een heerlijke eerste helft: 1-4

HGC was vervolgens de ploeg die in het tweede kwart deels het overwicht had. Twee keer was de ploeg van Robbert-Jan de Vos – zonder sterspeelster Dirkie Chamberlain – dichtbij een doelpunt. Via de helm van keepster Karlijn Adank belandde een strafcorner achter. Een tip-in van Sophie Schlatmann zeilde voorlangs.

Daarna brak weer een sterke fase van Laren aan. HGC-speelster Lisa Lejeune haalde een bal van de lijn. Later was het Djoeke Vogel die op de doellijn en op aangeven van Maxime Kerstholt de 1-4 in de goal tikte, haar tweede van de avond. Voor rust had Laren nu bijna net zo vaak gescoord (vier keer) als in de rest van het hele seizoen (vijf keer).

Maxime Kerstholt steekt blij haar arm in de lucht na één van de goals van haar teamgenoten. Foto: Bart Scheulderman

Gat met Kampong verkleind naar één punt

Zo spectaculair als de eerste helft werd de tweede helft niet meer. Knap was dat HGC niet bij de pakken neer ging zitten. Milagros Fernández kreeg een grote kans, maar haar schot werd naast getikt door keepster Adank. Even later draaide Fernández op kopcirkel weg bij haar tegenstander en schoot ze met haar backhand wel raak (2-4).

Aan het begin van het laatste kwart zette HGC alles op alles om een punt binnen te slepen. Een schot van Julie Sytsema werd afgefloten vanwege gevaarlijk spel. Kort daarop schoot Sytsema weer, deze keer op de legguards van Adank. Aan het einde van de wedstrijd kreeg Laren de grip terug en kwam het niet meer in de problemen. Door de winst op HGC verkleinde Laren de achterstand op Kampong naar één punt.


13 Reacties

 1. JMJFijen

  Mooi, knap van Laren. Laat dit het begin zijn van een wervelende come back, want laten we eerlijk zijn Laren hoort thuis in de hoofdklasse, geldt evenzeer voor Kampong. Rare competitie dit jaar, Kampong en laren bengelen onderaan, Den Bosch verpulverde gisteravond nieuwkomer in de top Pinokee met liefst 6-0. en SCHC ging tegen alle verwachtingen in onderuit. Hoe dan ook, het kan nog leuk worden aan de top, twee punten verschil tussen DB en Asd. verder SCHC tegen DB in het verschiet en in de staart Laren bezig aan een ware come back? Waar blijft Kampong? Spanning alom in de dames hoofdklasse. Balen we dit moois voorlopig alleen via het scherm kunnen volgen. Hoe lang nog? Groet van ..........Sjang

 2. ericst29

  `Thuis horen in de Hoofdklasse` is gebaseerd op sentiment en nostalgie, doch heeft niet veel van doen met de realiteit anno 2021.

  1. Boearco

   Volstrekt eens. Verenigingen met beter beleid nemen de plaatsen over. Helaas voor Laren en Kampong. Bij beide clubs totaal wanbeleid bij de Dames in de afgelopen jaren. Helaas zonder enige reflectie van deze beleidsmakers. Zelfde geldt ook voor Oranje Rood. Wat een matig team staat daar.

 3. philchapel

  Proficiat Dames van Laren! Het kán dus wél. Blijf natuurlijk met beide voeten op de grond, nu zeker niet gaan zweven en focus vooral op wat echt goed liep en deze overwinning heeft opgeleverd zodat je dit nog kan versterken en repliceren. Focus vooral niet op het “publiek”: spelers + staff staan op het dek en het publiek -vaak de beste “stuurmannen/vrouwen” staat steeds aan wal en vaak is het toch nooit goed. Who cares? Voor nu: Proficiat met deze Drie punten!

 4. lynnBosman

  Grr ik wilde op je antwoorden AvA, maar drukte op verwijderen en dat is het meteen weg. @philchapel: maar realistisch gezien is het toch ook niet goed wat Laren presteert? Of juist wel met deze selectie. Eén gewonnen wedstrijd tegen een team dat niet in goede doen in zegt niet zoveel, wel als ze dit kunnen vasthouden en meerdere punten gaan pakken. Ik gun Laren net zo hard en plekje in de HK als dat ik het een ander gun.

  1. Boearco

   Matig team helaas.

  2. philchapel

   @lynnBosman: wanneer je onderaan staat, is het inderdaad niet goed en dat weten de acteurs maar al te goed. Ik ben een pas vrij recent aanhanger van Laren en bovendien ben ik geen dameshockey-insider. Ook begrijp ik dat mensen die de Hoogtijden van Laren meemaakten, vandaag teleurgesteld en misschien wel boos toekijken. Of er in het verre en meer recente verleden Management-fouten werden gemaakt door de elkaar opvolgende Besturen van Laren weet ik niet en laat ik in het midden. Wat ik wel weet is dat alles is zoals het is. En dat de meiden die er stáán, net zoals de Staf -hoedje af voor Serge Spoelstra die zich “Present” heeft gemeld om de hete kastanjes uit het vuur te halen, zich wellicht bewust van de loodzware taak en van het pre-scepticisme van velen waarmee hij snel zou worden geconfronteerd- hun stinkende best doen met de middelen en de talenten waarover ze beschikken. En dus vind ik ieder positief resultaat, hoe relatief ook, een opsteker en een welgemeend compliment waard. Klink dit naïef voor sommigen? Wellicht. Alles is cyclisch met pieken en dalen. Ik speelde in de 80-er jaren tegen het toen Ongenaakbare HCKZ van de broers Kruize &Co. Die Legendarische club ging daarna op een verstandsverbijsterende manier naar de verdoemenis (overgangsklasse) en nu staan ze weer -weliswaar nog niet waar deze m.i. prachtClub hoort te staan- in de Hoofdklasse. Alles is cyclisch en ik wens de huidige groep van D1 het allerbeste toe. Met een visionair, doeltreffend en efficiënt Management/Leadership komt Laren terug waar het hoort.

  3. opleidenkey

   Apart betoog philchapel; als jouw woorden m.b.t. cyclisch kloppen, dan wordt Nederland ooit weer het rijkste en machtigste land ter wereld (na de VOC tijd), komt de PvdA weer volledig aan de macht en komt de muur in Berlijn weer terug. Volgens mij zijn zaken juist vooral van voorbijgaande aard.. Maar ik zal je wel niet goed begrijpen...🙃

 5. philchapel

  Inderdaad heb ik vaak een apart betoog dat mensen bekoort of niet en daarom waardeer ik uw reactie. Nederland was in de geschiedenis zeer toonaangevend, nooit de machtigste. Persoonlijk heb ik ik Nederland steeds ervaren als een avant-gardistisch en trendsettend land met Panache. Net zoals de panache van een hockey club als Laren, KZ of een voetbal club als Ajax mag dit tot het verleden behoren. En precies daarom blijf ik bewust simpel (naïef?) en geloof ik in de laatste zin van mijn reactie. Want dat is wel dé voorwaarde.

 6. kikkerjan

  Tsja, ik loop al jaartje of 45 op de LMHC rond maar kan jullie verklappen dat alle goedbedoelde acties en (bege)leiding ten spijt onvoldoende ambitie vertonen om op langere termijn (1-5 jr) de boel weer op orde te krijgen. Nogmaals, iedereen doet zijn best maar soms is dat gewoon niet goed genoeg. Laten we kijken waar dit team staat na 22 westrijden

 7. Hockeyfeest

  @philchapel Ik snap het niet zo goed, alhoewel ik uw enthousiasme waardeer. Ik vind het ook heel positief dat ik eindelijk een hoop beleving in het team zie. Ik gun ze behoud in de hoofdklasse. Maar.....wat maakt Laren zo bijzonder dat het naast KZ en Ajax in uw rijtje staat? U heeft het over Hoogtijden van Laren? Zover ik weet en heb kunnen vinden heeft Laren zelfs nog nooit het landskampioenschap behaald (zaal wel, maar dat is een ander verhaal). De afgelopen 30 jaar waren het toch vooral Amsterdam, Den Bosch, HGC en kampong die in het dameshockey de dienst uitmaakten. Het is qua ledental ook een middenmoter. Het doet me in die paralel meer aan FC Twente of zo denken (Alhoewel die wel landskampioen zijn geweest). Volgens mij is het punt juist dat Laren de doelen passend bij de mogelijkheden moet stellen.

 8. p-smits

  Laren heeft jaren in de (sub)top van Nederland gespeeld. SCHC is zover ik weet ook nog nooit landskampioen geweest. Dat zegt niet alles. De top in Nederland is al zo smal. Als je de top versmalt tot titelkandidaten kan je net zo goed de competitie helemaal stoppen. Het lukt niet eens de play-offs met titelkandidaten te vullen. Ik hoop dat Laren in de hoofdklasse blijft. Voor Kampong geldt natuurlijk hetzelfde. Op basis van getoond hockey horen zij momenteel zeker in de hoofdklasse. Zonde dat ze te weinig punten halen.


Wat vind jij? Praat mee...